Intrigi.bg Актуално Коронавирус в България-вече 635 заразени и 25 починали

Коронавирус в България-вече 635 заразени и 25 починали

339
0

Oбщо 635 са потвърдените случаи на COVID-19 в България от началото на епидемията по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 11 нови случая, като 7 са в София, 1 в Смолян и 3 във Велико Търново. Лабораториите продължават да работят.

231 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. От тях 145 са хоспитализирани в лечебни заведения в София.

По отношение на общата картина – към 9 април: 356, или 56%, от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 279, или 44%, на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 8; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 10; Кюстендил – 12; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 13; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 33; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 17; София – 377; Стара Загора – 15; Хасково – 6; Шумен – 4.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 25. Днес в областната болница в Сливен е починала 44-годишна жена, при която е бил потвърден COVID-19. Жената е страдала от хронична бъбречна недостатъчност, хипертония и анемия. Пациентката е била на хемодиализа от девет години.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на близките и семейството на починалата жена.

Ген. Мутафчийски: Ще искам по-строги мерки, напът сме сами да провалим всичко

Ген. Мутафчийски: Ще искам по-строги мерки, напът сме сами да провалим всичко

Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците, напът сме сами да провалим всичко. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Истински съм разтревожен от хубавото време. То провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън, и се движат на тълпи, което е много рисково. Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България – все по-пълни. И то в последни няколко дни. До преди няколко седмици бяхме еталон за цяла Европа, наистина беше пуста София, беше пуста България. Точно заради това имаме добри резултати. Сега сме напът сами да провалим всичко“, каза той.

По думите му много хора са разколебани, че въобще има „такова животно като коронавирус“. „Появиха се толкова много хора, които, все пак зрителите им вярват, отправяха грешни послания. На това сме свидетели все по-често. Няма единност в обществото“, обърна внимание ген. Мутафчийски.

Той отново обясни, че основната цел на мерките е да се държи нисък процентът на заразени, за да поеме здравната система всички нуждаещи се от медицинска помощ.

По думите му тестовете няма да решат проблема, това е нова болест и не можем да използваме стадния имунитет. Има много съобщения за резаразяване на хора, които уж са си изградили имунитет.

Все още не е ясно как ще се държи вирусът при топло и сухо време –  топло и влажно време не му влияят.

„Смятам, че са необходими по-строги мерки – трябва да се въведе задължителното носене на маски и по-строг контрол за събирането на хората и ще ги предложа на правителството“, допълни той.

„Толкова много хора спазваха тези правила, малка част ги нарушават и ще провалятцелия успех. Това е моят начин на разсъждение“,  заключи генералът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име