Intrigi.bg Актуално Коронавирусът затваря предизборната кампания в интернет

Коронавирусът затваря предизборната кампания в интернет

264
0

Заради ограничителните мерки срещу коронавируса за парламентарния вот на 4 април партиите планират основно предизборна кампания в интернет и участия в медиите и изчакват с организация на други изяви. Част от политическите формации признават, че обмислят варианти за единични срещи на кандидати за депутати с граждани на открито от т.нар. кампания „очи в очи“, показа проверка на „Дневник“.

След като инициираното от ДПС законово разрешение за свързани с изборите партийни събития въпреки пандемията се провали, към момента те са забранени. Според последната заповед на здравния министър не е разрешено провеждането конгресни събития, обществени мероприятия и концерти – форми на събиране, чрез които традиционно се провежда предизборната кампания. По частни поводи могат да се събират най-много 15 души. За нарушаване на заповедите санкциите могат да достигнат до 5 хил. лв.

Всички партии твърдят, че въпреки предизвикателствата ще съобразят кампанията си с ограниченията заради пандемията, но и очакват, че може да има промяна в мерките от март и това да увеличи възможностите за предизборни събития на живо.

Битката в интернет

Официално от големите партии казват, че планират да стигнат до избирателите си чрез послания в социалните мрежи, представяне на кандидатите онлайн, излъчване на живо на обръщения и др.

Неофициално представители на ГЕРБ и БСП признават, че голяма част от битка между тях ще се проведе в интернет – чрез взаимни критики и обвинения в социалните мрежи, както и дори чрез способи на черната кампания и т.нар. тролене. Още отсега двете големи партии обявяват медийните си участия за следващия ден във фейсбук.

В ГЕРБ очакват излъчванията на живо от джипа на премиера и лидер Бойко Борисов да продължат, както беше и на европейските избори през 2019 г. А в „Демократична България“ – да продължат онлайн включванията от различни места, в които се показват корупционни практики на сегашното управление.

„Със сигурност на тези избори подходът за достигане до избирателите ще бъде нетрадиционен. „Демократична България“ обаче има предимството да е най-силната формация по отношение на дигиталните технологии и социалните мрежи и ще се възползва максимално от това предимство. Имаме лидерска позиция и по отношение на кампаниите очи в очи на улицата, което пролича и при събирането на подписите за явяване на парламентарния вот в последните дни“, коментираха от „Демократична България“.

Другите канали

Освен профила на лидера Слави Трифонов във фейсбук, канал за предизборна кампания на „Има такъв народ“ се очаква да бъде телевизията 7/8, достъпът до която е платен. БСП също планира кампания по партийната телевизия БСТВ.

От партиите казват, че тепърва ще планират внимателно медийните изяви. БНТ ще прави предизборни диспути всеки ден. По закон партиите без субсидия имат право на най-много 40 хил. лв. от държавата, с които да покрият участията си в медиите.

Представители на ДПС признават, че ще имат трудности при провеждане на кампанията, след като събитията няма да бъдат разрешени. Засега не е решено дали ще пътува т.нар. Централен лъч – автобусът, с който част от ръководството на движението по традиция обикаля страната за предизборни събития. По неофициална информация вероятно ще се търсят възможности за контакти „очи в очи“ с избирателите, които не попадат в ограниченията.

Освен онлайн кампания обединението около „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова и „Отровното трио“ също планира разговори „очи в очи“ с гражданите. От ВМРО бяха лаконични, че ще планират кампанията си спрямо противоепидемичните мерки.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име