Intrigi.bg Куриози Коледа – време за къпане!

Коледа – време за къпане!

438
0

В Североизточна България къпането е реки и водоеми е стара традиция по Коледа. Пръв под ледената вода се втурва водачът на коледарската дружинка. Ако няма наблизо река, се използва селската чешма. Обичаят е популярен и до днес в плевенското село Реселец.

В селищата край Дунав по Коледа също има „къпанки“. В ритуала участват и млади жени – моми и задомени. Край Дунав играят „конско хоро“, а в Реселец – „мокро хоро“

По същото време финландците се потят в сауните. През половин час излизат и се бухват в ледените води на езерото или реката – което е по-близо. Удоволствието е върховно, наричат го ​​“avanto“, което означава „дупка в леда“.

В Берлин в езерото Оранкзее смелчаци – мъже и жени, се потапят с червени бански или чисто голи във водите. Много от участниците в ритуала носят шапки като на Дядо Коледа.


В Барселона има Коледна купа за плувци в старото пристанище на каталонската столица. Мнозина от участниците в състезанието са дегизирани като Дядо Коледа.

В Лондон членове на клуба Серпентина редовно участват в традиционното коледно преплуване на изкуственото езеро Серпентина, намиращо се в Хайд парк.

В Монако има асоциация Приятели на коледната баня. Те се къпят в монакския залив. Всеки път събират средства за благотворителност.

В Бретан във Франция привържениците на традициите същи се къпят по Коледа. Ритуалът е известен като Банята на морските лъвове.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име