Intrigi.bg Политика Кой ще е новият Пеевски

Кой ще е новият Пеевски

142
0

След ударното отстраняване на Пеевски от българската икономика и политика миналата седмица неговата партия – ДПС, изглежда изправена пред сериозна дилема. За движението и почетния му председател Ахмед Доган санкциите по закона „Магнитски“ са равносилни на присъда за модела, по който функционира ДПС. От години движението е организирано не като системна политическа партия, а като корпорация с две крила – политическо, в което са местните структури и партийното ръководство на движението, и бизнес крило.

Пеевски беше неговият най-изявен и влиятелен представител, но в бизнес крилото влизат и други хора, като общото между всички тях е, че са били свързвани със съмнения за корупция през годините. Йордан Цонев и Христо Бисеров бяха един от първите публични символи този български проблем още по времето на управлението на СДС. Те бяха изключени от синята партия тогава именно заради това и след няколко години уменията им бяха оценени от ДПС. Така беше и с починалия през тази година бивш кмет на Велинград Фидел Беев, който след присъдата му за злоупотреби стана народен представител от движението. Един от последните такива примери беше с Димитър Аврамов – като депутат от ГЕРБ той беше замесен в първия скандал с Илчовски, според когото беше искал (и получил) подкуп от него. След изключването му от партията на Борисов той премина в ДПС.

Големият въпрос пред ДПС сега е ще може ли да скъса с този олигархично-партиен модел, или той ще продължи да съществува, само че под някаква друга форма. Низвергването на Пеевски създава сериозен проблем на движението и в друга посока. Така ДПС, поне за кратко и преди изборите, рискува да загуби огромното влияние, което той има върху прокуратурата и силовите структури в страната. Заедно с тях върви и монополът на Пеевски върху значителен контролиран и корпоративен вот, който според различни политически централи се изчислява на между 100 хил. и 150 хил. гласа и който би могъл да пренасочва в полза на една или друга политическа сила, така че в парламента да се моделират различни мнозинства, удобни на статуквото.

Притеснението на ДПС си пролича тази седмица, когато ден след обявяването на санкциите официалният председател на ДПС Мустафа Карадайъ беше на посещение при турския президент Ердоган. На пръв поглед изглежда, че това е подкрепа за движението преди парламентарните избори. Още повече че една от обсъжданите теми е била предстоящите парламентарни избори. След отстрела на Пеевски е много вероятно ДПС да понесе щети на изборите и вота на българските изселници от Турция може да се окаже решаващ за компенсиране на загубата на гласове.

ДПС като корпорация

Този модел беше много добре описан от бившия председател на ДПС Лютви Местан, който преди шест години беше изключен от партията. „Политическото крило, дори на ниво председател на партията, не е част от бизнес кръга и тези крила дори не са равнопоставени, а са в йерархическа зависимост. Истинската тежест, властта, е в бизнес кръга. Естествено връхната точка и на двете крила е почетният председател Ахмед Доган. Това е една съвършена система, при която политическото крило става изпълнител на бизнес волята, без да е част от нея, и дори този, който е председател на партията, не знае всичко. Разговорът за бизнес крилото не е разговор за конкретните персони. Разговорът е за системата ДПС, за Доган, защото, ако не е Пеевски, ще е някой друг“, каза Местан в интервю за „Дойче веле“.

Преди Пеевски ролята на бизнес крилото изпълняваше бившата икономическа групировка „Мултигруп“. Тя ползваше политическия чадър на ДПС в полза на бизнеса си, лансираше свои хора в изпълнителната власт чрез движението, но никога не участваше пряко със свои представители в политиката и не се намесваше пряко в политическите и кадрови решения на ДПС.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име