Intrigi.bg Свят Кой уби Дария Дугина? Проговориха хора от службите

Кой уби Дария Дугина? Проговориха хора от службите

237
0

Руските власти бързо обвиниха Украйна за колата бомба, която уби руски журналист миналия уикенд, но експерти от разузнаването твърдят, че макар Киев да е способен да организира подобна атака, вероятността за това е малка, съобщи АФП, цитиран от dnes.bg.

29-годишната Дария Дугина, която загина в събота край Москва, беше дъщеря на ултранационалиста Александър Дугин, яростен поддръжник на инвазията в Украйна, предприета от президента Владимир Путин преди шест месеца.

Киев отхвърли твърдението на руските служби за сигурност ФСБ, че убийството е дело на украинка, изпратена да проследи и ликвидира Дугина, която по-късно избягала в Естония.

„Можем ли да вкараме 400 грама тротил в Русия?

На теория да. Можем ли да поставим бомба? Да“, казва пред АФП високопоставен служител на украинската разузнавателна служба при условие за анонимност.

„Но големият проблем е, че няма полза от това. Никой в Украйна дори не знае за Дугин. Кой би имал нещо против дъщеря му? Убийството ѝ няма никакъв смисъл“, казва служителят.

Откакто Русия завзе Кримския полуостров през 2014 г., Украйна на практика води тайна война срещу Русия, изграждайки шпионски мрежи в подготовка за бъдещо напрежение.

„Смятам, че от март насам в Русия са изградени украински логистични и оперативни мрежи… Има украинци от другата страна на границата“, казва Жералд Арбоа, експерт по международно разузнаване в изследователския институт CNAM в Париж.

Въпреки това „за този тип атака е необходимо разузнаване, за да я проследите, а след това да извикате екип, който да свърши работата – ще са ви необходими двама или трима души, за да заложите бомба в колата – един човек сам не би могъл да свърши всичко“, каза той.

Той не отхвърли украинското участие, вероятно с местни руски опозиционни групи, като отбеляза, че руските служби за сигурност ФСБ са разбили украинските мрежи през последните години.

Вкарването на украински агенти в Русия би изисквало и избягване на руските разузнавателни служби, които вероятно са в повишена готовност след шест месеца война.

„Убийството на Дугина беше извършено в Москва, която би била изключително трудна

цел за проникване на украинските служби“,

казва Колин Кларк, директор на изследователския център „Суфан“ в Ню Йорк.

„Но в същото време смятам, че е възможно… елитни украински специални служби или разузнавателни средства вероятно са способни да извършат нападението“, каза той.

Експертите отбелязаха също, че убийството на Дугина най-вероятно ще послужи на интересите на Путин, като разпали гняв, който може да засили подкрепата за обща мобилизация за събиране на повече войници за войната, която до голяма степен е в застой в южната и източната част на Украйна.

„Не изключвам Дугина да е била убита от руснаците, за да засилят войната в Украйна, евентуално с неконвенционални оръжия“ като термобарични бомби, заяви източник от френското разузнаване, с когото АФП се свърза.

Целенасочените убийства на високопоставени руски мишени, особено на млада жена, биха били контрапродуктивни и за президента на Украйна Володимир Зеленски, който разчита много на симпатиите и военната помощ на западните съюзници.

„Не виждам смисъл от подобна операция за украинците, която би била много сложна за провеждане“, казва Александър Гринберг, анализатор в Йерусалимския институт за сигурност и стратегия.

„И не мога да си представя, че американците или британците ще им позволят да го направят“, добави той. „Изглежда като похват на ФСБ за подкопаване на Киев, особено след като Дугин няма реално влияние в Кремъл.“

Кларк се съгласява, че ако Украйна трябва да убие високопоставен руснак, Дугина няма да е нейният избор.

„Все още подозирам, че това е извършено от друг субект, включително възможността това да е вътрешна работа“, каза той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име