Intrigi.bg Свят Който охранява, печели – как Сирия даде на Готвача на Путин газови...

Който охранява, печели – как Сирия даде на Готвача на Путин газови залежи

102
0

Cирийските власти са сключили договори за разработка на петролни и газови находища с компании, фактически притежавани от считания за близък до руския президент Владимир Путин бизнесмена Евгений Пригожин.

Това се твърди в разследване на в. „Новая газета“, публикувано в края на миналата седмица. Според вестника едната от тези компании, която ще извършва проучване и добив на 250 млрд. куб. м. газ в Сирия, е с двама души персонал, ръководена от човек, току-що завършил университет,

Вестникът обяснява, че въпросната компания е една от двете, получили със закон, одобрен от сирийския парламент през декември 2019 г., възможност да разработват три петролно-газиво блока с обща площ не по-малка от 12 хил. кв. км. (площ малко над една десета от България). „В средите на петролната индустрия никой не е чувал за компаниите „Велада“ и „Меркурий“,“ но успехът им може да се обясни с истинския собственик – „Конкорд“ на Евгений Пригожин, пише „Новая газета“.

Пригожин е човекът, свързван както с т. нар. Фабрика за тролове, санкционирана от Съединените щати за намеса в изборите (и трансформирала се в огромна руска медийна група), така и с частната военна компания „Вагнер“, сражаваща се на места като Украйна, Сирия и Либия и оказваща услуги на властите в африкански страни като Централноафриканската република.

Само един човек на заплата

„Блок 23“, предоставен на „Велада“, е с площ около 2159 кв. км. северно от Дамаск, а значително по-големият (9531 км) „Блок 7“ е на левия бряг на Ефрат. Заедно с „Блок 19“ (недалеч от седмия) той отива при „Меркурий“ по думите на сирийския министър на петрола и газа Али Ганем.

Проверка на изданието сочи, че във „Велада“ работи само един човек на заплата, няма достъпни контакти, нито сериозен капитал, но „загадката“ как е получила договор за потенциален добив на стотици милиарди кубични метри газ в размирната Сирия има просто решение, ако се знае, че основателят ѝ Екатерина Трофимова е работила като помощник в основната фирма на Пригожин, „Конкорд менеджмент и консалтинг“ (занимаваща се с различни дейности, включително доставка на храна за училища и институции). Тя предава компанията на Даря Барановска през 2018 г. и напуска страната, отивайки в САЩ. В разговор с „Новая газета“ не отрича, че имала само номинална роля и срещу допълнително възнаграждение се съгласила, по искане на счетоводството на „Конкорд“, да впише „Велада“ на свое име.

За разлика от „Велада“ „Меркурий“ е сериозен бизнес играч – но е била такава в миналото и то в друга сфера. За периода 2015-2018 г. сключва договори с Министерството на отбраната, за да осигурява храна на международни събития на министерството. Вестникът успява да се свърже с бивш служител на отдел“ Кадри“ в на „Меркурий“ В Камчатка, според когото компанията „вече я няма“ и не извършва никаква дейност. Докато цитираната служителка и други в компанията смятат, че не съществува, тя всъщност сменя профила си – между август 2017 и юли 2018 г. започва преход към проучване на находища в Близкия изток.

Който охранява, печели

Според журналисти от рускоезичната американска телевизия „Настоящее время“ връзките между „Меркурий“ и Пригожин са доказани и намират потвърждение в катастрофа през май 2016 г. недалеч от резиденията на бизнесмена. Вертолетът, претърпял авария, е бил на „Меркурий“ и е доставял продукти за Министерство на отбраната. Медията се свързва с един от пилотите, обяснил, че задачата му се състои в това „да вози Пригожин или жена му на малки разстояния в пределите на Санкт Петербург и околностите.“

За връзките на Пригожин с петролно-газови проекти в Сирия писа и петербургското издание „Фонтанка“ през юли 2017 г. заради фирмата „Евро Полис“, на която Дамаск възложи да пази находища от групировки, сражаващи се с режима на Башар ал Асад (компанията, според „Новая газета“, на практика е е юридическо име за бранда ЧВК „Вагнер“).

„Изборът на подизпълнителя е бил очевиден за сирийската страна: договорът за проучване и разработка на находищата е получил онзи, който е могъл да ги отвоюва и защити със собствени въоръжени сили,“ заключава вестникът. Загубите на групата „Вагнер“ в хода на действията ѝ в Сирия обаче е трудно да се оценят – известно е, че осмина са загинали през есента на 2015 г. (тогава руската държава формално влезе в бойните действия), 25 – през 2016 г., не по-малко от 10 – през 2017-а. През февруари 2018 г. загиналите от ударите на американската авиация при различни оценки (в добилия публичност сблъсък на сили, водени от САЩ, с „Вагнер“) са загинали между 60 и 200 души.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име