Intrigi.bg Мистерии Кои са най-впечатляващите диамантени обири

Кои са най-впечатляващите диамантени обири

361
0

Диамантите са най-желаното нещо за крадене след парите. Филми като „Бандата на Оушън”, „Перфектният обир” и „Италианска афера” дават добър повод на бандите за сложните схеми за един успешен обир.

Ето някой от най-интересните обири на диаманти в света.

Най-големият обир на диаманти

156093

Най-голямата кражба в историята на диамантите е от близкото минало се случва на амстердамското летище Схипхол. На 25 февруари 2005 г. четирима мъже се дегизират като служители на авиокомпанията KLM Royal Dutch Airline. После използват карго камион, за да не бъдат заподозрени. Начинанието на престъпниците се увенчава с успех – успяват да задигнат нешлифовани диаманти на стойност 118 милиона долара.

Кражбата в „Хари Уинстън“

156192

В спокойната вечер на 5 декември 2008 г. само няколко часа преди затварянето на магазина един мъж и четири жени влизат в бижутерията „Хари Уинстън”, за да разгледат бижутата. На излизане трите дами изчезват – перуките са свалени и се оказва, че участниците са били само мъже. Обирът е в размер на 108 милиона долара.

Обирът от Антверпен

156356

Един от най-впечатляващите обири в историята остава Антверпенският диамантен обир. Леонардо Нотарбартоло заедно със свои съмишленици решава да открадне диаманти от Антверпенския диамантен център в Белгия на 16 февруари 2003 г.

Сградата е известна с изобилието си от скъпоценни камъни, така че те планират удара си цели три години. Наемат офис сграда, където Нотарбартоло дава вид на търговец на диаманти. Точно по този начин той успява лека-полека да завърже връзки с компанията и служителите им.

„Обирът на века”, както го наричат, се оценява на 100 милиона долара в диаманти. Крадците успяват да преодолеят радар за движение, магнитно поле, сеизмичен сензор, инфрачервени сензори и, разбира се, охрана. До ден-днешен не се знае как са успели да го направят.

Обирът в Кан

156355

Хотел „Карлтън” в Кан е символ на лукс и класа. Именно там през август 1994 г. трима въоръжени крадци успяват да нахлуят в бижутерията точно преди затварянето ѝ. Измъкват се с 30 милиона паунда в бижута. А оръжията? Оказва се, че не са били заредени.

Сценична треска

156354

Двама мъже се представят като купувачи, когато прекрачват прага на бижутерията на Graff Diamonds („Граф Даймъндс”) в Лондон. Действието се развива на 6 август 2009 г., а крадците проявяват хитрост, за да не бъдат разпознати. Те наемат професионален сценичен гримьор, като го подлъгват, че става дума за музикално видео. Той ги дегизира с перуки, изменя цвета на кожата им и чертите на лицето им чрез латексови протези за лице, които често се използват в киното. В крайна сметка са заловени, но откраднатите бижута не са намерени и до днес.

Нощта в музея

156359

През декември 2002 г. се провежда голяма изложба на диаманти в Хага, Холандия. Изложените бижута са събрани от кралския двор, други музеи и частни колекции.

Най-ценните сред тях изчезват в неделя вечер или понеделник сутрин. Тъй като музеят е затворен в понеделник, кражбата остава неразкрита за поне един ден. Когато ръководството пристига във вторник, заварва шест от 28-те кутии празни.

Естествено, музеят е снабден с денонощна охрана и камери за наблюдение, които покриват всеки сантиметър от изложбата. И това не е всичко! Крадците преодоляват детектори за движение и подсилени стъклени витрини. До ден-днешен никой няма да представа как са успели да го направят. На камерите не се вижда нищо, охранителите не са забелязали нищо, нито един сензор не се е задействал. Единственото доказателство за влизане взлом е счупен прозорец. Предполага се, че крадците са имали вътрешна информация, но полицията не успява да докаже връзка между грабежа и служителите на музея.

Музеят така и не дава точна информация кои бижута са откраднати. Твърди се, че сред тях е сватбен дар от крал Уилям III до кралица Мери II от XVII в. Задигнатите накити имат историческа стойност и не са търгувани, така че са трудни за оценяване. В крайна сметка се определят 12 милиона долара.

И именно защото бижутата са твърде известни, за да останат незабелязани на търг, те никога няма да бъдат заловени в аукцион. След няколко години без никакви доказателства случаят е затворен.

Шоколадовият обир

156363

Никой не знае истинското име на крадеца, но той се представял като Карлос Хектор Фломенбаум. Прокламирал себе си като успешен бизнесмен и често посещавал банката ABN Amro в Антверпен за поне една година. Служителите го обожавали. Описвали го като посивял мъж на възраст между 55 и 60, говорещ английски с американски акцент. Имал аржентински паспорт. Нарича се „Шоколадовия обир”, защото той обичал да черпи с лакомства и да бъбри за какво ли не.

Постепенно спечелил доверието на служителите и получил VIP пропуск за трезора. В банката на определени клиенти се дават ключове, така че да имат достъп до диамантите си по всяко време. Сред тях бил и Флобенбаум. По някое време между втори и пети март 2007 г. си излязъл от трезора с диаманти в размер на 120 000 карата.

Банката имала система за сигурност на стойност 2 милиона долара. Но на Карлос изобщо не му трябвало да се занимава с нея – просто си влязъл, отишъл там, където знаел, че държат нешлифованите диаманти, и изпразнил пет от депозитните кутии.

Банките имат навика да правят солидна проверка за своите най-големи клиенти и все още не се знае как човек с фалшив паспорт е успял да мине през това. Сред откраднатите диаманти има 41 сини и 2 изключително редки зелени. Оценяват се на 28 милиона долара.

Италианска афера

156361

През 2008 г. една жена в Милано се оплаквала на полицията от шума рано сутрин. Не ѝ обърнали внимание, защото и без това имало ремонт наблизо. Никой обаче не съобразил, че дамата живеела до световноизвестния бижутерен шоурум  (Damiani) „Дамяни”. Съвсем очаквано сградата била оборудвана с охранителна система по последен писък на модата. Това обаче нямало никакво значение, защото крадците пробивали дупка всяка сутрин през дебелата 1,2 метра стена, разделяща мазето на шоурума от съседното.

Времето било преценено перфектно. Магазинът бил приготвен за частно посещение, така че нямало никакви клиенти, а само служители, които да отворят трезора. Дегизирани като полицаи, крадците се появили към 10 сутринта. Изобщо не били въоръжени – разчитали единствено на изненадата и объркването. Завързали персонала. Само един оставили временно свободен, за да отвори сейфа. Цялата процедура отнела около половин час и коствала на 20 милиона в диаманти, рубини и злато. Това, което бандитите пропуснали, е фактът, че по това време бил сезонът на Оскарите. Най-ценните бижута били дадени назаем на холивудски звезди.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име