Intrigi.bg Мистерии Кои са истинските арийци (преди нацистите да си присвоят думата)?

Кои са истинските арийци (преди нацистите да си присвоят думата)?

287
0

Няколко хиляди години преди съвременните идеологии да използват този термин за своите националистически цели, около 1700 г. пр. н. е., група номадски народи мигрират в Индийския субконтинент от праисторически Иран. Живеещите по това време в района цивилизации от долината на река Инд наричат тези пътници ārya – думата, от която произлиза „ариец“.

Цивилизацията от долината на река Инд (известни още като Харапа) е изключително напреднала за времето си – тя има писмен език, както и възможности за земеделие, а жителите ѝ живеят в селища от градски тип. Въпреки това, както гласи митът, когато арийците пристигат, те унищожават тази древна цивилизация и заличават културата ѝ. След това написват класическата индийска литература и религиозни текстове, като например Ведите.

В действителност обаче арийците не са някаква враждебна орда, която търси унищожение; няма никакви археологически доказателства в подкрепа на това и също така изглежда, че миграцията им е по-постепенна. Вероятната причина за упадъка на цивилизациите в долината на река Инд се дължи на екологични фактори; по-конкретно наводнения и суши. Това позволява на арийците да се заселят и да се развият на тяхно място.

По-голямата част от доказателствата за тези хора са изгубени в историята и това, което имаме, идва от външни наблюдатели. Например Херодот, гръцкият историк, описва народ, наречен арийци, който идва от Мидия. Въпреки че точността на това твърдение е предмет на спорове, тъй като някои смятат, че Херодот просто записва слуховете, които чува около себе си, в зороастрийските религиозни текстове също има откъслечни споменавания на арийци.

Но е важно да се отбележи, че нито едно от тези споменавания не предполага съществуването на расова група и особено на такава с някакви превъзходни черти.

Вероятно зороастрийската религия оказва важно влияние върху ведическите религии, които принадлежат на индоевропейските народи, които ги пренасят в Индия около 1500 г. пр. н. е. В тези свещени текстове думите „ария“ и „анария“ се използват за описание на почтени, уважавани и религиозни хора. Това обаче не е обозначение, което идентифицира биологична раса, въпреки че може да описва определена племенна група.

В крайна сметка изглежда, че терминът „арийци“ в най-добрия случай може да се разглежда като свободно описание на древните хора от Иран и Индия, които говорят определени езици и проявяват определени качества.

И така, как думата стига до устите на нацистите?

Произходът на един мит

Salon de Madame Geoffrin

Класика от Просвещението: Салонът на мадам Жофрен – типична форма за комуникация между философите във Франция (картина от Габриел Лемоние)

Със сигурност никога не е съществувала концепцията за „арийска раса“ преди 19 и началото на 20 век – т. е. преди тя да се превърне в основна част от германската националсоциалистическа идентичност. Но историята за това как се стига до нея е свързана с множество застъпващи се тенденции, настъпили през Просвещението.

Първата е свързана с търсенето на люлката на човечеството в края на 18 век: по това време започват да се формират много европейски държави и хората създават митове за произхода им, които представят нацията в положителна светлина. Често те се опитват да обединят историята на Битие с древната история и класическите митове – нелека задача – за да създадат цялостен разказ, който се простира от Адам и Ева до съвремието им. Този подход обаче е твърде християнски за антирелигиозните настроения на Просвещението. Хората тогава вече искат разкази, които се основават на историята, географията и лингвистиката, а не нещо, което е засенчено митологията на библейското откровение, особено пък такова, което е основано в Палестина. Освен това, по онова време преобладава антисемитизмът и съответно историята за Адам и Ева е твърде еврейска за техния вкус.

Така че какъв е бил отговорът? Ами древна Персия и, което е по-важното в случая, към Индия – най-вече защото британските проучвания и завоевания правят тази тема модна: съвременните автори на пътеписи описват индийския субконтинент като чуден и неповторим.

Освен това по същото време по целия свят се откриват миди и морски вкаменелости, при това на забележително голяма надморска височина. Тези открития озадачават естествените философи – по същество протоучени – и някои от тях приемат, че това е доказателство за голям потоп, подобен на този, който Ной е преживял. И така, ако в древното минало е имало катаклизмичен потоп, който вероятно е унищожил по-голямата част от човечеството, тези, които оцеляват, са щели да избягат на високо, а къде на земята има по-високо от Хималаите?

Този мит, че началото е от Индия получава подкрепа и от сравнителното езикознание по онова време, което започна да обръща внимание на древните персийски текстове, както и на индийския санскрит – един от най-старите известни езици в света. Именно тук нишките на арийския мит започват да се сливат.

По това време изучаването на езиците, техния произход и взаимоотношения – тоест, филология – е изключително популярно. Някои учени, като Уилям Джоунс, британски съдия в Бенгал, установяват сходства между санскрита и европейските езици. В своя анализ той стига до заключението, че санскритът трябва да е бил първоначалният език, от който произлизат всички съвременни европейски езици. Ако това е така, то този майчин език трябва да е бил и разпространен от по-висша група хора, които влизат в Европа от изток. Те вероятно са и същите, които оцеляват след древните наводнения – и стават известни като индоевропейци.

Тези хора са смятани за хомогенна група, която на практика създава цялата култура на континента и – което е най-важно за тези учени и по-късните мислители расисти – е бяла.

Как германците решават, че са арийци

Franz Gareis Portrait Friedrich Schlegel

Фридрих Шлегел

Индоевропеистиката се превръща в „наука“ за произхода на хората и никоя страна не се отнася към нея по-сериозно от Германия. В началото на 19 в. страната преживява сериозна криза на идентичността и иска да се сдобие с мит за своя произход, който да я отличава от останалата част на Европа.

Известни германски писатели като Фридрих Шлегел не само се хващат за индоевропейската история, но и добавят към нея специфичен германски привкус. По-конкретно, Шлегел прави решаващия скок и обявява древните персийски „арийци“ за предци на германците. „Изведнъж – заявява той – старата сага и мнението за родството на германците или германския и готския народ с персите се появяват в съвсем нова светлина.“ Помага и фактът, че самата дума е доста близка до немската дума „Ehre“, която означава чест. Скоро след това други мислители от Просвещението добавят термини като „индогермански“, за да опишат арийците и техните европейски потомци.

След това, с настъпването на 19 в., произходът на арийската раса постепенно се пренася от Индия на Запад. По-конкретно, предполага се, че люлката на човешката цивилизация всъщност се намира в – както се досещате – Германия и Скандинавия. Така – в един забележителен акт на трансмутация, с който могат да се гордеят само алхимиците – индоевропейският мит се превръща в национален германски мит, в който Германия и нейният народ, който произхожда от расово доминантните викинги, всъщност са истинските създатели на цивилизацията и западната култура.

Това е посланието, което един млад австриец на име Адолф Хитлер усвоява в годините на своето формиране и която се превръща в основа на неговата националистическа и расистка политика. Въпреки че идеята за расово превъзхождащ германски народ е обща черта на германския национализъм и преди това, идеологията на Хитлер ѝ придава особена важност, при която чистотата на това расово превъзходство е застрашена от така наречените „по-нисши раси“, като например евреите.

Резултатът, както знаем, е омраза и насилие, които продължават и до днес. Все още има неонацистки групи, които се опират на тези идеи, и това продължава да бъде важна тема за дебат в Иран, Индия и Пакистан. Въпреки политическото си значение обаче, в подкрепа на тези идеи има малко исторически, археологически или научни доказателства.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име