Intrigi.bg Крими Кои са избягалите затворници, обявена е тревога

Кои са избягалите затворници, обявена е тревога

155
0

Избягалите в събота затворници са молдовски граждани, съобщиха от МВР.

Те успяха да се измъкнат от затворническо общежитие от открит тип в Стара Загора.

Били настанени там преди седмица, посочва NOVA. Очаквали трансфер към София, където като чуждестранни граждани е трябвало да изтърпят присъдата си от 4 години и 8 месеца, намалена от 7 години след направени самопризнания. Преди седмица техните съпруги са ги посетили в затвора.

Двамата са част от молдовската банда, заловена миналата година в Пловдив, която разби банкомат в Казанлък и открадна близо 60 000 лв. Впоследствие парите бяха върнати.

Инцидентът с бягството стана вчера следобед. От Министерството на правосъдието съобщиха, че в Затворническо общежитие от открит към затвора в Стара Загора служителите от надзорно-охранителния състав са констатирали, че двама лишени от свобода са осъществили бягство чрез преодоляване на охранително съоръжение.

Василе Морару и Александър Хаджи са прекарали близо година в ареста на старозагорския затвор до получаване на присъдите си. Заедно с третия задържан молдовец са преместени в затворническото общежитие от отворен тип преди седмица, където организирали бягството си. „Разбирате, че цялата охранителна система е малко по-слаба отколкото в самия корпус, в арести в тези неща”, коментира Запрян Димитров, началник на затворническото общежитие в Стара Загора. 

В събота следобед престъпниците се намирали на открития фитнес, счупили част от оградата и избягали в неизвестна посока. „Със следови кучета,направихме цяло претърсване на района,може би около 2-3 часа с помощ и от корпуса на затвора, с директора по охраната на затвора,с всички лица, които са заети по тези мероприятия, направихме действията, дори получихме една информация от таксиметров шофьор,че единия долу на околовръстния път, там оставихме коли”, допълни Димитров.

От избягалите, обаче, нямало и следа. Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки. Най-младият от тях не се присъединил към плана им. „Третия молдовски гражданин в обясненията си, посочва,че в последните 2-3 дена са били във влошени отношения,не са споделили с него нищо абсолютно. В общежитията в открит тип в цяла България телефоните са свободни всеки един затворник може да говори да обсъжда различни варианти за бъдещето си, независимо без никакъв контрол от страна на администрацията. Нямаме право да ги подслушваме”, обясни началникът на общежитието.

Режимът в отворените затворнически общежития бил много либерализиран от 2017-та година. „Сега дойде ли лишен от свобода с постановен открит тип, ние задължително трябва да го извеждаме на работа, да го пускаме, да го награждаваме с отпуски и други неща”, добави Димитров.

Обявена е тревога, като лицата са пуснати за общонационално издирване.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов разпореди спешна проверка за изясняване на обстоятелствата около случая.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име