Intrigi.bg Политика Кои партии имат шанс за влизане в парламента

Кои партии имат шанс за влизане в парламента

513
0

оциологът Първан Симеонов коментира последните електорални нагласи в студиото на „Здравей, България” 

„Изненада няма, всъщност това е новината, че от три месеца насам нещата зациклиха. През юли и август двете основни партии в страната – ГЕРБ и БСП намалиха своя резултат. Започнаха да растат всички „трети опции“. От август насам, като че ли няма особена промяна. ГЕРБ и БСП се изравниха, расте делът на тези, които казват „Няма да гласувам“.

Властта :: Социолог: Седем партии имат шанс за влизане в парламента ::  Monitor.bg

„Демократична България“ имаше отскок, но сега се наблюдава лека ерозия. ДПС е в традиционно силни стойности. Много е важно да се наблюдава какво става около ръба – там са две формации – тази на Мая Манолова и на „Обединени патриоти“, обясни Първан Симеонов.

Той посочи, че партиите с изгледи за влизане в парламента са седем. Две от тях са на ръба. Под минималния праг остава ВОЛЯ.

Според Симеонов партията на Слави Трифонов показва белези на продължаващ ръст. 

„За такъв тип формации подкрепата не е най-твърдата. Това може да е подкрепа, която в последния момент с един финален спринт прави електорални чудеса или да се окаже, че в последния момент подкрепящите партията да не излязат да гласуват. Всичко зависи от неговата кампания. Впрочем той все още не е започнал кампания“, добави социологът.

Симеонов коментира и това има ли икономическа тревога

„Когато се зададе икономическа неприятност, хората май стават по-консервативни. Тоест те не бързат с резките движения, а гледат да играят на сигурно. Данните за икономиката ние ги следим трендово, през три месеца. Какво се е случило с коронавируса – икономическата тревога е нараснала, но не е продължила да расте. Лятото е нараснала, ние хванахме началото на юли преди протестите, хванахме и октомври – тревогата е висока, но не особено много. Причината – безработицата не е нараснала толкова рязко. Нивата на безработица, които ние отчитаме, са високи спрямо предишни месеци, но не и спрямо близки предходни години“, коментира Симеонов. 

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Последното изследване е проведено между 1 и 9 октомври 2020 г. сред 803 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 000 души.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име