Intrigi.bg Политика Когато си толкова тъп, че не можеш да разбереш, че си тъп

Когато си толкова тъп, че не можеш да разбереш, че си тъп

512
0

Ако не можеш да схванеш това, което току що прочете, ще ти го преведа – толкова си тъп, че не можеш да разбереш колко си тъп. Затова ти е добре, а самочувствието ти е несравнимо с нищо земно. За мое съжаление обаче, имаш право да гласуваш. 

В края на тази динамична работна седмица да погледнем назад и да видим какво ни/ви държа вниманието през изминалите дни…

***

Разбира се – изборите. Тези не се проведоха само в беге, тези бяха Европейски. За онези, били обект на изследването на Дънинг, ще обясня – за Европейски парламент… Демек международни, един вид, но не световни – например САЩ, Китай и Русия не участваха. Те играят в друго първенство. Като се замисля… то тяхното е и друг вид спорт. 

Новините се напълниха с дезориентирани субекти, които, запитани дали знаят за какво гласуват, те се лутаха в мненията си: „за президентите“; „не бе, не за президентите, за тези, бе… другите…“.

Други пък се наиграха с купуване на гласове. Оказа се, че за 30-50 лв. на глас хората си продаваха конституционното право и бъдещето на България. Моето бъдеще. Това са между 3 и пет шишета с ракия, да не говорим колко талончета за търкане. 

ЦИК ни каза, че 2 095 575 са гласували на изборите за Европейски парламент. Другите няколко милиона са решили, че им е през у… рната за изборите, Европата и всичко, което не е пряко свързано със собствените им за*ници. Те, един вид, също гласуваха за моето бъдеще. Искам и на тях да им благодаря, както и на продалите гласовете си. Всички вкупом искам да ви…

… да ви благодаря. За ценния урок, който ми дадохте относно доверието в човешкия интелект и бъдещето на беге територията. 

***

Докато сме на темата с паразитите, да отбележим, че пролетта ни натресе толкова кърлежи, че по количество и кръвопиене могат да се сравнят с ордите абитуриенти, впили зъби в спестяванията на родителите си. 

Абитуриентите, разбира се, също са основна тема от изминалите дни, но за тях какво можем да кажем, което не е казвано? – коли под наем; рокли за по три заплати; пачки от мама, тате и баба; българска водка в шише от Finlandia; надеждата, че Калина от ве клас ще е достатъчно фиркана, че да му пусне или поне Аксиния от бе клас, нищо, че има нисък център на тежестта; светло бъдеще и кой каза: едно две, три… jobs.bg! 

Да се върнем на по-малките паразити:

Ако миналата година имаше бум на кърлежите, то тази има епидемия, пандемия. В „Лозенец“ хората видяха десетки кърлежи, лазещи по анти-паркинг колче до училище. Парковете са фрашкани, а деца и кучета, на всяко излизане, се прибират с по няколко гадини – кой в козината, кой – в косата

От общината обаче са спокойни, защото било пръскано и на документи кърлежи не би трябвало да има. Е, добре, де, не на всякъде е пръскано и май тук-там са пръснали, колкото да се каже, че са свършили нещо, но, както казах – ПО ДОКУМЕНТИ всичко е точно, стига мрънкàхте. 

За да се намали рискът от ухапване, лекарите съветват да избягваме неокосени тревни площи и да носим дълги дрехи. 

Така де – няма да ги караме хората да ходят да пръскат пак, я, ще носим дълги гащи вместо това. Също както се решават проблемите с дупките по пътищата… вместо да се ремонтират, се слагат знаци, които предупреждават за дупки. 

Както красотата на истината е, че рано или късно излиза наяве, така и „красотата“ на кърлежите е, че не им пука в чий за*ник се забиват да смучат кръв. Не пробират, не се плашат от партийни връзки, йерархия и „наши хора“… опитвам се кажа, че се радвам, че умниците от общината живеят в същия град, като нас. 

***

И така… говорейки за кърлежи…

Крайнодесните националисти спечелиха доста места в Европарламента. Льо Пен и Салвини спечелиха във Франция и Италия. Фараж – в Британия. Да-а-а… тъжен ден за Европа. Много дървени глави не са научили нищо от Световните войни. Нищо… 

Въпреки, че проблемите с бежанците и имигрантите позатихнаха, кресльовците не се спряха да плашат хората с този Торбалан. Така…

… все ми се струва, че проблемите с миграцията и опитите на крайнодесните „да решат проблема“ е глупав популизъм. С техните „решения“ всъщност само подтискат симптомите на болестта, а срещу причинителя ѝ не се прави нищо. Ако няма защо да напускат страните си, имигрантите няма да са имигранти. Толкова е просто, нали? Така, като гледам, няма много имигранти ОТ Германия, ОТ Франция, ОТ САЩ, ОТ Британия, ОТ Белгия, ОТ Норвегия. Има КЪМ тях. Просто няма от какво да бягат оттам, а натам. Казва се „среда“ – бизнес среда, социална среда, икономическа среда.

Има и други държави, които вместо „среда“ имат войни, глад, корупция, беднотия, престъпност (махнете „войни“ и България се нарежда в списъка…). Намирам за глупаво докато едно правителство на дадена западна държава се бори срещу миграцията, частните фирми от същата държава да продават оръжие на садистичния режим, който прогонва поданиците си, а банките, фирмите, корпорациите да въртят бизнес с диктаторите и приближените им. 

В този ред на мисли, така и не чухме какво предложение имат крайнодесните по въпроса. Как те предлагат да се излекува болестта. Защото досега предлагат само подтискане на симптомите.

Искам да чуя „умните“ уж патриоти (а всъщност обикновени националисти) да дадат предложение за справяне с причините, а не само кресливото: „Абе да се оправят далече от нас, да мрат, ние сме си добре – късметлии сме, че сме се родили тук и сега, имаме си по много от всичко и не щем да помагаме на никой, щото не ни кефят, нищо, че се правиме на християни… то е само за реклама!

Аз лично мисля, че, макар и да парадират с „християнски ценности“, те не са никакви християни, а най-обикновени злобари, които имат нужда от кауза, „флаг“, идея, с които да извиняват злобеенето си – уж в тяхно име. Избрали са Християнството, защото е доказано работещ моделът „в името на вярата“. 

***

Като стана дума за религия… някой чел ли е наскоро Библията? Какви бяха знаците за Апокалипсиса? Щото…

Пеевски отиде на работаДва пъти. За малко, но все пак… появи се в Парламента два дни подред. На третия се отказа. Е, кой не би се изморил да работи по няколко часа на година? Другата новина е, че се отказа да ходи в Брюксел остава си в Бълга… където там живее, по принцип. Защото, където и да е това място, има повече нужда от него

***

От БСП също отиват на работа. Явно изборите са били вълшебни…

Сблъсквайки се на входа на Парламента с Пеевски, от групата на БеСеПе се зачудиха толкова малка формация ли са… искрено изненадани преброиха повече Пеевски охранители от собствените си съпартийци. 

Както и да е. На добър път! Малко остана до лятната ви ваканция, ей го къде е. 

***

Нищо, ще им съберем капачки. 

***

В редакционните пощи пък се получи новината, че Илияна Йотова участва в конференция, посветена на дезинформацията и фалшивите новини. Не стана ясно дали ще споделя добри практики и ноу-хау и… в коя посока… 

В абсолютно несвързана с това новина: от мексиканския наркокартел обявиха, че организират благотворителен концерт с послание срещу дрогата. Водещи са Чарли Шийн и Линдзи Лоън, а Кийт Ричардс (който е и патрон на събитието) е написал официалната песен на кампанията. 

***

Ефект на Дънинг-Крюгер

Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, изразяващо се в надценяване на собствените познавателни способности. Тази склонност се приписва на метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си. 
 

Действителната компетентност, от своя страна, може да отслаби самочувствието, тъй като компетентните личности могат погрешно да допускат, че другите хора са носители на равностойно на тяхното разбиране или познание. Както заключават Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, „погрешната оценка на некомпетентните произтича от грешка относно самия себе си, докато погрешната оценка на високо компетентните произтича от грешка относно другите“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име