Intrigi.bg Политика „Когато посланието е, че мерките са „Пунта Мара“ – реакции за хаоса...

„Когато посланието е, че мерките са „Пунта Мара“ – реакции за хаоса с пътуването

463
0

Хаосът, създаден от управляващите в навечерието на Великден и блокираните граждани по КПП-тата на изхода от големите градове, гари и автогари, предизвика коментари в социалните мрежи. „Дневник“ подбра някои от тях.

Теодор Ушев, художник – аниматор:

Българинът се бил изолирал.

Тарикат е българинът. Ще си отиде по родните места, ще седне на софра с родата, ще се наплющи, ще се изпозаразят и в понеделник обратно по работните места, които уж бил изгубил.

Май единствените, които са под карантина, са културните институции. Е, за това ли беше цялата дандания, да уморят от глад хората на изкуството? Те и преди това си бяха в интензивното… Пък и едното мижаво предаване, в което от време на време им даваха думата, и него им съкратиха, да не би да си въобразят, че могат да мърдат онлайн.

Щото селяните, като се върнат в понеделник и задръстят болниците, горките лекари ще припадат на работните си места от изтощение. Тях ще ги излекуват.

А медицинският персонал ще се задъхва за 900 лв. на месец, интубирайки великденските им шкембета.

Но така е в държавата на тарикатите, в която командват тия с пагоните.

Манол Пейков, издател:

Ще кажа само това: личните ми прогнози за резултата от разпищолването по Великден, позволено и дори окуражено от управляващите, ще има мрачни последици.

Уви, от самото начало заповедта за контрол на достъпа до и от областните градове е най-вече за парлама, за сплашване на гаргите. Заобикаля се изключително лесно. Пък и няма как да се администрира адекватно, защото е непремислена и неизпълнимо праволинейна, типично по милиционерски.

И след като на хората им стана до болка ясно, че самите управляващи не вярват в заповедите си и не следват собствените си препоръки (щото в парковете не може, ама в черквите може; входовете и изходите на градовете сме блокирали, ама гарите не; събираме десетки хиляди декларации в кашони, ама едва-едва поглеждаме какво пише в тях); та като видяха, изпитаха на гърба си и премислиха всичко това, хората полека-лека се демотивираха и започнаха да нагазват в просото. А онези, които стриктно спазват карантината и проповядват спазването й сред приятелите и познатите си, започнаха открито да се дразнят от неприкрития двоен стандарт, който хората начело на държавата всекидневно проявяват.

На всички ни на тази територия (дори на най-големите неебавци и задни колела) ни беше до болка ясно, че Великден ще е критичен момент – традиционен празник, четири почивни дни наред, слънчево време и прочее. И че ограничителните мерки, които спазваме пряко сили и със сериозни последствия за личното си добруване повече от месец и които в крайна сметка дават нелош резултат, може да се обезмислят за броени дни. (Мнозина дори започнаха упорито да отричат, че изобщо е имало смисъл от тези мерки – щото то като работят едни ограничения и епидемията бъде удържана, на човек рано или късно почва да му се струва, че епидемия всъщност изобщо няма и цялата тая блокада май-май е напълно безмислена).

Е, сега софиянци плъзнаха по родните си места с хиляди и точно след два дни бодро ще се стълпят и смесят с останалите вярващи пред храмовете за молитва.

Резултатите няма да се видят веднага. Отпърво ще ни се стори, че всичко е наред.

Но след десетина дни ще има бум от заразени, който по абсолютна стойност ще надмине всичко, което сме имали до момента. И който няма да има как да бъде скрит – защото, както обича да казва Мутафчийски, „труповете няма как да ги скриеш“.

А сетне – жална ни майка. Ще ни гълчат денем и нощем, ще ни се зъбят по телевизора, ще затягат мерките до полудяване, ще удължават извънредното положение още и още, ще обсъждат нови и нови мерки за бизнеса и ще наливат нови и нови милиони в Българската банка за развитие.

Дано съм лош пророк и всичко това да е само в главата ми. Нищо не би ме направило по-щастлив.

Давам заплати на 80 души и всеки ден е битка за оцеляване. Фитилът е запален и се скъсява пред очите ми. Ден след ден, час след час, минута след минута.

И тая брутална безидейност на хората зад кормилото на държавата – липсата на стратегия, половинчатите решения, двойните стандарти, натягането на бурмите до скъсване в единия край и пълното отпускане в другия, смехотворните мерки за подпомагане на бизнеса, изливането на пари и средства за глупости и липсата им там, където са критично необходими – е на път да ни взриви.

Александра Божимирова, медик по образование, дребен вносител на парфюмерия и козметика:

Ананиев е изненадан, че гражданята се втурнали извън София. И НОЩ изненадан. Изобщо всички изненадани.
Пък ний не сме изненадани.

Като упражняваш едномесечен комуникационен тормоз върху населението, не правиш нищо в посока да го образоваш, окуражиш, привлечеш на своя страна, да му вдъхнеш доверие, да му покажеш загриженост, да го убедиш, че имаш стратегия за бъдещето и план за настоящето, така става.

Като не спираш да се правиш на Божи наместник, като не ти стиска да затвориш черквите (дори в момента, когато вече е ясно точно какво може да се очаква), посланието, което изпращаш, е, че всичките ти мерки са „Пунта Мара“ и на практика даваш карт бланш на населението да ги нарушава.

Това е. Дано имат съвест управляващите, че съвсем скоро ще им се наложи да понесат голяма тежест.

Божидар Божанов, ИТ специалист:

Възмущението, че хората се изнасят от София, е малко пресилено. Извън София също има правила за социална изолация, а хората ще се срещнат основно с родителите си (да, това е потенциално проблем).

Когато са в задръстването, не нарушават правилата. Немалко дори вероятно имат постоянен адрес извън София. А така или иначе КПП-тата на областните градове са спорна мярка с тези декларации.

Някои дори може да останат извън София и след Великден. Особено ако нямат работа.

И последно – по-добре е случаите да са разпределени равномерно из страната, отколкото фокусирани в София, с оглед капацитета на здравната система.

Та да не псуваме „селяните“.

П.П. аз си оставам НА София.

П.П.П. Ясно е, че това е непопулярно мнение и че такава миграция не е безрискова. Ако щабът с данните, с които разполага, беше преценил, че ще е катастрофална, щеше да затвори София. След седмица ще видим данните. Може и да не съм прав.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име