Intrigi.bg Крими Кметът на ГЕРБ с най-силен резултат в страната Свилен Шитов осъден за...

Кметът на ГЕРБ с най-силен резултат в страната Свилен Шитов осъден за домашно насилие. Блъскал пред „Пикадили парк“ във Варна с врата на кола майката на децата си. Забраниха му да я доближава на 100 метра

501
0

Кметът на Девня Свилен Шитов се оказа осъден за домашно насилие. Срещу него има и издадена ограничителна заповед, която му забранява да доближава на 100 метра дома и работното място на бившата си съпруга. Присъдата на Шитов е потвърдена на втора инстанция от Окръжен съд – Варна миналия месец.

Свилен Шитов от ГЕРБ е кмет на Девня от 2015 г.

На изборите през 2019 г. засенчи на  дори феноменалнния успех на управляващата партия в Доспат, където беше избран еднопартиен общински съвет. Шитов се нарежда на първо място по подкрепа в страната. За него гласуваха 87.17% от избирателите в община Девня. 

Според решението на съда, ограничителната заповед е в сила за половин година.

Ето и линк към решението

 https://legalacts.justice.bg/Search/GetActContentByActId

Това е смекчаване на първоначалната присъда на Районен съд – Варна, която е наложил заповедта за защита от домашно насилие за цяла година. Шитов обжалва това решение, след което срокът на заповедта е намален, но това е единствената промяна . Кметът на Девня също така е задължен да се въздържа от домашно насилие и да заплати 200 лева глоба и да заплати разходите по делото.

Случаят, заради който кметът на Девня е осъден, е от 17 ноември миналата година и се разиграва в района на „Пикадили парк“ във Варна. Бившите съпрузи, които няколко месеца по-рано са се развели, се срещат, за да предаде майката чисти дрехи за децата си, които са решили да останат при баща си няколко дни повече от предвиденото.

Шитов се появява на срещата с дъщеря си и с друга жена. По негово собствено признание, двамата са във фактическо съжителство. Бившата съпруга на ударила и обидила спътницата на Шитова.

Следващата част от случая се доказва от записи на камери и медицинска експертиза. Въз основа на тях съдът приема, че Свилен Шитов е причинил травма краката на бившата си съпруга, като ги е блъснал с вратата на колата ѝ и после ги е притиснал. Магистратите приемат за вярно и нейното твърдение, че през това време я обиждал с думи като „долен боклук“, „мърша“, „парцал“ и т.н.

Всичко това се случва пред малката дъщеря на девненския кмет. Актът на насилие приключва, когато детето се разплаква.

В решението на съда по обжалването на Свилен Шитов се казва буквално следното:

„Въз основа на изложеното съдът намира, че на дата 17.11.2019 год. в гр. Варна спрямо молителката Н.Б.А.-Ш. е осъществено от страна на ответника С. Я. Ш. домашно насилие по смисъла на чл. 2, ал. 1 от ЗЗДН, а именно: физическо насилие, изразяващо се в блъскане на вратата на автомобила на молителката върху краката и́ и притискане на тялото и́ с вратата на автомобила, в резултат на което са и́ нанесени травми по двата крака, както и емоционално насилие, изразяващо се в отправени вербални обиди: „долен боклук“, „мърша“, „парцал“. По тези съображения настоящият състав счита, че молбата на Н.Б.А.-Ш. против С. Я. Ш. за защита от домашно насилие е основателна и подлежи на уважаване, както правилно е прието и в обжалваното решение. Оплакванията във въззивната жалба за необоснованост на решението, тъй като било постановено при неправилна преценка и анализ на доказателствата, настоящият състав намира за неоснователни.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име