Intrigi.bg Свят Клането в Буча и какво ни показва то за войната в Украйна

Клането в Буча и какво ни показва то за войната в Украйна

298
0

От началото на войната в Украйна на 24 февруари до края на миналата седмица се появиха всякакви информации за извършването на различни военни престъпления и от двете страни в конфликта.

Така се стигна до миналия уикенд и първите новини за избиване на стотици цивилни в териториите около Киев, които наскоро бяха отвоювани от руската армия.

Според изявлението на главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова в района на столицата са открити труповете на общо 410 цивилни, изоставени на пътищата в някои градчета или заровени в масови гробове. Най-тежко е положението в селището Буча, където телата на убитите можеше да се видят направо на тротоарите и улиците.

По думите на местния кмет – Анатолий Федорук, много от цивилните са екзекутирани.

„В Буча погребахме вече 280 души в общи гробове, защото беше невъзможно да го направим в трите гробища на общината, всички в обсега на руските военни“, добави Федорук.

Самото градче попада под контрола на руската армия на 27 февруари, три дни след началото на офанзивата. То, наред със съседния град Ирпен, се оказва със стратегическо значение в по-широкия първоначален план за обграждане на Киев, заради своето местоположение като един от постъпите към столицата, 

В рамките на следващите две седмици там се водят тежки сблъсъци с постоянен артилерийски обстрел между двете страни.

Украинската армия успява за кратко да си го върне обратно в началото на месеца, но руските сили го овладяват и задържат контрола над него до 31 март, когато се изтеглят напълно като част от цялостното отстъпление от околностите на Киев, Чернигов и Суми.

За цялото това време една голяма част от населението остава блокирано в Буча без достъп до вода, електричество и газ.

А когато украинските сили успяват да влязат в града стават ясни и последствията от ситуацията през последния месец. 

Кадрите от Буча показват разрушени жилищни сгради, унищожени автомобили, съборени електропроводи и най-вече трупове на цивилни, разхвърляни из улиците. Някои от убитите са носили чанти с провизии или багаж, докато други са намерени с огнестрелна рана в тила и вързани зад гърба ръце.

До църква в центъра на градчето са открити и труповете на 57 души, заровени в масов гроб – всички от тях с цивилни дрехи.

Може да се каже, че такова масово убийство бе въпрос на време да се случи. Всъщност индикации се появиха от правозащитната организация Human Rights Watch, която документира множество случаи на изнасилвания, екзекуции и грабежи, извършени между 27 февруари и 14 март в районите на Киев, Чернигов и Харков.

Сред документираните случаи е екзекуция на задържан цивилен от Буча. Свидетел на убийството разказва пред HRW, че на 4 март руски войници са принудили петима мъже да коленичат край пътя, издърпали са тениските им през главите и след това са застреляли един от тях.

Най-малко шестима цивилни мъже пък са били екзекутирани от руски войници на 27 февруари в село Стари Биков, Черниговска област, е разказала пред организацията майката на един от убитите.

Жена от Харков пък е заявила, че на 13 март е била изнасилена от руски войник в местно училище, където се е била скрила със семейството си. По думите ѝ руснакът ѝ е нанесъл побой и наранявания с нож по лицето и шията. Пострадалата е предоставила снимки на нараняванията си.

Много други цивилни, интервюирани от HRW, са споделили, че руските военни системно са взимали дърва за огрев, дрехи, храна, гориво, ценности и други предмети от домовете им.

Това е само една много малка част от военните престъпления, които се случват в Украйна досега. Множество снимков и видео материал, разпространяван в социалните мрежи, показва как и двете противникови страни без съмнение използват мъчения и изтезания срещу военнопленници.

Най-големи жертва обаче е цивилното население, което остава притиснато между воюващите.

От една страна, руската армия бомбардира и обстрелва с тежка артилерия цивилни цели като родилни домове, болници, училища или жилищни сгради, докато от друга, в много случаи украинските сили не се двоумят да се крият в тях и да ги използват за командни центрове или позиции, от където да извършват атаки.

И двете страни се обвиняват в саботиране на хуманитарни коридори, използване на цивилни като жив щит и насилствени депортации.

Оттук нататък остава голяма вероятността за увеличаване на интензитета на сраженията, а оттам и на броя на цивилните жертви и военните престъпления.

Самото изтегляне на руската армия от района на Киев, Суми и Чернигов на практика означава признаване на невъзможността за изпълнение на първоначално поставените задачи пред руската армия и най-вече тежък удар по нейния престиж.

Междувременно голям част от силите там се пренасочват към Беларус за прегрупиране или в посока фронтовете в Донбас и Южна Украйна, където най-вероятно ще бъдат концентрирани всички усилия за извличане на максимални ползи от войната.

Това е тясно свързано и с факта, че руската армия овладя град Изюм, който представлява регионален пътен възел и отваря опции за заход от юг и пълно обкръжение на Харков и евентуално обхождане в тила на всички украински сили в Донбас.

Вторият вариант би представлявал тежка загуба за украинската армия в района, която ще се окаже в „чувал“ и напълно изолирана от каквато и да е подкрепа.

За разлика от първия месец от войната, в която имаше множество нефокусирани настъпления и катастрофална организация, борбата за Донбас (и вероятно Миколаев и Одеса) ще бъде класическа, интензивна и обезпечена от Русия. Тактическата ситуация, макар и не идеална, все още благоприятства силите на Москва в Донбас и на юг.

Именно тук ще бъде повратната точка, в която ще се използват всички възможни оръжия, за да бъде компенсиран провалът в Киев.

А колкото по-дълго продължава целият конфликт, толкова повече ще се увеличава неговото радикализиране и все повече ще се увеличават вероятностите за нови кланета като това в Буча.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име