Intrigi.bg Свят Китай постави диагноза на САЩ: Предсмъртна агония

Китай постави диагноза на САЩ: Предсмъртна агония

156
0

Пекин реши да премине в контраофанзива

След Русия НАТО може да „дойде“ и за Китай

Говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин направи изявление, което очевидно ще разстрои САЩ. Преди това американците заплашиха китайците с тежки последствия, ако Пекин „помогне“ на Москва да заобиколи западните санкции. Но сега китайците заплашиха янките: ако видим, че антируските санкции нанасят щети на Китай, тогава ние ще предприемем ответни мерки.

„Държавите, които поддържат редовни търговски и икономически контакти с Руската федерация, включително Китай, са претърпели неоправдани щети. Китай ще предприеме всички необходими мерки и ще защити твърдо законните права на компаниите и на физическите лица от Китай“, каза дипломатът. Той подчерта, че 140 от над 190 държави-членки на ООН не са се присъединили към санкциите срещу Русия.

Преди дни имаше, иницииран от Вашингтон, както беше подчертано в Пекин, дълъг телефонен разговор между президента Си Дзинпин и президента Джо Байдън. Една от основните теми са опитите на американците да убедят китайците да се присъединят към санкциите срещу Русия. Но Китай остана на своите позиции, като каза: „не искаме да се караме с никого, но и няма да действаме в наша собствена вреда“.

Преди няколко дни китайският вестник Global Times, отразяващ официалната позиция на властите, отиде още по-далеч, като директно обвини САЩ, че са провокирали конфликта в Украйна.  „Виждайки как алиансът стъпка по стъпка навлиза в пространството за сигурност на Русия, като всяка друга страна, тя не можеше да не се страхува да бъде притисната в ъгъла. В този смисъл конфликтът между Русия и Украйна е тъжен пример за това как манталитетът на Студената война доведе до избухването на този конфликт на европейския континент“.

Изявлението на представителят на китайското външно министерство, който заплашва действително да въведе контрасанкции, е още една стъпка напред, от защита към атака. И неслучайно той прозвуча непосредствено след „програмната“ реч на Байдън във Варшава, в която той отново говори за лидерството на САЩ в разгръщащата се „битка на демокрациите с автокрациите за новия световен ред“. Търпеливите китайци също не успяха да се справят с това. И сега и вестник „Хуанцю шибао“ ядосано пита: „Какво право има НАТО, основната движеща сила на украинската криза, да сочи с пръст Китай, който през цялото това време призовава за мир и преговори?“ И след това, съвсем в напълно източен стил, вестникът посочи, че в Китай разбират, че след Русия НАТО може да „дойде“ и за Китай.

източник Труд

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име