Intrigi.bg Свят Китайските журналисти, които разказаха за ситуацията в Ухан и изчезнаха мистериозно

Китайските журналисти, които разказаха за ситуацията в Ухан и изчезнаха мистериозно

321
0

Къде е Чън? Това е въпросът, който семейството на Чън Циушъ – 34-годишен журналист, активист за човешки права и адвокат, си задават от три месеца насам.

Мъжът стана широко известен със своите видеа от Ухан в началото на февруари, в които отразяваше разпространението на новия COVID-19.

На тях се виждаха болниците, където лекарите и сестрите се опитват да поемат все по-нарастващия брой случаи, крематориумите, които също имаха доста работа, условията на животинския пазар, откъдето предполагаемо започна заразата, както и лични трагедии на хора, които се борят да погребат близките си.

Последният път, когато някой е чувал нещо за него, е на 6 февруари. Тогава Циушъ се намира в хотела си и се готви да снима видео за временните болници в града.

В едно от последните си видеа той казва: „Изплашен съм. Вирусът е пред очите ми. Китайските власти са зад гърба ми. Но ще говоря. Докато все още съм жив в този град, ще продължавам своите репортажи“.

Малко след това обаче той напълно изчезва.

Чен не е непознат в Китай – той отразява и протестите в Хонконг през август, което по собствените му думи води до тормоз и разпити от страна на властите, а впоследствие – и до насилственото премахване на профилите му в социалните мрежи, където той има над 700 000 последователи, пише Би Би Си.

Това обаче не го спира и през октомври той отново си създава акаунти, които събират над 400 000 абонати в YouTube и над 265 000 в Twitter.

Тъкмо към един от тях се обръщат и от Vice с въпроса дали все пак до тях е достигала някаква информация за журналиста. Те обаче не само нямат представа къде е Чън, а и дали въобще е жив. Родителите му също са в неведение, но и предпочитат да не коментират въпроса, за да не влошат ситуацията.

По думите на Патрик Пуун, който работи за Amnesty International, не е ясно дали Чън е отведен от полицията, или е поставен под „принудителна карантина“.

Пред международните медии пък китайските власти въобще не коментират случая – нито този на Чън, нито на другия безследно изчезнал блогър – Фан Бин.

47-годишният бизнесмен снима 40-минутно видео от болница в Ухан, на което се виждат доста тела на хора, сложени в чували. Той изпраща записите си и на Associated Press, които потвърждават тяхната достоверност и ги използват, за да отразят епидемията в Китай. Малко след това мъже в защитни костюми нахлуват в дома му, за да проверят „дали е здрав“.

По-късно те конфискуват компютъра и мобилните му устройства, а след това го качват в автомобил и го завеждат на разпит в покрайнините на града. Малко по-късно Фан Бин е освободен и успява да сподели в интервю, че лекарите всъщност се оказали полицаи, пише Los Angeles Times.

Той разказва още, че по време на разпита му е било „наредено“ да спре да публикува записи, с които да „всява паника“ сред хората.

На 9 февруари обаче той все пак публикува друг видеоклип, на който се вижда лист хартия с надпис: „Гражданите се съпротивляват. Върнете властта обратно на хората“.

Оттогава Фан Бин също е в неизвестност.

Странният случай с Ли Дзъхуа

В тази статистика до съвсем скоро попадаше и още едно име – това на 25-годишния Ли Дзъхуа, който през февруари напуска работата си в държавната телевизия CCTV, за да излъчва видеа от Ухан в своя канал в YouTube.

Там той успява да снима лаборатории, опечалени семейства и крематориуми, преди на 26 февруари да заснеме и собственото си задържане от властите.

В своето видео Ли разказва как се е връщал обратно към апартамента си, когато си дал сметка, че една кола го преследва. Хората отвътре му заповядали да спре. Той обаче не го е направил, а няколко часа по-късно в апартамента му нахлува полиция, докато той излъчва на живо в YouТube.

Близо два месеца по-късно Ли неочаквано се завръща онлайн и разказва какво му се е случило – по думите му той е бил сложен под карантина в хотел, а мобилните му устройства са били предадени на негови близки. Получавал е грижи и храна по 3 пъти на ден и му е било позволено да гледа държавната CCTV, за която е работел.

На 14 март, след като двете седмици са минали, Ли е бил преместен в своя роден град, където властите са го принудили да бъде поставен под нова 14-дневна карантина.

„През цялото време полицията беше учтива и ми осигуряваше достатъчно почивка и храна“, казва Ли, цитиран от Vice.

В края на свое ново видео той коментира, че в момента е със семейството си и планира своето бъдеще. Добавя, че се надява китайците „да бъдат благословени“, а хората по целия свят да се обединят.

Тази патриотична реторика обаче е в рязък конфликт с публикуваните преди това видеа на Ли, което кара много хора да мислят, че е бил заплашван да мълчи, а видеото, което публикува, най-вероятно е било по сценарий на властите.

Всичко това дава и поводи да се спекулира, че и останалите двама журналисти са били задържани под принудителна карантина, но за разлика от Ли, те може би не са пожелали да мълчат.

„Авторитарното китайско правителство има дълга история със задържане и измъчване на граждани, които говорят истината или критикуват властта по време на извънредни ситуации, като например SARS през 2003 г., земетресението в Съчуан през 2008 г., влаковата катастрофа от 2011 г. или експлозията на химическия завод в Тянцзин през 2015 г.“, казва за Би Би Си Яциу Уанг от неправителствената организация Human Rights Watch.

По думите ѝ обаче Китай все пак трябва да се научи, че свободата на информацията и прозрачността всъщност помагат за това заразите да се контролират, докато опитите за контрол по-скоро имат обратния ефект.

„Властите не си правят услуга с изчезването на Фан и Чън“, казва още тя. Междувременно в китайския новинарски сайт Weibo имената на двамата журналисти вече почти не се споменават, а е само въпрос на време цензурата да ги заличи напълно.

В един от коментарите пише следното: „Тe [властите] пренаписват историята. Съвсем скоро ще стане така, че човек на име Чън Циушъ въобще не е съществувал“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име