Intrigi.bg Актуално Кирил Петков: Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми, значи съм...

Кирил Петков: Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми, значи съм направил нещо, което е на прав път

451
0

Служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира пред NOVA развихрилия се скандал около неговото гражданството, който измести много теми от дневния ред. По думите му, щом има толкова силна и обединена съпротива срещу него, значи е на прав в действията си.

Първоначално казусът започна от дeпутaта oт пaрлaмeнтaрнaтa групa нa „Има такъв народ“(ИТН) Димитър Гърдeв aдрecирa cвoй въпрoc дo служебния миниcтър нa външнитe рaбoти Cвeтлaн Cтoeв, в кoйтo нacтoя МВнР дa oтгoвoри дaли служебният министър на икономиката Кирил Пeткoв e имaл двoйнo грaждaнcтвo към мoмeнтa нa нaзнaчaвaнeтo му в cлужeбния кaбинeт. Вчера през деня от ГЕРБ-СДС внесоха в Конституционния съд искане да се установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев. Вносителите на искането бяха Даниел Митов и Радомир Чолаков. И така Конституционният съд образува дело за установяване на противоконституционност на указа, с който президентът е назначил служебният кабинет.
„Нямам канадски паспорт в себе си. Той и сертификатът ми за гражданство са предадени на канадските власти. Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми като министър, значи наистина съм направил нещо, което е на прав път. Неприятно е човек да трябва да се защитава по цял ден, но аз съм още по-мотивиран от тези атаки. Явно засягаме големи интереси”, посочи Петков.

„Аз дори не съм подавал документи за това гражданство. То е придобито от мен заради моите родители. Направил съм всички стъпки по административен път, за да се откажа от него. Според мен и решение 15 от 1995г. на Конституционния съд, „чуждото, освен българско, гражданство на едно лице е въпрос на собствен избор. То не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато той желае да участва в упражняването на властта в България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското”, допълни служебният министър.

„Представете си ,че една държава откаже да ви издаде бележка, че сте освободени от тяхно гражданство. Това означава ли, че нашата Конституция трябва да се подчини на акт на чужда държава за нещо толкова важно. Много юристи казаха, че е абсурдно такъв важен въпрос за страната да бъде функция на някакъв административен акт на трета държава”, каза още той.

„Казусът с гражданството ми започна от „Има такъв народ”. После те се координираха с ГЕРБ, а вчера го направиха и с ДПС. Почувствах, че съм си свършил работата добре, щом тези партии се координираха толкова бързо. Вчера беше показателно, когато се проведе гласуване дали да участвам в КСНС. Аз не съм постоянен член на този съвет и трябва да се гласува дали да бъда приет. Имах важен доклад свързан с националната сигурност и членовете трябваше да гласуват дали да бъда допуснат до заседанието. Гласовете против бяха от – ГЕРБ, „Има такъв народ”, ДПС и БСП. „За” бяха от „Демократична България”, формацията на Мая Манолова, президентът и всички останали членове на КСНС”, разказа икономическият министър.

„На базата на всички кризи пред които е изправена страната, г-н Карадайъ сметна за редно първият му въпрос да е кога съм се отказал от канадското си гражданство. Този човек стана и си тръгна, защото отговорът не бе даден. Президентът му обясни, че сме се събрали по други теми. Той не поиска да чуе нито един от докладите за бежанската криза, рисковете за бюджета и тези за пенсионната реформа”, добави Петков.

„ГЕРБ и ИТН продължиха да говорят, че не са съгласни с актуализацията на бюджета по никакъв начин. Стоях и не можех да повярвам, че това са хората, които са национално отговорни за всички наши бъдещи решения като държава. Недоумявах, когато Тошко Йорданов каза, че COVID-19 пенсиите не го интересуват, а само бежанската криза”, обясни още министърът на икономиката.

„Искам да поздравя Румен Радев, защото вчера той беше отговорният политик във връзка с големите теми. Той не позволи Националният съвет да се превърне в дебат за гражданството ми. От негова гледна точка се видя една принципна позиция”, каза още Петков.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име