Intrigi.bg Политика Кирил Петков: Имаме 3 доклада на ДАНС за руските шпиони! Генчовска не...

Кирил Петков: Имаме 3 доклада на ДАНС за руските шпиони! Генчовска не е подписвала

194
0

Премиерът Кирил Петков категорично отхвърли обвиненията, че е взел еднолично решението за изгонването на руските дипломати. „Има 3 доклада на ДАНС, на които се взеха тези решения. Има междуведомствен доклад от МВнР и има решение от съвета по сигурност“, това уточни той в кулоарите на парламента преди да влезе за изслушване от депутатите.

И изброи кои присъстват на съвета – министрите на вътрешните работи и отбраната, на външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление. Освен тях са били началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и Държавна агенция разузнаване, директорът на военното разузнаване, началникът на НСО, секретарят на съвета по сигурност и представител на президентската институция.

Решението е от 9 юни 2022 г. Петков заяви, че ще представи хронологията пред депутатите. „Решението, което се случи във вчерашния ден, не е мое решение. То е на базата на този съвет и 3 доклада от ДАНС“, настоя премиерът в оставка. И отбеляза, че това реално са всички институции в България, които отговарят за сигурността, а МВнР отговаря за това. По думите му имало неразбиране как се е случило това. Докладите започнали „от май- юни, има отделни информации още през март“.

Външният министър Теодора Генчовска не е подписала нотата, която беше връчена на руския посланик Митрофанова за изгонването на 70 руски дипломати. Това е направила заместничката на Генчовска – Ирена Димитрова, като не е ясно има ли право на това в отсъствието на шефката си.

Още във вторник заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в МВнР посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова, на която са й били връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас.

Уличените в „несвойствени дейности“ служители на посолството следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.

Ирена Димитрова е дипломат с над 20 годишен професионален опит в дипломатическата служба. Професионалната ѝ кариера се свързва и с два задгранични мандата – в Обединеното кралство и в Постоянната делегация на Република България към НАТО в Брюксел.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име