Intrigi.bg Политика Кирил Петков изненадан от увеличението на газа с 30%

Кирил Петков изненадан от увеличението на газа с 30%

134
0

До края на януари всички членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с изтекъл мандат ще бъдат сменени – това обяви министър-председателят Кирил Петков в интервю за „Нова телевизия“. Той определи като изненадващо обявеното вчера увеличение на цената на природния газ, а за енергийната комисия каза, че не си върши работата.

„Решението от 1 януари показа, че КЕВР не си върши работата. Нейната цел е да защитава публичния интерес, да защитава пазара и да измисли най-добрия начин за тази защита. Решението не беше обсъдено, то се взе на закрито заседание и определено беше изненада. Още по-голяма изненада беше, че увеличението ще е с 30%“, коментира Петков. „Да, имаше някакви коментари, че ще бъде увеличено с 10, може би 14 процента, но 30% беше особено учудващо, защото цената на газа намаля доста през последната седмица“, обясни Петков.

„Това решение показва някакво ниво на преднамереност. Може би не капан към новото правителство, но със сигурност не добра защита към крайния потребител“, заяви Петков. Добави, че това не е естествен скок на цените на газа.

Народното събрание ще има ангажимента членовете на комисията с изтекъл мандат да бъдат подменени. Сред тях е и председателят на КЕВР Иван Иванов, допълни министър-председателят. „Надявам се новите членове да осъществят по-голям контрол и да се извърши проверка какво налага тези високи цени“, допълни Петков.

Той информира още, че е говорил с представители на бизнеса по телефона и се надява още в първата седица на януари да направят обща среща заедно с енергийния министър Александър Николов. Петков заяви, че според него е правилно решението на Народното събрание за мораториум на цените на парното, тока и ВиК услугите.

Властите срещу фалшивите сертификати

Правителството започва остра кампания срещу фалшивите COVID сертификати, обяви още премиерът. „За всеки починал с COVID-19, който е бил ваксиниран или се е водил ваксиниран, ще се извърши проверка от МВР. Ако човек с фалшив сертификат се разболее, влезе в болница и по-късно почине, случаят ще бъде проверен. Тази мярка се надявам да спре разпространението на фалшивите сертификати“, обясни Петков.

Според него към момента болниците разполагат с достатъчно COVID легла, но това бързо може да се промени. „Дали ще бъдат наложени нови, по-строги мерки зависи именно от това. Леглата няма да бъдат запълнени, ако ние като общество спазваме противоепидемичните мерки“, каза премиерът.

„Ако само още 300 хил. души ваксинираме в следващите три седмици, това може да бъде разликата между много сериозна криза с потенциален риск от затваряне и преминаване през поредната вълна, без да трябва това да се случи“, заяви премиерът.

Той обърна внимание и на важността да бъдат ваксинирани хора с хронични или онкологични заболявания, защото са по-рискови. „Целта ни е всичките лични лекари да се запознаят конкретно на кои пациенти трябва да препоръчат да се ваксинират и на кои – не, но на базата на последните факти, а не на базата на мнения и страхове““, заяви Петков. Посочи, че 145-годишната му дъщеря, която е с диабет, вече е ваксинирана.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име