Intrigi.bg Политика Кирил Петков: Борисов трябва да се пенсионира, а след съдебна реформа –...

Кирил Петков: Борисов трябва да се пенсионира, а след съдебна реформа – да влезе в затвора

235
0

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се пенсионира, защото спира реформата на партията. С него няма как да се направи съдебна реформа, защото при работеща система трябва да влезе в затвора. Крадял е по 3-4 млрд. лева на година. Премиер на европейска страна е заявил, че заради него България не е приемана в Шенген. Това заяви пред „Нова телевизия“ бившият премиер Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“.

Той подчерта, че президентът Румен Радев не е политически опонент на партията. Добави, че ако до края на август не заработи газовата връзка с Гърция, ще излезе на протест, тъй като това би било умишлено действие на служебното правителство.

Нагласи към политическите сили преди изборите

Петков отново даде да се разбере, че не смята да си сътрудничи с ГЕРБ, докато Борисов е лидер. В края на юли предшественикът на Петков като редовен премиер посочи шест приоритета за следващия парламент, за които би гласувал заедно с други политически сили, като даде за пример първите две, които според социологическите проучвания са „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ. Петков обясни, че няма външен натиск за евроатлантическа коалиция и няма кой да повлияе на желанието на „Продължаваме промяната“ траекторията на България да се промени и кражбите да спрат.

„ГЕРБ начело с Борисов не може да постигне тези цели“, обобщи Петков.

На въпрос коя формация предпочита – настояващата за доставки на руски газ от „Газпром“ БСП или ГЕРБ, той посочи, че със социалистите има различия за много от външнополитическите въпроси, но не те искат да променят геополитическия център на страната.

„От БСП се вслушват при реални аргументи, въпреки че имат русофилски избиратели. Ако трябва да изберат пред газова сигурност и идеология, ще изберат газова сигурност. Като гледам „Български възход“ и „Възраждане“, те искат да сменят геополитическата позиция. Звучат ми еднакво. Представете си колко е страшно да излезем от Европейския съюз. Мен ме е страх от такъв референдум“, каза Петков.

По повод евентуално общо явяване на изборите с „Демократична България“ за пореден път бе заявено, че двете формации правят проучвания в какъв формат ще има по-голям шанс за осигурено мнозинство от 121 депутати в следващия парламент. Засега, по думите на Петков, е сигурно, че те ще управляват заедно след изборите.
План Б пък бил ялова коалиция с троянски кон като Слави Трифонов, чиято формация искала да се откраднат средства.

Петков посочи, че се е учудил от новините, които са дошли през първата седмица на управлението на служебното правителство. Не гледа на започналите протести, продължаващи днес, за газовата политика на кабинета, като такива „за“ и „срещу“ президента Румен Радев, а с цел да се правят правилните неща за България. Посочи, че държавният глава не е политически опонент, тъй като няма да се явява на избори, но му препоръча риториката да е на база факти. Визира думи, че и Бойко Борисов, и Петков хвърлили едни тръби в полето.

„Ако изпуснем американските танкери, бих протестирал по тази политика. Би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли. Ще ме е страх за зимата“, каза Петков.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име