Intrigi.bg Политика Кирил Домусчиев: Много хора ме отписваха, но ще останат разочаровани!

Кирил Домусчиев: Много хора ме отписваха, но ще останат разочаровани!

162
0

Интервю на Кирил Домусчиев за Агенция Блиц.

Г-н Домусчиев, как ще коментирате решението на правителството за удължаване на срока на извънредното положение до 13 май?

– Трябва да сме реалисти. На всички е ясно, че няма да излезем бързо от карантината и проблема с коронавируса. Не смятам, че в България има индустриалец, който да не се готви сериозно за един по-дълъг период на извънредно положение.

– Редно ли беше Народното събрание да спре работа заради заболяването на един депутат?

– За мен е несериозно българският парламент да не се събира. Тези хора получават заплати, избрани са от нацията и в едно такова извънредно положение те трябва да са на фронтовата линия заедно с лекарите, медицинските сестри и полицаите. Депутатите трябва да работят заедно с всички хора, които в момента работят по заводите и продължават да произвеждат продукция, храна и суровини. Народните представители са лицето на нацията и трябва да работят и то най-вече по отправените им критики за Закона за извънредното положение, за да направят съответните корекции. Едно от безумията, които сътвориха е да премахнат наказателните лихви при просрочие на задължения. В момента се създава една огромна вътрешна задлъжнялост, защото никой вече не плаща за доставка на стоки и услуги. Създадена е ситуация, при която да не могат да се налагат и запори. Много фирми ще фалират точно заради тази глупости, тъй като не могат да си получат парите! 

–  Текат преговори между представители на бизнеса и държавата за размера на държавната помощ. Ще окажат ли реален ефект върху бизнеса финансовата помощ и данъчните облекчения, които бяха обявени от премиера Борисов?

– За съжаление правителството взе решенията си без да се допита до представителите на бизнеса. Смятам, че това беше грешка. В крайна сметка ние създаваме брутния вътрешен продукт, ние плащаме заплати и създаваме работни места. Затова беше редно да се потърси нашата експертиза по този въпрос. Но станалото станало. В крайна сметка започнаха разговори в Тристранният съвет с представителите на българското правителство. Работодателските организации представиха своето виждане за това къде мерките ще помогнат и къде те не биха дали ефект. Отделен е въпросът дали социалната министърка и другите ангажирани с темата министри приеха нашите аргументи. За съжаление по част от въпросите, които поставихме не срещнахме разбиране, което ще доведе до съответните негативни последствия.

–  Може ли държавата ни да постъпи като Франция, Унгария и Германия, които дават много повече пари на фирмите и отделните хора?

– Аз смятам, че средствата, които отделя държавата в един начален етап на борба с пандемията и икономическата криза не са никак малко. Проблемът е начинът, по който тези средства ще бъдат разходвани и употребени за подкрепа и стимулиране на българската икономика. Той трябва да бъде възможно най-ефективен.

Факт е, че работодателските организации подкрепиха решението за предоставяне на 500 млн. лева за допълнителните средства за заплати на медици, полицаи и хората на първа линия за борба с коронавируса.  Също така подкрепихме отпускането на ресурс за раздаване на кредити през ББР и решението на правителството за неувеличаване на заплатите на държавната администрация, която често пъти създава повече бюрокрация, отколкото работа върши. Това са все положителни мерки.

За съжаление със сигурност мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса по посока на запазване на работните места е нещо, което работодателските организации, включително и синдикатите не подкрепяме. Смятаме, че тази мярка няма да работи.

–  Ще настоява ли КРИБ за допълнителна държавна помощ в икономиката?

– На този етап това не е обсъждано, тъй като считаме, че все още не е ясно колко дълго ще продължи извънредното положение и кризата като цяло. На този етап по-скоро трябва да се върви към модифициране на мярката 60/40. 

–  Има ли достатъчно финансов ресурс държавата да устои на новата ситуация?

– Аз считам, че предложението на финансовия министър Горанов за осигуряване на буфер в бюджета чрез взимане на заем до 10 милиарда лева е напълно достатъчно като решение и би подпомогнало в достатъчна степен българската икономика.

Да се надяваме, че няма да се стига до разрастване на кризата и, че по-бързо ще излезем от тази ситуация. Оптимист съм, че ще се справим с кризата за няколко месеца и ще започнем да живеем нормално.

–  Очаквате ли оттегляне на частни инвеститори от България предвид създалата се ситуация?

– Според мен голяма част от българския бизнес в момента не мисли за инвестиции. Всеки събира ресурс с цел да може да издържи възможно най-дълго в тази тежка пазарна ситуация. Възможно е и част от чуждите инвеститори да замразят инвестициите си в България за тази и следващата година.

– Споделяте ли теорията, че COVID-19 цели са пренареди световния финансов ред?

– Четох какви ли не теории по този въпрос, но в крайна сметка дали умишлено или не COVID-19 ще промени много неща в света на финансите и на икономиката. Коронавирусът ще се отрази и на нашия живот.

–  Какъв е анализът Ви за срива на Американската финансова борса?

– Анализът ми не може да бъде много различен от този на водещите световни финансови експерти. Наясно сме, че тази пандемия и страхът от нея доведоха до много сериозна икономическа криза каквато през последните десетилетия не сме виждали.

–  Ще се отрази ли пандемията върху Вашия бизнес в САЩ?

– При всички положения ще се отрази. Моят бизнес в Америка е свързан с производство на лекарства. Както знаете навсякъде в света тази индустрия получава приоритет, така че ние сме едни от последните, които не дай Боже трябва да затворим. Наред с това не трябва да пропускаме и човешкия фактор. В нашите заводи работят хиляди хора, които могат да заболеят, така че всичко е непредсказуемо.

– Ще има ли бизнес, който да се възлолзва от създалата се тежка икономическа ситуация?

– Тук не може да се говори за отделен бизнес. Печеливши са китайците.

–  Смятате ли, че държавата взе навременни мерки за ограничаване на заразата?

– България може би е първенец в целия Европейски съюз по мерките, които взе за ограничаване на заразата. Те са не само навремени, но и ефективни. Резултатите и статистиката го показват.

–  Какво си помислихте, когато видяхте, че зала „Арена Армеец“ е преустроена в полева болница?

– Да ви кажа честно – направи ми лошо впечатление този евтин пиар! По-скоро трябваше да се вземат мерки по посока на това всички болници в България да се подготвят с всичко необходимо за посрещане на една вълна от болни, а не военните да правят циркове с превръщането на зала „Арена Армеец“ в полева болница.  Това би могло да се направи на един последващ етап, когато болниците не биха могли да поемат болните пациенти.

–  Как гледате на хейтърите, които ви атакуваха докато се лекувахте от коронавируса?

– Много хора ме бяха отписали и ме погребваха. Въпросните хора не ми желаеха оздравяването, но днес мога да им кажа, че ще останат разочаровани, защото всичките ми показатели са перфектни. Вече съм напълно здрав човек.

–  Имаше ли момент, в който се страхувахте за живота си?

– Не, аз съм силен характер! Не съм си и помислял, че няма да мога да се преборя с това грипче!

– Главният прокурор Гешев в интервю за БЛИЦ каза, че е срамота България да не си подреди държавата, която има население само 7 милиона. Споделяте ли неговото мнение?

– Смятам, че в кризата в момента и държавата, и прокуратурата действат сериозно и си вършат много добре работата.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име