Intrigi.bg Актуално Катастрофата на „Струма“: прокуратурата потвърди, че е имало взрив

Катастрофата на „Струма“: прокуратурата потвърди, че е имало взрив

473
0

Туби с нафта е превозвал автобусът-ковчег, запалил се на АМ ”Струма”. Превозното средство е ударило пътен знак, излетял на около 45 метра, а шофьорът се е заблудил.

Няма спирачен път. Според Васко Пиргов от областната администрация в Перник превозното средство се е движило с несъобразена скорост. Основната причина по думите му е човешка грешка от страна на водача.

Пиргов е отишъл на мястото на инцидента малко след 3 ч. тази нощ. По негови думи минути преди тежката катастрофа автобусът е спрял на бензиностанция, което изключва версията водачът да е заспал зад волана.

„Страничната врата беше отворена. Хората са опитвали да излязат и така са си останали“, посочи още Пиргов. Страничната врата също е отворена.

Оцелелите хора от горящия автобус са били на задните седалки. Те са разбили задното дясно стъкло и са се измъкнали“, твърди Васко Пиргов, секретар на Областния съвет за сигурност в Перник пред Би Ти Ви. Той е бил на мястото на инцидента малко по-късно след катастрофата.

Пожарът е тръгнал от предната част на автобуса, мястото на шофьора изцяло е изгоряло, дори ламарината била стопена, а взривът, който се е чул, бил от гръмналата предна дясна гума, твърди той. Причината за катастрофа според него вероятно е грешка на шофьора, който се е заблудил по отклонение за почивка на магистралата, отделено с „остров“ с мантинела.

„Карал е с над 100 км/ч, валеше дъжд, температурата беше около 9 градуса, нямаше хлъзгави участъци“, обясни Пиргов.

„Напълно е възможно знакът (за „острова“) да е липсвал или шофьорът да е задрямал и да не го е видял“, предположи Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред Би Ти Ви. Този знак и да е счупен, би трябвало да е някъде на мястото на инцидента, но не се вижда, отбеляза тя. Трябва да се види и
степента на светлоотразителност на знаците, а и защо бордюрът на „острова“ е толкова висок. Знаците, които предупреждават за тези „острови“ се поставят прекалено високо, а опасността от удар в бордюра им е ниско и те трябва да се монтират само на 30 см височина, обясни Русинова.

Близки на пътниците от изгорелия автобус на автомагистрала „Струма“ търсят информация за роднините си, но за момента без успех. Някои от тях са отишли пред офиса на фирмата „Беса Транс“, организирала пътуването до Истанбул. Те очакват информация за роднините си, но от фирмата продължават да отказват да говорят с тях. Телефоните на фирмата пък са изключени, съобщи журналист от Северна Македония пред БНТ.

Македонският парламент напълно спря работа днес, всички планирани срещи са отложени заради катастрофата, съобщи пресслужбата на парламента.

Макар все още да няма официален коментар по темата, събитията, изпратили премиера Зоран Заев в България, най-вероятно ще отложат и събранието на управляващите в Скопие социалдемократи, на което той искаше да бъде обсъдена оставката му. Целта на Заев, обявил още в началото на месеца план да подаде оставка, бе да започне процесът, с който ще бъде избран негов приемник в партията и бъдещ премиер на Северна Македония, който да управлява със същото мнозинство вместо него.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име