Intrigi.bg Куриози Картината на Банкси с шимпанзета в британския парламент достигна рекордна цена

Картината на Банкси с шимпанзета в британския парламент достигна рекордна цена

442
0

Kартина на Банкси, изобразяваща депутатите в британския парламент като шимпанзета, бе продадена на търг за близо 12 млн. долара, което е рекорд за анонимния уличен артист, твърдят организаторите на аукциона от „Сотбис“.

Картината, която носи името „Делегираният парламент“ (Devolved Parliament), е най-голямото живописно платно на Банкси. Широка е 4 метра и за първи път бе представена по време на изложбата на художника от Бристол в музея в родния му град през 2009 г.

Тя бе продадена като част от частна колекция на търг в аукционна къща „Сотбис“ в Лондон в четвъртък след 13 минути наддаване и успя да надскочи значително прогнозираната сума от 1.5-2 млн. паунда, като финално бе продадена за точно 9 879 500 паунда.

Търгът се проведе на същото място, където преди почти точно една година Банкси изуми арт средите, като активира механизъм, който наряза на ленти неговата картина „Момичето с балона“, минути след като тя бе продадена за малко над 1 млн. паунда, и то пред очите на присъстващите.

В профила си в „Инстаграм“ самият Банкси написа: „Рекордна цена за картина на Банкси бе поставен на търг тази вечер. Срамота, че не я притежавам все още.“ Коментарът му е придружен с цитат на арт критика Робърт Хюс за стойността на творбите на изкуството. В него се казва, че сега цената на дадена творба е част от нейната функция. „Нейната нова работа е да седи на стената и да става по-скъпа. Вместо да е обща собственост на човешкия род, също както е книгата, изкуството се превръща в определена собственост на някого, който може да си го позволи“, гласи част от цитата на Хюс.

Преди търга от вчера рекордът за най-скъпа творба на Банкси се държеше от творбата му Keep it Spotless, продадена за 1 870 000 млн. долара в „Сотбис“ в Ню Йорк.

Ден преди наддаването Банкси отново изненада почитателите си с поредната си акция, като откри свой собствен магазин за домашни потреби в отговор на легален спор с компания за поздравителни картички. Магазинът, който ще работи едва няколко седмици и ще осъществява продажбите си единствено онлайн, носи името „Брутен вътрешен продукт“ (Gross Domestic Product), което обаче може да се приеме и като игра на думи, тъй като gross от английски се превежда и като противен, груб, вулгарен.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име