Intrigi.bg Политика Каракачанов отговори на Мария Захарова дали България се готви да напада Русия

Каракачанов отговори на Мария Захарова дали България се готви да напада Русия

356
0

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отговори на въпрос в предаването „Лице в лице“ по bTV дали „той е формирал българската позиция по отношение на РС Македония с тази категоричност“. 

Когато формирахме програмата за управление, моята лична позиция беше много ясна, тя не е от 2017 г. или отпреди две седмици, а от 30 години. Аз съм един от хората, които са писали мотивите на тогавашния президент Желю Желев, в които  се посочваше защо България трябва да признае Република Македония за независима държава – и те бяха, за да спестим разширението на гражданската война с нашите сънародници там. 30 години не съм се уморил да повтарям, че отношенията ни не могат да бъдат за сметка на българското достойнство и българската идентичност. Има група евродепутати, които винаги са искали разрушаването на българската държавност. Как можеш да искаш промяна на позиция, която защитава българския национален интере? Всеки един държавник, политик, кмет, министър, евродепутат трябва да защитава българския национален интерес, а не някои партийни пристрастия. Явно ние, за разлика от Северна Македония, повече искаме от нея тя да бъде част от Европейския съюз. С договора, който подписахме през 2017 година, ние дадохме възможност на РС Македония да направи реалните крачки. Не сме мълчали. Просто не сме вдигали излишен медиен шум. На няколко посещения в РС Македония лично аз, както и на международни форуми, в които е участвал македонският военен министър, сме обяснили простичко на хора, с които говорим един език, без преводач, какво искаме. България няма да жертва своите национални интереси в името на това, че в РС Македония продължават да смятат тезата на Коминтерна за основа на идеологическата им идентичност. Не може да изграждаш нова национална идентичност с кражба на българската история и чрез фалшифициране на български документи.  70 години в РС Македония се насажда този антибългаризъм. Само преди 3 седмици един държавен служител от македонското военно министерство призова всички, които се чувстват българи, да бъдат екстрадирани в България. 70 години в Македония се насажда този антибългаризъм. Подписват се договори, които не се изпълняват.

Вицепремиерът коментира и изявлението на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова и страховете, че се въоръжаваме срещу Русия заедно с Румъния в Черно море.

„Това за съжаление го повтарят и някои наши извънпарламентарни сили. Един политик скоро се изказа, че България купува нападателни самолети. Аз не знам България да иска да напада някого. Ние имаме нужда от въоръжение не от 80-те години, а подобаващо на 21-ви век. 30 години искаме българската армия да бъде в модернизирана, вече сме сключили договори за два нови многофункционални кораба, но не за да нападаме Русия, защото на тях няма да има такова оръжие, а за да защитаваме страната си.  Намирам, че  изказването на тази иначе симпатична дама не отговарят на истината. Българската армия се превъоръжава, защото така трябва да бъде. Ние нямаме ядрени оръжия, не правим бази на чужди държави в България, не слагаме дори този противоракетен щит, който го има в Румъния. Ние тренираме нашата собствена армия в защита на нашата собствена държава.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име