Intrigi.bg Актуално Кандидатът за президент на ВМРО вкарал обръчи от фирми на Каракачанов във...

Кандидатът за президент на ВМРО вкарал обръчи от фирми на Каракачанов във ВТУ

262
0

Великотърновският университет въстана заради представянето на кандидат-президента на ВМРО Милен Михов като доцент от вуза и излезе с декларация, че той не просто не работи там към днешна дата, а е бил дисциплинарно уволнен при това заради набеждаване на академичната общност за съпричастна към италианската мафия и за разгръщането на обръч от фирми около партията на Красимир Каракачанов на територията на учебното заведение за строително-ремонтни работи. 

„С голяма изненада чухме, видяхме и прочетохме, че кандидатът за президент на партия ВМРО Милен Михов е представен като доцент от ВТУ. Истината е, че в момента НЕ работи във Великотърновския университет, тъй като е уволнен дисциплинарно за уронване на престижа на Университета. Сред мотивите за уволнението му има такива, от които би следвало да се заинтересува и прокуратурата“, пишат от университета. 

Ето и богата палитра мотиви, с които той е бил изчегъртан от ВТУ: 

1. За нарушение на ЗВО, чл. 56. (1) (Изм. – ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г.) Членовете на академичния състав са длъжни: (изм. – ДВ, бр. 48 от 2004 г., изм. – ДВ, бр. 17 от 2020 г.) да съблюдават научната и професионалната етика, да не провеждат политическа или религиозна дейност във висшето училище.

2. За саботиране на работата на Академичния съвет, опити за проваляне на Общото събрание на Университета чрез ръководените от него партийни структури на ВМРО, в частност Студентския съвет

3. За създаване на международен проблем с Република Италия  и нейни граждани, които се обучават дистанционно в Центъра за квалификации във ВТУ.

4. За квалификацията „Мафия“, публично, в изказване  на пресконференция за медиите, към партньорите на Великотърновския университет – най-големия частен италиано-американски университет „Пегасо“, и въвличане на страната ни в международен скандал.

5. За използване на служебното положение и за възпрепятстване в Комисията по образование в НС решаването на всички въпроси, свързани с ВТУ.

6. За обидни изказвания в НС срещу ректора, ректорското ръководство и ВТУ, за опит да се опетни честта и достойнството на преподавателите в Университета.

7. Като помощник-ректор на ВТУ в периода 2007–2015 г. е отговорен за фактическия фалит на Университета (над 6 милиона дълг).

8. За обръчите от фирми, свързани с ВМРО, довели до огромни загуби на ВТУ и участвали във всички строително-ремонтни работи на територията на Университета.

9. За подстрекателство и организиране на поредица от запори на сметките на ВТУ (като правило преди големи национални празници и в края на годините) в опит да се създадат проблеми на ръководството на Университета и невъзможност да се изплащат работните заплати.

10. За опит за незаконна намеса, в качеството му на народен представител, при образуването и воденето на дела по негови сигнали срещу ректора на ВТУ.

11. За възпрепятстване на опитите на ръководството да реализира редица проекти в интерес на работата и за справянето с финансовата криза.

12. Заради проблемите, които той или свързани с него лица от партията ВМРО създаваха на всички фирми, които се опитаха да работят с ВТУ за излизане от кризата.

13. За организиране на поредица от поръчкови проверки, лично и чрез свързани с него лица, по линия на МОН и на Финансовото министерство, целящи да попречат на работата на ВТУ и да прикрият следите на лицата, които участваха във фалита на Университета.

Вчера стана ясно, че Михов съди ВТУ за клевета, но потвърждава, че е уволнен със заповед от 3 септември 2021 г. И това се случва за втори път, след 33 години преподавателска и научна дейност и е отстранен от един и същ ректор. Първият път е бил уволнен и след 2-годишна съдебна борба е бил възстановен на работа. Милен Михов заявява и че заради свои критични позиции като член на академичната общност, изразени към органите на управление, е бил репресиран, заплашван и накрая отново уволнен.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име