Intrigi.bg Свят Кампанията на Киргизстан за заглушаване на разследващия журналист Болот Темиров

Кампанията на Киргизстан за заглушаване на разследващия журналист Болот Темиров

327
0

Водещ независим журналист твърди, че полицията му е подхвърлила наркотици като наказание за разкритията му за корупция. Но това се оказва само върхът на айсберга. Една история за секс, лъжи и тайно наблюдение превърнати в кампания срещу една от най-добрите разследващи медии в страната.

От Международния проект за разледване на организираната престъпност и корпуцията (OCCRP), Kloop и RFE/RL

Журналистът Актилек Капаров тъкмо е излязъл от сградата си да пие кафе, когато забелязва нещо странно.

„Наоколо се разхождаха подозрителни хора с маски и цивилни дрехи и двама полицаи. И буквално пет минути по-късно излязоха пет-шест момчета с маски и тактическа екипировка“, казва той, сочейки немаркиран бял ван.

„Друг човек излезе с куче. И всички дойдоха тук.”

Това е началото на една драматична съботна вечер белязана от акция на полицията за борба с наркотиците в Бишкек, столицата на Киргизстан. Датата е 22 януари, а целта й е офисът на Temirov LIVE, нова медия, която се фокусира върху разкриването на корупция по високите етажи на властта, и която току-що е публикувала последното си разследване.

Журналисти, адвокати и поддръжници се втурват към мястото на инцидента, за да установят, че пътят им е преграден от строг мъж със зелена маска. Снимка: Дмитрий Мотинов / Kloop

Полицията нахлува в офиса и принуждава служителите на медията да легнат на пода. Двама офицери сядат върху Болот Темиров, главният й редактор. После го вдигат и го карат да изпразни джобовете си. За свой ужас той намира сред предметите малък целофанов пакет. Твърдейки, че съдържа марихуана полицаите изземат компютрите на медията и отвеждат журналиста.

„Те са го подхвърлили!“ извиква Темиров, докато го извличат от кабинета му. Колегите му също казват, че са убедени, че пакетът е бил подхвърлен, а по-късно Темиров дава отрицателен тест за наркотици.

Както разкрива разследването на OCCRP, Kloop и RFE/RL, това нападение не е случайно. То е кулминацията на месеци на наблюдение и тормоз насочени срещу Темиров и екипа му.

През есента, казва Темиров, той и колегите му забелязали подозрителни превозни средства паркирани пред офиса им. През декември в апартамента, където живее под наем са открити скрита камера и микрофон.

Може би най-тревожното е, че властите изглежда са измислили схема за поставяне на клопка на един от служителите на Темиров.

Младата жена е била ухажвана от мъж, който се приближава до нея във фитнеса и след това я кани на уикенд почивка край езеро. Както се оказва, според източник от правоохранителните органи, той е агент на GKNB, тайната служба на Киргизстан. По време на кратката им връзка в лаптопа й има проникване и таен запис на сексуален акт, а група мъже, които се представят за агенти на ГКНБ, я притискат за информация за предстоящите разследвания на Темиров, заплашвайки да съсипят живота й и репутацията на родителите й ако тя откаже.

Едно от разследванията на медията публикувано само дни преди нападението твърди, че членове на семейството на влиятелния шеф на GKNB Камчибек Ташиев са се облагодетелствали от корупционни сделки, включващи държавна петролна компания.

Реакцията е бърза и не приключва с ареста на Темиров. През следващата седмица няколко видеоклипа са публикувани онлайн от анонимни страници във Фейсбук. Те го обвиняват, че е престъпник и предател на Киргизстан. Във видеоклиповете има разписки на дарители, договори и други документи, които изглежда са получени от иззетите компютри, и са използвани за да представят Темиров като агент на чужди интереси.

Едно от видеозаписите също така изпълнява предишни заплахи на агентите, като разкрива интимните кадри на младата служителка на Темиров и ги използва с налудничавото твърдение, че неговата организация я е притискала да събира средства от чуждестранни дарители срещу сексуални услуги.

„Това означава, че се страхуват от нашите разследвания“, казва Темиров за методите на властите. „Преди просто да не отговаряха, опитваха се да се обясняват. Но колкото повече разследвания правим, толкова по-трудно им става.“

„Така са избрали да се отърват от нещо, което им препречва пътя.“

Като се има предвид статута на Темиров като един от водещите независими журналисти в Киргизстан, очевидните системни усилия на властите да унищожат него и неговата организация са опустошителен удар по свободата на словото в страната.

Правозащитни организации предупреждават, че климатът на свободно изразяване се влошава непрекъснато откакто президентът Садир Джапаров дойде на власт през октомври 2020 г. (Ташиев, ръководителят на GKNB, описва президента като свой „скъп приятел“, добавяйки, че „само Аллах може да ни раздели.”)

„Всичко, което се случва отразява някакво чувство на безнаказаност сред управляващите“, каза Азим Азимов, киргизстански политически коментатор. „[Те] нападнаха свободата на словото у нас опитвайки се да ограничат работата на независимите журналисти и особено на разследващите журналисти.

Темиров е освободен с предписание да не напуска страната, но обвиненията за наркотици срещу него остават открити. GKNB и Вътрешното министерство не отговориха на молбата ни за коментар.

Когато протестиращите нахлуват в „Белия дом“ на Киргизстан през 2020 г. и свалят правителството те следват добре познат сценарий в политиката на страната. Киргизстан е свалял президенти вече два пъти.

Но този път революцията довежда на власт политическия аутсайдер Садир Джапаров. Той от своя страна назначава своя политически съюзник Камчибек Ташиев за ръководител на мощната агенция за сигурност на Киргизстан, GKNB.

Родом от южния Джалалабадски регион на Киргизстан, Ташиев е избран за първи път в парламента през 2005 г. и за кратко е министър на извънредните ситуации.

През 2010 г., след като революция сваля президента Курманбек Бакиев и избухват междуетнически бунтове в южната част на страната, Ташиев се очертава като един от националистическите политически гласове на Киргизстан. Същата година той е избран за депутат. През 2011 г. се кандидатира за президент и се класира на трето място.

Но именно следващата година ще се превърне в предвестник на политическото бъдеще на Киргизстан.

На 3 октомври 2012 г., по време на протест призоваващ за национализиране на спорна киргизка златна мина, Ташиев, тогавашният депутат Джапаров и заместник-председателят на парламента Талант Мамитов се опитват да се изкатерят по оградата на „Белия дом“ за да свалят правителството. Те са арестувани от полицията и в крайна сметка са осъдени за опит за насилствено отнемане на властта, но са освободени заради излежано време.

Това събитие изпраща и Ташиев и Джапаров в политическо изгнание за близо осем години. Присъдите им означават загуба на депутатските им места. По-късно криминалното досие на Ташиев е заличено, но Централната избирателна комисия все пак му попречи да се кандидатира за депутат през 2015 г..

Междувременно Джапаров бяга от Киргизстан през 2013 г., след като е обвинен в организиране на опит за отвличане на областен управител по време на друг протест. След завръщането си през 2017 г. е вкаран в затвора. Докато е зад решетките, Джапаров се обединява с Ташиев и двамата основават популистката партия Мекенчил („Патриоти“).

Протестиращите освобождават Джапаров по време на революцията през 2020 г. След това той става временно изпълняващ длъжността президент и по-късно е официално избран за поста. Той не забравя политическия си съюзник Ташиев и го прави шеф на службите за сигурност.

 „Бандитски методи“

Темиров е добре запознат с методи като натиск и дори насилие.

В края на 2019 г. изданието, което той ръководи по това време, Factcheck.kg, публикува разследване, което разкрива богатството на влиятелен бивш митничар. След това на Темиров са предложени пари за спиране на последващи публикации, наклеветен е от тролове в интернет, а уебсайтът му е свален от DDOS атака.

През януари 2020 г. той е жестоко бит от трима младежи, за които смята, че са изпратени от бившия митнически шеф.

НАДПИС: Болот Темиров малко след побоя СНИМКА: Kloop

Но вместо да го спре, инцидентът го убеждава, че трябва да продължи.

„Случи се, когато ме нападнаха“, казва той. „Повратният момент, когато сто процента реших, че съм тръгнал по този път и ще правя разследвания.“

Тогава той създава новата си медия Temirov LIVE (Темиров НА ЖИВО). През това лято тя публикува първото от множество разследвания, които са представени под формата на интелигентни, добре обяснени онлайн видеоклипове, напомнящи тези, които направиха известен руския опозиционен лидер Алексей Навални.

„Мисля, че видеото наистина замени много неща“, казва Темиров. „Хората не четат толкова колкото гледат видеоклипове.“ Темиров НА ЖИВО/YouTube

Той не се плаши от чувствителни теми. През пролетта на 2021 г. Темиров публикува статия, която доказва, че много „протестиращи“, които участват в улични протести в подкрепа на дискредитирания шеф на Вътрешното министерство всъщност са неговои служители. Последват опити за проникване в акаунтите му в социалните мрежи.

След това нещата утихват – за известно време.

От този октомври, казва Темиров, той и служителите му започват да забелязват подозрителни автомобили паркирани пред офиса им.

Една още по-тревожна фаза е на път да започне.

През декември, докато Темиров е извън страната, в апартамента, където живее под наем зет му се натъква на някои странни устройства скрити под скрин – цифров видеорекордер, уай-фай рутер, захранващ блок по поръчка, микрофон и няколко жици.

Проследявайки ги зад тапета, зетят на Темиров намира видеокамера снимаща хола през малка дупка.

Оборудването, което зетят на Темиров намира скрито в апартамента му. Кликнете, за да увеличите натиснете върху снимката. Темиров / OCCRP

Запазените на устройството файлове, които бяха прегледани и от репортерите, показват, че то е записвало в продължение няколко седмици. Системата е свързана и с облачен сървър, което й позволява да качва кадри в реално време.

Всъщност няколко сегмента от аудиозаписи, за които Темиров казва, че са записани в апартамента му, са използвани в един от пропагандните видеоклипове, които по-късно се появяват в интернет.

На фона на драматична музика, заплашителен, дигитално модифициран глас на неназован разказвач във видеото обвинява Темиров, че приема пари както от западни, така и от руски агенти, които искат да повлияят на Киргизстан. В него е показан клип на Темиров, който обсъжда закупуването на оборудване за камери със служител на OCCRP, а в друг се вижда как спори със съпругата си.

Пропагандното видео показва скрито направена снимка на служителите на Temirov LIVE, включително как съпругата на Темиров, която работи за медията, пуши пред офиса им.

Видеото включва и аудио клипове, за които Темиров казва, че са били записани в кабинета му.

„Тези, които са на власт, използват бандитски методи, те нарушават всички възможни морални и държавни закони“, казва той. „Тези хора са абсолютно незапознати с концепцията за законност. И бих казал дори човечност.“

Изпитанието, преживяно от един от служителите на Темиров, показва колко далеч са били готови да стигнат враговете му от правителството.

„Ами мама и тати?“

Айгюл работи за Temirov LIVE като ръководител на проекти, а не като журналист. Ежедневието й обикновено включва работа с международни грантове и общуване с дарители.

Но само няколко седмици по-рано тази зима случайна среща превръща живота й в кошмар.

Айгюл — псевдоним, който OCCRP, Kloop и RFE/RL, се съгласиха да използват, за да защитят личните й данни — разказа на журналистите историята си в дълго интервю, чиито ключови точки бяха потвърдени, където е възможно чрез стенограми на чат, екранни снимки и компютърни дневници.

Всичко започва през декември, когато във фитнеса я заговаря млад мъж, който й помага да постави тежести на тренажорната си машина и след това я кара на работна среща. Започват да си разменят съобщения и не след дълго той я кани на почивка през уикенда на брега на Исик-Кул, живописно езеро в източната част на страната.

„Той нае апартамента, организира всичко сам“, каза Айгюл.

Чак много по-късно разбира, че сексуалната им среща в апартамента същата нощ е била записана от различни ъгли.

Иначе не след дълго усеща, че нещо не е наред. На следващата сутрин, докато приготвя закуска, младежът иска паролата за лаптопа й за да може да пусне видео. Тя я написваа сама, но по-късно той пита за нея отново.

„И той вдигна телефона си на високо, докато поставях паролата“, казва тя. „Помислих се, че може да записва, и се дръпнах по-надалеч.“

След това двойката прекарва следобеда в горещ извор. Докато са навън, някой влиза в апартамента и прониква в лаптопа й, според анализ на консултанта по сигурността на Temirov LIVE, който беше прегледан и от OCCRP.

„Те са въвели паролата около 30 пъти“, казва Айгюл. „И накрая са влезли“.

Разглеждайки историята на браузъра си по-късно, Айгюл разбира, че хакерите са правили интернет търсене за деактивиране на Windows Defender, антивирусна програма, която е част от операционната система, и са инсталирали шпионски софтуер. Но тя научава за инцидента едва на следващата сутрин, когато й се обажда консултантът по сигурността.

След като чува част от разговора им, младежът започва да нервничи, пита я за кого работи и твърди, че 10 000 сома (118 долара) липсват от якето му, и бързо я връща в Бишкек.

„След това, разбира се, всичките ми подозрения водеха към него“, казва тя. „Защото онази сутрин, когато той вдигна нависоко [телефона си] по този начин, това също изглеждаше странно.“

Тя мисли, че мъжът може да е правителствен агент, но не е сигурна. „Продължих да говоря с него“, казва Айгюл, „защото трябваше да разбера той с тях ли е или не?“

Няколко седмици по-късно младият мъж кани Айгюл в наета селска къща. Но след няколко часа вечерта се превръяща в кошмар. След вечеря тя излиза от банята и заварва трима маскирани мъже, които се идентифицират като агенти на GKNB, да разпитват мъжа.

Но скоро става ясно, че са дошли за нея.

Започват със снимка на родителите й.

„Ето един добър, уважаван човек, той работи за правителството“, спомня си Айгюл как един от тях казва за баща й. „Ти си дъщеря на такива примерни родители. Знаеш ли откъде идват парите [за заплатата ти]?”

Те й показват и снимка, която са направили на Темиров, описвайки го като чужд агент, който се опитва „да помогне на чуждите служби за сигурност да дестабилизират ситуацията в страната“.

„Те работят под прикритието на дарители, но тези дарители се финансират от чуждестранни специални служби, за които е добре в страната ни да има революции“, разказва тя.

Отново и отново настояват тя да подпише договор за сътрудничество с агенцията им и да информира Темиров. Но когато Айгюл отказва, те започват да си служат с нова форма на натиск, като й показват тайно записаните видеоклипове от нощите й с младежа и заплашват да ги публикуват.

„Добре, ти си млада и смела, ще го преживееш“, разказва тя какво й е казал агентът. „Но какво да кажем за майка ти и баща ти? Сърцата им няма да го преживеят. Те са работили толкова дълго, спечелили са такова уважение и в един момент ще унищожиш всичко.“

Когато тя не казва нищо, главният агент засилва натиска. „Моите момчета са до къщата на родителите ти“, й казва той. „Ще се обадя на моите момчета. Те ще отидат при родителите ти и ще им покажат снимките. Това ще бъде хубав подарък за Нова година.“

След няколко такива часа Айгюл се срива. „Трябваше да подпиша“, казва тя, „защото разбрах, че те никога няма да си тръгнат, ако не го направя“. След това младежът я отвежда у дома.

Срещата на Айгюл с агентите е записана. Тази екранна снимка от видеоклип публикуван по-късно от анонимна страница във Facebook, я показва по време на разговора им.

Репортерите не успяха да разберат нищо за мъжа, използвайки името, което й беше дал, и той не се появи в официалните бази данни на данъкоплатците и избирателите. Но когато му беше показана снимка, източник от киргизките правоохранителни органи веднага го разпозна като агент на GKNB, използващ различно име.

Фактът, че Айгюл е била притискана от хора идентифициращи се като агенти на GKNB, също може да бъде потвърден. Няколко дни по-късно тя получава няколко текстови съобщения от човек, който използва адреса на родителите й като име на акаунт. Първият им обмен е възпроизведен тук:

Съобщение 1: Текст: Здравейте

Дата: 18.1.2022 17:53

Съобщение 2: Текст: Какви журналистически разследвания са на етап скорошно излъчване? Какви разследвания са на етап проверка, подготовка (по отношение на кого и въз основа на какви факти)?

Дата: 18.1.2022 17:54

Съобщение 3: Текст: Това са вашите съседи от улица X.

Дата: 18.1.2022 22:33

Съобщение 4: Текст: Здравейте

Подател: Айгюл Дата: 19.1.2022 17:12

Съобщение 5: Текст: ?

Подател: Айгюл Дата: 19.1.2022 20:51

Съобщение 6: Текст: Здравей, това са твои приятели, срещнахме се в петък, как си? Как се чувстваш?

Дата: 19.1.2022 22:29

Съобщение 7: Текст: Приятели от GKNB?

Подател: Айгюл Дата: 19.1.2022 23:32

Съобщение 7: Текст: Да, права си, това са твоите приятели, чакаме отговори от теб.

Дата: 19.1.2022 23:35

Продължават да настояват за още:

Съобщение 1: Текст: Болот Темиров на страницата си във Фейсбук написа, че скоро ще има две епични и бомбастични разследвания, какви точно са тези разследвания?

Дата: 19.1.2022 23:43

Когато Айгюл казва, че не е сигурна, контактите й са недоволни.

Съобщение 1: Текст: [Айгюл] нека не си играем на котка и мишка, студиото и офисът са си на същото място и не би трябвало да ти е трудно да откриеш какво питаме. Искането е много изпълнимо

Дата: 20.01.2022 00:06

Съобщение 2: Текст: Благодаря ви много

Дата: 20.01.2022 00:06

Съобщение 3: Текст: И също [Айгюл], моля, опиши офиса, кой къде седи, кой какви функции има

Дата: 20.01.2022 00:06

Айгюл не отговаря. До края на същия ден разследването на Temirov LIVE за семейството на шефа на GKNB Ташиев е публикувано в YouTube. След това, казва Айгюл, агентите никога повече не са се свързвали с нея. „Те загубиха интерес към мен, защото не ги предупредих“, казва тя.

Пропагандното видео с нейни интимни кадри обаче е публикувано в интернет няколко дни по-късно. Тя никога повече не вижда младежа.

„Вие го подхвърлихте!“

Два дни след като Темиров и екипът му публикуват разследването си, наркополицията се отправя към офиса им.

Формалната причина за атаката е оплакване от жена на име Айпери Адил къзи. Само няколко часа по-рано тя казва на полицията, че мъж на име „Болот“ я е принудил да употребява наркотици на няколко различни места. Тя посочва два адреса, включително офиса на Temirov LIVE.

(Репортерите откриха няколко от нейните акаунти в социалните медии и изпратиха директни съобщения с въпроси за ролята й в случая. Тя не отговори преди публикуването на тази статия.)

Според правни експерти, всяко полицейско претърсване обикновено трябва да бъде разрешено от съдия. Но в изключителни ситуации следователят може също да разреши претърсване, ако има опасения, че физическите доказателства могат да бъдат загубени или повредени.

Старши следовател от Градското управление на вътрешните работи в Бишкек изглежда е използвал тази вратичка, цитирайки „реални опасения, че веществените доказателства… могат да бъдат загубени, повредени или използвани за престъпни цели“.

Въз основа на тази заповед в щаба на Temirov LIVE са изпратени специални части на Службата за борба с незаконния трафик на наркотици.

OCCRP, Kloop и RFE/RL интервюираха Темиров и всички останали, които са присъствали на претърсването и добиха по-ясна представа за случилото се.

Полицай конфискува компютър от офиса на Temirov LIVE. Дмитрий Мотинов / Kloop

След като накарват всички мъже да легнат на пода и им вързват ръцете, полицаите ги вдигат един по един, отвеждат ги до прозореца и им казват да изпразнят джобовете си. Темиров е последен. Когато изважди малката целофанова торбичка, спомня си съпругата му Махабат, на лицето му се изписва шок.

„Той избухна в сълзи, защото току-що беше изневиделица оклеветен. Изпадна в истерия, започна да се паникьосва. Всички бяхме в шок“, казва тя. Тогава казах: „Успокой се, всички виждаме, че са го подхвърлили, не изпадай в истерия“.

„Вие го подхвърлихте, видях“, спомня си тя как е изкрещяла. „Започнах да крещя, Болот започна да крещи, всички започнаха да крещят.

Според служителите на Temirov LIVE и техните адвокати, полицаите са допуснали множество процесуални грешки и дори са нарушили закона по време на операцията.

При претърсването те са иззели множество лаптопи и компютри, флаш карти, мобилен телефон и видеорекордер, който бил свързан към системата за видеонаблюдение в офиса.

Но според адвокатите на изданието изземването на оборудването е нарушило процедурите по издирване, тъй като няма връзка с обвиненията срещу Темиров.

„При извършване на претърсване и изземване следователят трябва да се ограничи до изземване на вещи и документи, които могат да имат отношение към делото”, каза адвокат Бекболот Касаболотов.

Камчибек Ташиев, Дмитрий Мотинов / Клоп

На следващия ден, коментирайки това, което изглеждало като незначителен арест за наркотици, ръководителят на GKNB Камчибек Ташиев заявява, че „нямал моралното право под прикритието на защита на свободата на словото да си затваря очите за някои престъпления“.

„Ако има престъпление, цялото оборудване трябва да бъде иззето. Може би тези компютри имат информация за наркотици, цени и продавачи. Надявам се, че в компютрите им няма нищо, което може да навреди на държавата“, казва той.

Служители на Temirov LIVE смятат, че оборудването е иззето за да може полицията да разбере какво разследва медията. Те също така подозират, че полицията е взела видеорекордера за да предотврати проверка на действията им по време на акцията.

Процедурни нарушения

При нахлуването в офиса на Temirov LIVE са допуснати и множество други процесуални нарушения, казват адвокатите на изданието.

По време на акцията първоначално разследващите не са разрешили на адвокатите да влязат в помещението, където се извършва претърсването.

При задържането на Темиров, казват адвокатите, служителите не са уточнили по кой параграф е разследван, нито са му прочели правата. Това се изисква съгласно киргизкото законодателство.

Служители и адвокати на Temirov LIVE отбелязват още, че оперативните работници не са показали документите си и са били с маски, което е забранено от закона в подобни случаи.

След ареста си Темиров е освободен от затвора в очакване на разследване. Заплашват го до пет години затвор, ако бъде признат за виновен по обвинение в притежание на наркотици. Няколко служители също са били извикани за разпит.

Но много киргизки граждани изразиха възмущението си от отношението към него, което местните експерти смятат за безпрецедентно.

„Натиск срещу журналисти и медии е имало практически при всички режими“, казва Азимов, киргизкият политически коментатор. „Но те се опитваха да придадат на този процес поне някаква илюзия за легитимност. Намираха някакви формални основания, отиваха в съда”, казва той.

„Но в този случай на един журналист с добра репутация безцеремонно му се подхвърлят наркотици, пред очите на свидетели“, продължава той. „Иззеха не само оборудването им, но и записите от камерите за да не бъдат запазени следите от техните престъпления. Разбира се, това не може да предизвика нищо друго освен възмущение и гняв.”

Темиров е арестуван след акция в офиса му.
СНИМКА: Дмитрий Мотинов / Kloop

Самият Темиров остава непоколебим.

„Това означава, че сме станали по-силни“, казва той. „Журналистиката в Киргизстан се развива. Такива неща тероризират управляващите. На първо място всичко това се случва, защото властта няма принципи. Но втората причина е, че разследващата журналистика стана много силна.”

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име