Intrigi.bg Политика Калфин: Ние изнасяхме оръжие за Украйна и продължаваме да го правим

Калфин: Ние изнасяхме оръжие за Украйна и продължаваме да го правим

180
0

Не трябва да се гледа на България като страна, участваща във военен конфликт. Това каза Ивайло Калфин, бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ във връзка с предоставянето на военна помощ за Украйна.

„Не виждам нещо да се е променило в позицията на България. Ние изнасяхме оръжие за Украйна и продължаваме да изнасяме оръжие за Украйна. Преди решението на Народното събрание го правехме чрез посредници, сега го правим директно, но по същество, това остава същото“, обясни бившия външен министър.

По думите на Калфин помагаме на държава, която се защитава в съответствие с международното право.

„Където има голям конфликт в света, там се увеличава съответно и българския износ“, обясни той. „До колкото може да се каже, че България е била част от войната в Сирия, Ирак или Афганистан, до толкова може да се каже, че участва и във войната в Украйна.“

Ивайло Калфин разясни още по темата, че ние не изнасяме българско оръжие, което се използва активно от въоръжените сили. Основно това, което изнася България, са продукция на военно – промишления ни комплект, който няма нужда да се замества. „Това не е въоръжение на българската армия“, каза той.

Прогнозата на бившия външен министър за военния конфликт в Украйна, е че няма връщане назад и нито една от страните не би дала заден ход, докато едната не победи.

„Много трудно ще бъде, която и да е от страните да победи“, категоричен бе той.

Според него мирът може да бъде постигнат буквално за часове и поясни, че това означава Русия да се изтегли обратно и да освободи окупираните територии в Украйна.

В заключение Калфин каза, че трудно може да се говори за мир, при това поведение на Русия.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име