Intrigi.bg Актуално Калин Стоянов: Има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да подкрепят България за...

Калин Стоянов: Има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да подкрепят България за Шенген

153
0

„Има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да подкрепят България за Шенген“, каза пред БНТ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов припомня, че заключението на третата международна мисия, проверила страната ни е това, че България продължава да отговаря на условията да бъде пълноправен член на Шенген.

В предните две посещения, въпреки поканата към Нидерландия, те отказаха да дойдат, което беше индикация, че няма как да се случи България да бъде приета още тогава в Шенген. Но този път те имаха експерт – представител, който беше част от екипа проверяващи, каза Калин Стоянов.

Според него това, че експерти от Нидерландия и Австрия участват в тази мисия и застават зад този доклад, е поредната положителна индикация, че ние сме на правилната посока.

Стоянов казва още, че ако преди сме имали на денонощие по около 1500 опита за незаконно преминаване. В момента те са, последните дни са около 100 – 150 до 200 максимум, като има дниq в които са и под 100, каза Стоянов.

Снощи МВР съобщи, че третата мисия по Шенген e приключила успешно. Заключението е, че България продължава да отговаря на условията за пълноправно членство в пространството на свободно движение.

Третата, допълнителна и доброволна, мисия се проведе между 22-ри и 24 ноември. В нея участваха 13 експерти от държави членки на Европейския съюз (ЕС), сред тях Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и др., четирима експерти от Европейската комисия (ЕК), както и наблюдатели от Фронтекс, Европол и ФРА – Агенцията на ЕС за основните права. Целта на мисията е да бъде предоставена допълнителна, актуална информация относно прилагането на шенгенското законодателство от България. Областите, обхванати от мисията, са управление на външните граници, полицейско сътрудничество и връщане, спазване на основните права и информационни системи, подпомагащи прилагането на шенгенското законодателство, информираха от вътрешното министерство.

В същото време румънският евродепутат от Национално-либералната партия Рареш Богдан заяви днес за телевизия Антена 3, че Австрия е променила радикално позицията си за присъединяването на Румъния към Шенген, а изгледите са по-добри отколкото преди година, като уточни, че това, че няма да има гласуване по тази тема на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 5 декември, е „стратегическо оттегляне, защото не можем да се отделим от България с отделен вот“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име