Intrigi.bg Крими Как сицилианската мафията напълни САЩ с хероин с помощта на пицарии

Как сицилианската мафията напълни САЩ с хероин с помощта на пицарии

349
0

От 1979 до 1984 г. сицилианската мафия е внесла и разпространила хероин на стойност 1,65 милиарда долара в североизточните и среднозападните щати на Америка. Произлязлото от това съдебно дело е наречено процесът „Пица кънекшън“ заради ресторантите, използвани за разпространение на наркотиците.

Pizza Connection обхваща целия свят като свързва сицилианската мафия с производители на хероин в Югоизточна Азия и с управлявани от нея пицарии в САЩ. Години наред ФБР прониква в този сектор, за да изрови доказателства, а в крайна сметка разследването включва агенти от Европа и Централна Америка.

Процесът, който продължи зашеметяващите 17 месеца, се превръща в най-дългия в американската история и довежда до 18 присъди. Ето историята.

Carmine Galante

Смъртта на Кармине Галанте и началото на Пица кънекшън

Произходът на Pizza Connection се крие в интригата около убийството на Кармине Галанте.

Освободен от затвора през 1974 г. след 12-годишна присъда за наркотици, Галанте се провъзгласява за шеф на семейство Бонано. Силата му се крие в сицилианските мафиоти, които той е вербувал (преди да влезе в затвора), за да му помагат в управлението на нюйоркския край на мултимилионната хероинова мрежа на семейство Бонано.

През 60-те години на миналия век местните сицилиански мафиоти започват да се появяват на авеню Никърбокър в Бушуик, Бруклин. „Циповете“, както са наричани подигравателно заради своя бърз сицилиански диалект, също а разположни и в „правилите“ пицарии в Ню Йорк.

До края на 70-те години на миналия век, Галанте – пренебрегвал официално назначения бос на Бонано и изглеждащ недосегаем с лоялната си фракция от Ципове на свое разположение – търси пълен контрол върху търговията с хероин. На контролиращият орган на мафията – т. нар. нюйоркска Комисия – това й идва вповече.

На 12 юли 1979 г. той тъкмо бе приключил с обяда на задната тераса на Ресторанта на Джо и Мери на Никърбокър, когато трима мъже със ски маски нахлуват в задната градина и го застрелват, докато сицилианските му бодигардове много удобно са напуснали зоната на вътрешния двор точно преди това.

Записи от камери за наблюдение приблизително половин час по-късно показват, че войникът на Бонано, Антъни (Бруно) Инделикато, е поздравен от заместник-боса на семейство Гамбино. Това е достатъчно доказателство за ФБР, за да установи участието на Комисията в убийството на Галант.

Появата на сицилианската мафия в Ню Йорк

Галанте прави сериозна грешка, като преценява погрешно лоялността на Циповече: те остават верни на сицилианската мафия и международния им канал за трафик на хероин. И донякъде това би трябвало да се очаква – тази група хора са повече от сицилианската фракция на Бонано; те са сицилианската мафия, действаща в Ню Йорк. Задружни и потайни, те са „семейство в семейството“.

Галанте инициира много от вноса си в семейството, причинявайки объркване – сицилианци, произведени в Сицилия и Америка. Под покровителството на семейство Бонано сицилианците се занимават единствено с наркотици, управлявайки именно разпределението през пицариите.

Случаят Пица кънекшън започва в крепостта Бонано на авеню Никърбокър. Бушуик по онова време е бил напълно различен от днешния: пълен е с дъсчени витрини, изоставени сгради и празни парцели. И семейство Бонано управлява задните им дворове.

ФБР обръща внимание на сицилианския анклав – игрите на бакара с високи залози продължават в задните части на кафенетата до ранните часове. За агенти на ФБР като Чарлз Рууни е странно да видят новодошлите мафиози с федора шапките им, изглеждащи много не на място в Ню Йорк през 80-те години. С фасон на провинциални господа от друго време, не им изглеждат по-вкъщи в някой дворец в Палермо, отколкото по булевардите на Бруклин.

Агентът от ФБР Джоузеф Пистоун, който е проникнал в семейство Бонано под псевдонима „Дони Браско“, чува за Циповете при случайни разговори. „Те са най-злите убийци в бизнеса“, казва той.

Салваторе „Тото“ Каталано се облагодетелства от убийството на Галанте, превръщайки се в уличен шеф на циповете. Като хитър мафиот, той любопитно заминава от Ню Йорк за Сицилия в деня след убийството на Галанте, завръщайки се едва след като прахът се е разнесъл. Друг красноречив знак за новооткрития му престиж е поканата му за сватби на високопоставени фигури от нюйоркската мафия.

Избягали от градския упадък на Бушуик (ускорен от хероина), сицилианците се прехвърлят в Куинс, за да разширят „бизнеса с пица“. Каталано отваря пекарна в Мидъл Вилидж, където крайградската среда маскира епицентъра на международна верига за хероин.

Офисът на ФБР в Ню Йорк усеща това и включва разузнавателните данни, получени от Дони Браско. Първоначалната им цел да повдигнат федерални обвинения срещу сицилианците се разраства бързо в международен заговор за разпространение на наркотици и пране на пари.

Номерът с пицариите работи по следния начин: сицилианската мафия превръща морфиновата паста от турски доставчици в хероин чрез своите лаборатории в Палермо. След това хероинът е внесен контрабандно в САЩ в кутии от домати San Marzano, които пък се изпращат до пицариите в селските градове в Средния Запад.

Разследването разчита на сътрудничеството на няколко агенции и различни методи за наблюдение. Установено е физическо наблюдение върху пекарната на Каталано, неговата оперативна база. Сицилианците, като използват код, за да говорят за хероина, говорят толкова често по обществени телефони, че органите на реда започват да ги подслушват.

Използвани са регистри, електронни устройства, записващи всички номера, набрани от определена телефонна линия. Ежедневните резултати са събирани и анализирани, като се правят връзки с други членове на бизнеса.

Иззетите доказателства и произтичащата от това разузнавателна работа от Агенцията за борба с наркотиците и полицейското управление на Ню Йорк, която включва писмени контакти от джобовете на арестуваните, показва участието на екипа на Каталано в някои от най-големите конфискации на хероин в света.

Трискелион – символът на Сицилия

Международен обхват

От пицариите наркотиците и парите се връщат обратно в Ню Йорк с коли и автобуси, наркотиците за по-нататъшно разпространение, а парите за изпращане зад граница. За период от 8 години се установява контрабанда на 60 милиона долара в доларови банкноти с малка номинална стойност от Ню Йорк до Швейцария, Италия и Турция.

Пари са изпращани от САЩ и чрез парични преводи, банкови преводи и брокерски сметки до фирми, управлявани от сицилиански мафиози в чужбина. Няколко трансфера са направени през Swiss Air в куфари с пари, оставени при мениджъра на станцията на Swiss Air.

Един от подслушваните обществени телефони в Куинс довежда до Гаетано Бадаламенти в Бразилия – сицилианският бос в изгнание ръководе Пица кънекшън, включително пратките с кокаин, а Каталано е неговият американски оперативен шеф. Технически агенти проследяват обажданията до банка от телефонни автомати в пощенска служба в Рио де Жанейро.

Властите се втурват към Бразилия, но Бадаламенти го няма – премества се е в Мадрид. Той инструктира своя племенник, Пиетро Алфано, собственик на пицария в Илинойс, да го посрещне там. Но Алфано е наблюдаван на борда на полет от Чикаго и испанските власти арестуват и него, и Бадаламенти на 8 април 1984 г. след което ги екстрадират в САЩ.

На 9 април 1984 г. агенти от четири американски агенции и седем международни държави провеждат поредица от координирани арести, обиски на жилища и фирмени офиси.

Процесът Пица кънекшън срещу 22 обвиняеми започва на 30 септември 1985 г., а самият обем доказателства е изключителен. Представени са доказателства от 55 000 подслушвания, подкрепени със свидетелски показания от множество агенти и италиански и испански офицери.

Правителството призова общо 300 свидетели.

Процесът продължава 17 месеца до 2 март 1987 г. – най-дългият процес в историята на САЩ. Той довежда до 18 присъди и прекратява международен тръбопровод за хероин на стойност 1,65 милиарда долара. Босовете Бадаламенти и Каталано получават по 45 години затвор.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име