Intrigi.bg Актуално Как се пази властта от коронавируса

Как се пази властта от коронавируса

549
0

Термокамери, които мерят температурата на всеки на влизане в сградите на Министерския съвет и парламента, заседания на кабинета с видеоконферентни връзки, депутати с маски в пленарната зала, макар и един до друг. По-често чистене в сградите на властта. И в Националната служба за охрана (НСО) има щаб, който отговаря за мерките за гардовете и охраняваните лица.

Премиерът Бойко Борисов явно е тестван всеки ден, след като на една пресконференция отново се закашля и обясни, че е пушил, а „днес тестът ми е отрицателен“. Президентът Румен Радев също съобщи за отрицателна проба. Всички депутати ще бъдат изследвани за коронавирус, след като почти в полунощ във вторник (31 март) председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че Хасан Адемов от ДПС е дал положителна проба (текстът е приключен редакционно преди тази информация).

Как властта се пази от коронавируса и как се изпълняват мерките и препоръките срещу разпространението на коронавируса от институциите, които определят тези мерки – „Дневник“ се обърна към парламента, Министерския съвет и Националната служба за охрана с въпроси.

НСО дезинфекцира автомобили и охранява с маски

Всеки ден се извършва дезинфекция на работните места и на местата, на които живеят хората, които НСО пази. Минимум два пъти дневно се дезинфектират и служебните автомобили на службата. Осигурени са лични предпазни средства и за всички хора, които се охраняват, както и нужните дезинфектанти по местата на тяхното пребиваване, отговориха до „Дневник“ от Националната служба за охрана.

Всички оперативни дежурни екипи по охрана на обекти и сгради са осигурени с лични предпазни средства – имат маски и ръкавици, а телесната им температура се измерва редовно с дистанционни термометри. НСО използва защитни маски с филтри и ръкавици от освободените от резерва на Министерството на отбраната и с тях са снабдени всички от службата.

„При влизане на работа и преди излизане на задачи на екипите и на специализирания транспорт и други освен досегашните проверки (например с дрегер) се извършва и проверка на телесната температура и за видими прояви на заболяване. Дежурните екипи по охрана (преди застъпване на смяна), както и охраняемите лица, се тестват за коронавирус и до момента няма положителна проба“, съобщиха от НСО.

Охранители от НСО се появиха с маски на срещата между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев дни след като парламентът обяви извънредно положение
Охранители от НСО се появиха с маски на срещата между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев дни след като парламентът обяви извънредно положение

На 12 март от службата са изпратили заявка до Министерство на здравеопазването за предпазни маски, дезинфектанти и предпазни облекла, а на 17 март е изпратена заявка и до Логистично-координационния център за допълнителни количества. Още на 10 март, три дни преди да бъде обявено извънредното положение в България, със заповед на началника на Националната служба за охрана е създаден Оперативен щаб в НСО за предприемане на мерки за намаляване и предотвратяване на възможността от заразяване и разпространяване на COVID-19.

Щабът има за задачи да следи актуалната обстановка в страната, както и официалните съобщения, препоръки и разпореждания на Националния оперативен щаб и другите институции. Той заседава всеки ден и предлага необходимите мерки. Освен това издава препоръки към служителите и организира незабавното уведомяване за тях. От 11 март в Националната служба за охрана и обектите, стопанисвани от НСО, са предприети мерки за ограничаване на струпването на хора. Помещенията се проветряват периодично (минимум 2-3 пъти дневно за поне 10 минути), поне два пъти дневно се извършва дезинфекция на парапетите на стълбищата, дръжките на вратите, санитарните и други помещения.

Спрени са командировките на служителите (които не са свързани с основната дейност на службата), обученията по места и работните срещи. Първоначално са забранени задграничните пътувания на служителите в държавите, считани за рискови, а след това и всички пътувания извън България. От началото на март е забранен и обменът на документи на хартиен носител, освен ако не е класицифициран или по-специален. Всички останали документи се разменят онлайн, съобщиха от службата и увериха, че мярката е работеща, тъй като ограничава срещите между служители.

Завърналите се от задгранични пътувания служители са подложени на 14-дневна домашна карантина. Освен това на служителите е разпоредено всяка сутрин, преди да тръгнат за работа, да измерват телесната си температура.
„Осигурени са средства за лична дезинфекция на всички входно-изходни пунктове и в санитарните възли на административната сграда на НСО и в обектите, които охранява службата“, обясняват в отговорите.

Премиерът Бойко Борисов обикновено се появява на публични места с маска, макар и недобре сложена. "Голема ми е главата за тая маска. Ей такава да ми вземеш като твоята и твоята глава е голема. Малка ми е на муцунката", коментира премиерът проблема да носи предпазна маска
Премиерът Бойко Борисов обикновено се появява на публични места с маска, макар и недобре сложена. „Голема ми е главата за тая маска. Ей такава да ми вземеш като твоята и твоята глава е голема. Малка ми е на муцунката“, коментира премиерът проблема да носи предпазна маска

Друга мярка, която прилагат за охрана, е от 16 март, когато са преустановени всички учебни занятия до второ нареждане за офицерите и сержантите в НСО. Затворени са всички зали и спортни съоръжения. Забранена е самостоятелната подготовка на служителите.

За ограничаване на възможността за струпване на хора в пиковите сутрешни и следобедни часове в градския транспорт и на обществени места, със заповед на Началника на НСО е променено и работното време на служителите на НСО – работният ден започва от 8.00 часа и приключва в 16.30 часа. Промяната не важи за тези, които работят на дежурства, а самите смени също са коригирани.

Министерският съвет заседава онлайн, климатикът не работи

Заседанията на Министерския съвет вече се провеждат чрез видеоконферентна връзка между министър-председателя Бойко Борисов и министрите. Ако се налага, при посещение в Министерския съвет министрите спазват противоепидемичните мерки. Освен това те минават през проверка на температурата с безконтактни термометри. Посещенията в сградата стават при спазване на дистанция от 1,5 метра един от друг и задължителна дезинфекция на ръцете, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът започна да носи маска, докато обикаля с джипа си, но често има проблем с нея и сменя вариантите. Той дори се оплака, че главата му е голяма и „малка ми е на муцунката тази маска“. В срещите в кабинета му обаче често хората са един до друг и без предпазни средства.

На въпрос дали са тествани министри от правителството или служители на Министерския съвет за коронавирус от институцията не отговарят еднозначно и посочват, че на такива тестове се подлагат хора с признаци на заболяване или посещавали рискови райони, като допълват, че служителите на Министерския съвет не попадат в тези групи.

На последните заседания на Народното събрание все повече депутати ползваха маски, а някои и ръкавици
На последните заседания на Народното събрание все повече депутати ползваха маски, а някои и ръкавици

В сградата на Министерския съвет не се допускат външни лица, а еднократните пропуски са отменени. Освен това по препоръка на ген. Мутафчийски и Националния оперативен щаб в сградата е спряна климатичната инсталация, която е обща за всички етажи и помещения.

Като друга мярка администрацията на правителството работи от вкъщи, ако това е възможно. За останалите служители, които трябва да контактуват с външни посетители или с други институции, са осигурени предпазни средства и дезинфектанти. Администрацията разполага с необходимите предпазни средства, не са нужни допълнителни количества или доставки, допълват от правителствената информационна служба.

Според разпоредените мерки веднъж дневно се хигиенизират работните помещения чрез почистване с дезинфектанти, два пъти дневно се хигиенизират санитарните помещения, а три пъти дневно – общите части на сградите на Министерския съвет.

Парламентът спря редовните заседанията – вирусът нямало да ги пита дали са депутати

Редовните заседания на парламента бяха прекратени от 26 март, когато предложението да няма редовни заседания е било обсъдено по идея на ГЕРБ на председателски съвет. Малко след това след продължителни спорове в пленарната зала решението бе взето въпреки гласовете „против“ на социалистите.

По правилник Народното събрание може да бъде свикано извънредно от председателя му или с подписите на 48 депутати, както и от Министерския съвет или от президента. Основната причина за спиране на заседанията е фактът, че депутатите не могат да спазват всички препоръчителни мерки, а пленарната зала не е достатъчна, за да седят на повече от метър един от друг.

„Вирусът няма да ви пита депутати ли сте и да ни подмине. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък, роднина, администрация или журналисти“, попита председателят на парламента Цвета Караянчева преди гласуването.

Депутатите от "Воля" Веселин Марешки и Кръстина Таскова дойдоха на работа в пленарната зала със защитни костюми, маски и ръкавици
Депутатите от „Воля“ Веселин Марешки и Кръстина Таскова дойдоха на работа в пленарната зала със защитни костюми, маски и ръкавици

Докато парламентът все още заседаваше, бяха взети серия от мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса – освен редовно миене, чистене и дезинфекциране с препарати първо бе ограничено движението на външни лица и журналисти. Бяха спрени и пресконференциите на парламентарните трибуни в кулоарите и медиите следят онлайн и в отделна зала.

На последните заседания в пленарната зала всеки от депутатите получаваше на влизане маска, а някои от народните избраници носеха и ръкавици. Почивките бяха по-чести от обикновено, за да се проветри и дезинфекцира помещението. Дни преди редовните заседания да бъдат прекратени, депутатите от „Воля“ Веселин Марешки и Кръстина Таскова отидоха на работа трудно разпознаваеми и облечени в защитни костюми с маски и с ръкавици. Тогава БСП поиска да ги свалят, защото са представители на институцията и трябва да се държат адекватно, а от „Воля“ няколко пъти реагираха, че депутатите не спазват мерките и поведението им било като на „богоизбрани“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име