Intrigi.bg Актуално Как се крадат 5 млн. лева от МВР?

Как се крадат 5 млн. лева от МВР?

137
0

Дали България е малка и бедна държава? За малка е доста относително, но за бедна категорично не е! Може ли държавните институции да купуват на цени 6 пъти по-високи от тези на частни компании, ако държавата е бедна? Не може, но за съжаление се случва, засега безнаказано, а щетата е 5 млн. лева. След като Narod.bgвече алармира за поредната далавера в МВР с вноса на боклучава евтина техника, нужна за смяна на личните документи, спретната от зам.-министъра от БСП Благовест Кирилов, впоследствие приютен като съветник във Вътрешното министерство на Иван Демерджиев, следва и очакваната следваща стъпка на действащото по онова време ОПГ в силовото министерство.

Виждайки, че няма ответна реакция и че прокуратурата е в нокаут, министър Иван Демерджиев, съветван от своя официален съветник Благовест Кирилов, разписват Анекс към прословутия паспортен проект, часове преди да сдадат властта в министерството на настоящото ръководство.

От една страна Анексът към договора променя техниката, оферирана от „Мюлбауер“ (Mühlbauer ID Services GmbH)и локалния им подизпълнител „Контрон“ (бивша S&T), а от друга страна вдига значително бюджета на проекта. Промяната на техниката се налага, защото фирма „Контрон“ вече има на склад върнато оборудване от предишна обществена поръчка, която детайлно е описано тук. Фокусът обаче не пада толкова на наличното оборудване, а върху цената, която „Контрон“ официално дава на EVN, а именно 869 990 лв. без ДДС, което е видно от документите, публикувани на сайта на Агенцията за обществени поръчки:

От документите виждаме модела и конфигурацията на предложеното оборудване:

Видимо от същия източник е и дата на прекратяване на договора на фирма „Контрон“ и EVN –  именно 30.05.2023 г., като ангажиментът на EVNда върне вече използваното оборудване в рамките на 5 дни.

Защо EVN разваля договора – официална информация няма, но източникът на Narod.bgподчерта, че предложената от „Контрон“ техника не отговаря на описаните в търга изисквания. Защо ви разказваме тази скучна корупционна история – защото интересното идва след като EVN връща техника към „Контрон“.

Според нашите информатори след като схемаджиите разбират, че не могат да реализират вече закупената и върната от EVN техника, представители на „Контрон“ решават превърнат дефекта в доходен ефект. Същите тарикати предлагат на Благовест Кирилов, новоназначен по онова време съветник на министъра на МВР, да придвижи предложение за промяна на предложената техника за паспортния проект, а именно специализираните системи за съхранение на данни.

Видно от сайта на МВР е, че предложението за промяна под формата на Анекс е разписано часове преди министър Иван Демерджиев и съветникът Кирилов да напуснат управлението на МВР.

Видно е също и цената, на която фирма „Контрон“ продава двата масива за съхранение на данни. Ако сметнем, че в сумата от 869 990 лв., срещу които „Контрон“ предлага на EVN, има търговска печалба, каква ли е надценката, която фирмата щави от МВР? 869 990 лв. срещу 5 319 750 лв. е над шест пъти оскъпяване, въпросът е къде е „рестото“…

Очаквайте ВТОРА ЧАСТ на нашето разследване за криминалните схеми в МВР

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име