Intrigi.bg Свят Как САЩ могат да принудят Китай да плати на света загубите от...

Как САЩ могат да принудят Китай да плати на света загубите от COVID-19

249
0

За разразилата се пандемия от COVID-19 е виновен Китай, който е разпространил заблуждаваща информация за новото заболяване, твърди американският телевизионен канал Fox News.

Сега, когато финансовите загуби по света се изчисляват с десетки трилиони долари, именно Пекин „трябва да плати сметката“, разсъждава известният телевизионен водещ Тъкър Карлсън. 

По думите на публициста Гордън Чанг, САЩ могат да накажат Китай, като формират международна коалиция срещу страната.

„Както добре знаете, тази пандемия започна в Китай. Има информация, някои в Китай твърдят, че случайно е дошла от лаборатория в Ухан. Разбира се, в ранните етапи Китай излъга за болестта, уверявайки ни, че тя не се предава от човек на човек. Те излъгаха колко са заразени и колко хора загинаха в резултат. И принудиха Световната здравна организация да подкрепи тази лъжа. Поради всичко това останалият свят имаше неточна информация за уханския коронавирус, не беше готов и много хиляди загинаха“, отбеляза един от най-известните водещи на политически предавания в Америка, цитиран от агенция „Фокус“.

Гордън Чанг смята, че за пандемията пряка вина има китайското правителство.

„Всеки, който ви каже друго лъже или работи за ужасния режим. Сега светът понесе десетки трилиони долари икономически щети и разбира се Китай трябва да плати сметките. Как можем да постигнем това“, коментира той.

Според Чанг Китай има много ликвидни активи по цял свят, облигации на стойност над трилион долара, пари в евро, в лири, йени и в швейцарски франкове, а вероятно и в канадски долари. Ако се действа съвместно с издателите на тези валути, би могла да се конфискува значителна сума пари, казва той.

„Това по никакъв начин не би компенсирало света за загубите. В крайна сметка отнетият живот просто не може да бъде компенсиран. И дори от парична гледна точка това е недостатъчно обезщетение за трилионите долари загуби. Но ние трябва да създадем възпиращ фактор, за да може бъдещите лидери на режимите да не мислят, че могат да правят подобно нещо безнаказано“, отбелязва публицистът.

Пред Fox News той посочва още, че ако просто се опрости едностранно дългът, то Китай би излязъл със становище, че става дума за отказ да се плати задължение. Тогава САЩ биха били остро критикувани, като се изтъкне, че не са отговорен член на глобалната финансова система.

„Тогава Китай ще се опита да прекрати доминирането на долара. Затова най-важното е да се работи заедно с емитенти на други големи валути. По този начин Китай няма да има аргументи в това отношение. И въпреки, че изглежда доста трудна задача, имайки предвид случващото се във Великобритания, особено с премиера Борис Джонсън, мисля, че там са достатъчно ядосани, за да в възможно да се сформира коалиция и САЩ да получим сътруднничество от други емитенти“, категоричен е Гордън Чанг.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име