Intrigi.bg Свят Как руска гражданка стана най-богатата жена в Африка

Как руска гражданка стана най-богатата жена в Африка

428
0

Африка не стихва най-големият корупционен скандал от последните години. Дъщерята на бившия анголски президент Изабел душ Сантуш заяви във вторник, че ще сезира международните съдилища, за да опровергае обвиненията, че е забогатяла незаконно за сметка на държавата. Генералната прокуратура в родината ѝ, напротив, смята да използва всички възможни международни механизми, за да върне в Ангола най-богатата жена в Африка и да я изправи на съд. Самата г-жа Душ Сантуш, която се оказа руска гражданка, твърди, че е обект на политическо преследване, но все така е готова да се бори за поста президент на Ангола.

„За две десетилетия нечистоплътни сделки Изабел душ Сантуш стана най-заможната жена в Африка, а богатата с петрол и диаманти Ангола си остана сред най-бедните страни на Земята“ – така започва прегледът на журналистическо разследване, публикувано в понеделник от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). 715-те хил. документа, с които разполага печатът, известни вече като „Луандалийкс“ (по аналогия с „Уикилийкс“), са свързани с бизнес империята на Изабел душ Сантуш, дъщеря на Жозе Едуарду душ Сантуш.

Проучването на документите от периода 1980 – 2018 г., написани на английски и португалски, е отнело една година. Участвали са журналисти от 36 водещи световни медии, включително „Ню Йорк таймс“, „Зюддойче цайтунг“, „Гардиън“ и Би Би Си. Следствието твърди, че г-жа Душ Сантуш, оглавявала през 2016-2017 г. директорския борд на държавната петролна компания „Сонангол“, е успяла до 46-годишната си възраст да основе или участва в дейността на над 400 компании в 41 държави, действали в най-различни отрасли, включително в диамантения, надлежно получавайки анголски държавни поръчки, субсидии и данъчни преференции.

Почти сто компании се определят като офшорни, съответно е могло да се използват за трансфер на пари в чужбина. Според оценка на „Форбс“ бизнес дамата е натрупала състояние от 2.2 млрд. долара, което я прави най-богатата жена на континента. Главният прокурор на Ангола Елдер Пита Грош вече обеща да използва

„всички възможни методи и всички международни механизми“,

за да върне Изабел душ Сантуш в родината. Там от нея може да бъдат събрани по съдебен ред 1.36 млрд. долара, за които се предполага, че са спечелени „за сметка на държавата“. През декември м.г. магистрати от провинция Луанда постановиха вече да бъдат запорирани активите на фирмите и личните сметки на експрезидентската дъщеря и на съпруга ѝ. В злоупотреби за 1.5 млрд. долара е обвинен освен това и синът на бившия президент Душ Сантуш – Жозе Филумену, оглавявал преди време Фонда за суверенно благосъстояние. По-рано медии съобщиха, че той е поставен под стража.

Самата г-жа Душ Сантуш, живееща от 2017 г. в чужбина, заяви във вторник, че ще сезира международните съдилища, за да бъде възстановена справедливостта. „Ето с какво се занимавам! Изграждам компании и предприятия, инвестирам и създавам работни места“, реагира тя на публикуваното разследване и качи в „Туитър“ рекламен видеоклип на една от фирмите си. А в интервю за португалската телевизия РТП през януари бизнес дамата съобщи, че е „възможно“ да участва в борбата за президентския пост в Ангола (избори се очакват през 2022 г.).

Нека вметнем: по-рано същия месец г-жа Душ Сантуш бе заявила (както руското вътрешно министерство потвърди за РИА „Новости“), че има руско гражданство по рождение. Защото първата жена на бъдещия анголски президент Душ Сантуш и майка на Изабел е Татяна Куканова от град Пенза – запознали се, докато той следвал в Съветския съюз. В интервюто за РТП г-жа Душ Сантуш увери също, че слуховете, според които е превела капитал или средства в Руската федерация, са „лъжливи“. „Не съм извършвала, нито съм възлагала да бъдат извършвани преводи и не съм искала от никого да превежда пари на каквито и да било компании в Русия“, каза тя.

В Съветския съюз (във Военнополитическата академия „Ленин“, днес Военен университет към руското министерство на отбраната) е следвал впрочем и днешният президент на Ангола Жоау Лоуренсу. Дошъл на власт през 2017 г.,

той заложи на борба с корупцията

и в този смисъл сегашният корупционен скандал не изглежда изненадващо. Самата г-жа Душ Сантуш обаче твърди, че става дума за „политическо“ преследване – обвинява медиите и съдебните власти в „лов на вещици“. „Когато баща ѝ си търсеше приемник, кандидатурата на дъщеря му се обсъждаше сериозно като най-вероятна. Изабел душ Сантуш наистина би могла да заеме президентския пост, притежавайки необходимите качества и възможности. Но тогава, доколкото знам, се е отказала сама“, обясни за „Комерсант“ африканистът Андрей Маслов, един от ръководителите на проекта „Русия – Африка: общ поглед към 2030 г.“.

„Около днешния лидер се е формирал нов кръг от приближени, който вижда конкуренти в роднините на Душ Сантуш – посочи експертът. Това, на което сме очевидци, е поръчкова атака срещу нея. Всъщност я обвиняват, че е печелела пари, правела го е с помощта на компании и тези компании са били в чужбина.“

„Новият държавен глава, при все че бе в добри отношения с предшественика си, в рамките на борбата с корупцията откри, че няма да постигне нищо, без да отдалечи от ръководните постове приближените на експрезидента“, допълва Андрей Токарев, завеждащ Центъра за изследвания на Южна Африка в Института за Африка към РАН. И отбелязва: „Естествено Жоау Лоуренсу незабавно си спечели с това нови недоброжелатели.“ Но според Токарев „хора от семейството на Душ Сантуш едва ли ще се върнат в президентското кресло“.

/БТА

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име