Intrigi.bg Политика Как Радев назначил Радева, къде живели…. Сигналът – без конфликт на интереси

Как Радев назначил Радева, къде живели…. Сигналът – без конфликт на интереси

187
0

Aнтикорупционната комисия не установи конфликт на интереси по отношение на президента Румен Радев.

Производството по сигнал срещу него в останалата му част е прекратено, става ясно от решение на КПКОНПИ, публикувано на официалния й сайт.

В сигнала се посочвало, че са налице съмнения за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебно положение на Румен Радев в качеството му на командир на ВВС във връзка с назначаване на Десислава Генчева (в момента Радева) на два щата, въпреки че вторият такъв – пиар на ВВС, по правилник трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя.

В него се казва още, че ВВС е плащало наем на жилище, което обитава Десислава Генчева в София, в което и самият Румен Радев е живял с нея. 

Радев е закупил жилище в София през 2010 г. – от 143 кв. м за 168 хил. лв., което е под пазарните цени на имотите за периода в района. През 2005 г. е закупено ведомствено жилище от Министерството на отбраната и едновременно с това неправомерно е ползвано под наем второ ведомствено жилище. Апартаментът е продаден през 2007 г., пише още в сигнала.

Радев бе начело на ВВС от 30 юни 2014 г. до 10 август 2016 г.

Според комисията в изпратения по електронен път сигнал срещу Радев не са се съдържали данни за нарушение на отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Твърденията в сигнала касаят правни действия – сключване на договори за наем и договор за покупко-продажба на недвижими имоти, извършени от Румен Радев в качеството му на физическо лице, а не като лице, заемащо публична длъжност.

Посочено е също, че не е налице свързаност между Радев и Десислава Генчева преди датата на сключване на гражданския брак – 12 август 2016 г.

Комисията посочва, че не е установен конфликт на интереси поради липса на частен интерес на Румен Радев или на свързано с него лице.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име