Intrigi.bg Политика Как (не) убиха Пеевски

Как (не) убиха Пеевски

126
0

През годините прокуратурата периодически забавляваше българската общественост с конспиративни теории за това, колко бил застрашен депутатът от ДПС Делян Пеевски, как специално за него били пристигали снайперисти от далечна чужбина (едва ли не от Луната) и прочее небивалици, лакърдии и откровени простотии. И ето че преди дни основната от тези лакърдии беше категорично оборена по съдебен ред – и то не къде да е, а в Специализирания Наказателен Съд (па макар и вече закрит). За това ще ви разкажем в следващите редове.

Но преди да стигнем до решението на съда, редно е да припомним и немного история. Именно с една жълто-кафява новина, че Цветан Василев бил наел килъри за Корпулентния, през 2014 започна атаката срещу КТБ, която доведе до затварянето, фалирането и разкостването на банката. Прокуратурата охотно се включи в сценария, като арестува трима души и ги държа за кратко в ареста. „Грешка стана, извинете“ – както каза после другият Корпулентен, пловдивският „слънчев масон“ Сотир Цацаров. След което прати прокурори да щурмуват и офисите на самата банка.

Неотдавна разбрахме, че лично „инструментът на Господ“ Иван Гешев тогава е „сготвил“ свой семеен приятел като част от този сценарий, както разкриха от БОЕЦ в своето разследване #Килъргейт. Явно това е била цената на кариерното развитие гешево.

Минаваме нататък. През 2017 турските служби огласиха свой доклад, в който директно уличиха Булгартабак в контрабанда на цигари в посока Сирия и Ирак, включително на територии контролирани от Ислямска Държава. Макар че тогава Цацаров отново се направи на луд, докладът предизвика тежък скандал в България, особено на фона на допълнителни сведения, че Пеевски е плащал „такса транзит“ и „такса спокойствие“ на ИДИЛ, за да не му прекъсва цигарено-контрабандните канали. Тази информация намери потвърждение няколко години по-късно, когато през 2021 изтече доклад от западни (по всяка вероятност френски) тайни служби, в който бяха намесени не само Пеевски, но и Доган, и Борисов. Именно по повод на този доклад, родната каскетура държа румънеца Дорин Йордаке 8 месеца в ареста в периода 2019-2020 с обвинението, че бил изнудвал Пеевски да бъде премахнато (как точно?!) неговото име и името на Доган от доклада. Разбира се, прокуратурата така и не доказа в съда, че е имало изнудване – а Йордаке впоследствие се прибра обратно в Румъния.

От горното става пределно ясно, че всъщност родната каскетура действа като универсална, централизирана, мултифункционална адвокатска кантора на Делян Славчев Пеевски. Както, разбира се, също и на Ахмед Демир Доган.

И така, стигаме до 9 ноември, когато състав на СНС постанови оправдателна присъда срещу поредния килър на Пеевски. Неуспешен килър, разбира се. „А може, по-иначе може…“, както е казал поетът. Това дело е христоматиен пример за това, как и какво НЕ трябва да работи прокуратурата.

Като за начало, твърди се наличието на ОПГ от трима човека, обаче третият бил с „неустановена по делото самоличност“ – демек, фантом. Понеже само с двама няма как да хванеш подсъдност в любимия гешев спец-съд – хайде, слагаме един „фантом“ за бройка. А другите двама, видите ли, имали нужда от пари, затова решили да гръмнат Пеевски, като за целта се уговаряли в магазин за авточасти в „Младост“.

Как и кой ще им плати за това гръмване – не става ясно, включително не е ясно и на прокурорите. Първият от двамата, Владимир Касарски, е „убеден“ от каскетите да сключи споразумение след близо 2-годишен престой в ареста. Разбира се, „осъден“ е на вече излежаното време – т.е. в началото на 2020 той вече излиза от ареста/затвора. След което изчезва по широкия свят.

Малко по-находчив обаче се оказва молдовецът с български паспорт Васил Наниш, който заминава за Русия. Оттам той участва задочно, но пълноценно във воденото срещу него дело, което приключи преди 2 седмици.

По същество, СНС посочва няколко неща. Че цялата обвинителна теза е базирана на показанията на някой си Константин Бухлев (който обаче се оказва следствен за убийство, отделно е бил и защитен свидетел по делото на Трактора). Че няма как да има ОПГ, само защото Касарски и Наниш са се познавали и си говорели, както помежду си, така и с третия „фантом“ от ОПГ-то. Че въпросния фантом никога не е идентифициран от обвинителите и няма данни, че въобще съществува. Че няма и никога не е имало дори опит за атентат срещу Пеевски. Че една присъда не може да почива само и единствено на прокурорски предположения и разсъждения.

Тук ще добавим от нас, че през юли т.г. Бухлев беше осъден на доживотен затвор. Явно прокуратурата не си подбира добре (меко казано) защитените свидетели в полза на Пеевски. Ще добавим също така, че оправдаването на Наниш категорично доказва, че „споразумението“ на Касарски е пълна пунта-мара, доколкото почива на същата фактология.

В обобщение можем да кажем, че прокуратурата е потрошила немалко време, усилия и бюджетни средства в едно дело, което изначално е безмислица и долнопробен слугинаж. И което за пореден път показва, че прокуратурата подскача като опарена кокошка всеки път, когато стане въпрос за Пеевски и неговата свещена персона.

И понеже ние не обичаме да говорим само абстрактно, дойде ред и да похвалим прокурорите, хвърлили този чутовен и безмислен труд – Калин Близнаков и Генка Брезашка. Близнаков е известен най-вече с подвизите си покрай НАПлийкс, когато цяла България разбра, че пръскачките пред парламента можело да бъдат оръжие в ръцете на терористи, пардон, хакери. По това дело и до ден-днешен няма обвинителен акт, даже наскоро се разбра, че е било частично прекратено. Тихомълком, разбира се. Явно на прокурор Близнаков повече не му се занимава с глупости – особено след делото за „убийците“ на Пеевски.

Прокурор (подполковник) Брезашка, от друга страна, е командирован военен прокурор, която в спец-прокуратурата основно се прослави с „боклученото“ дело срещу братя Бобокови – което по-рано тази година катастрофира и бе прекратено в спец-съда. Другият „славен“ момент на прок. Брезашка дойде, когато разгласи СРС-та с гласа на президента на сайта на ПРБ – с изричното „разрешение“ на Главния Каскет, разбира се. По непотвърдена информация, това в крайна сметка довежда и до нейното уволнение през май т.г. от редовния министър на отбраната Драгомир Заков – който има такова правомощие по отношение само на военните прокурори.

BIRD не откри в съдебните регистри обжалване на заповедта на министъра, така че на този етап информацията ни не е потвърдена. Индиректно потвърждение обаче идва от факта, че от около 6 месеца Брезашка е спряла да се явява по дела в съдебна зала. Явно слугинажът в полза на Пеевски невинаги автоматично гарантира бляскаво кариерно развитие – както беше (и още е) при Гешев. Ти да видиш!

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име