Intrigi.bg Свят КАК ЕДИН ОТ НАЙ-НОВИТЕ МЕКСИКАНСКИ КАРТЕЛИ СИ КУПИ АРМЕЙСКИ АРСЕНАЛ ОТ EBAY

КАК ЕДИН ОТ НАЙ-НОВИТЕ МЕКСИКАНСКИ КАРТЕЛИ СИ КУПИ АРМЕЙСКИ АРСЕНАЛ ОТ EBAY

74
0

Преди няколко месеца разказахме историята за така наречените призрачни оръжие. Ако не си спомняте за тях, това бяха оръжия, които се продават с декоративна цел, като често от тях липсват някои важни части като ударника. Оказва се обаче, че в интернет човек спокойно може да поръча липсващите части, а с инструментите от бараката да превърне декорацията в абсолютно бойно оръжие. Както се досещаме, всички части не са преминали през балистика, което ги превръща в напълно незаконни и не проследими оръжия, а точно това става повече от опасно. Един човек прави още по-смела стъпка. Той използва платформата за купуване и продаване – eBay, но не за да търси някои от популярните техники и консумативи, а за закупуването на оръжие и по-конкретно – това от военен клас, добавяйки най-различни аксесоари към нея.

Става въпрос за Исмаил Алмада и неговия брат Карлос използват около 50 акаунта, за да избегнат всякакви подозрения, като закупените стоки са гранатомети, пушки, очила за нощно виждане и бронежилетки. Исмаил използва дори кредитната карта на майка си, за да може да направи някои поръчки, както ще признае по-късно пред властите. След като арсеналът е закупен, той автоматично заминава за организацията „Нова Генерация“ – която оперира на територията на Мексико. В случай, че се чудите, това е наркокартел, който все по-често се бори за територия. Любопитен факт е, че те не просто владеят изкуството на войната, а и отдавна оперират с най-различен арсенал, като в записките на битката имат дори свален хеликоптер с помощта на гранатомет.

CJNG-militaryvideo

В продължение на 10 години, мексиканската организация владее определени територии и не се страхува да използва силови средства, за да подчини конкурентите си, с оглед на направената поръчка и изпратените детайли,  можем да бъдем сигурни, че резултатът се отчита веднага от статистиката – 1/3 от убийствата в цялата страна са именно тяхно дело. В мерникът им попадат полицаи, политици, цивилни и очевидно няма никакво значение кой е срещу дулото. И след като интернет продължава да е основен оръжейник за организацията. Американските власти наблюдават засилен интерес от двамата братя още през юни 2019 г. и няколко пъти получават съобщения от PayPal, които подсказват, че тези акаунти имат засилен интерес към закупуването на активно оръжие. В случай, че се чудите каква точно е причината да се намират там, американската политика позволява да се поставят точно такива.

Със съдействието на въпросната система, сделките посочват, че всичкото оръжие се събира на два адреса в Лос Анджелис. Изненадата става още по-сериозна, когато открием, че закупените оръжия са нещо далече от идеята за любителско оръжие, което може да се използва на стрелбище и за тренировки на спортна стрелба. Освен оръжието, към покупката са добавени лазерни мерници, бързомери, допълнителни колани за муниции и още много други. Още едно лице подава сигнал, след като разбира, че трябва да изпрати пълен арсенал. Хулио Цезар Меджиа Каликс  отказва да изпрати оръжията, в които присъства и меч. Алмада не е доволен от този факт и иска поне мечът да бъде изпратен, защото същият не е дори остър и щял да бъде изложен на стена, когато обаче имало пореден отказ, започнали и заплахите. В период от две години федералните разследващи започват да скъсяват обръча и да локализират поне един от адресите, откъдето се правят всички поръчки.

Matazetas-Veracruz

На 28 септември 2019 г. властите успяват да арестуват Карлос Алмада, като в дома му откриват арсенал, подготвен за въоръжаването на редица бойни единици. При направени обиск са открити около 22 автоматични пушки, 2 гранатомета, тактическо облекло за специални части, кокаин и метамфетамин. Карлос е изпратен в легендарния затвор Пуенте Гранде, където някога пребиваваше и самия Ел Чапо Гузман. Непосредствено след залавянето си, Карлос по-късно умира зад решетките, като официалната версия остава самоубийство, каква е неофициалната версия, това просто не можем да разберем, поне не и на този етап.

Най-вероятно е бил убит, като превенция за екстрадиране и по-сериозни разпити на американска територия – все пак говорим за една изключително кръвожадна организация, та не трябва да се изненадваме, че още една жертва може да бъде потенциален проблем за аудиторията. Успехът идва от едно друго лице на име Рубен Осегуера, който обаче е заловен при трафик на наркотици. Отначало се вярва, че той е поредната дребна риба, но по-късно става ясно, че е син на Немецио Осегуера-Сервантес – основателят на Нова Генерация. Наричат го Ел Мечо и присъства в списъка на най-търсените в хора от DEA. След като синът е заловен и екстрадиран в САЩ, потенциални свидетели като Карлос Алмада започват да се откриват мъртви един след друг. Няколко други човека също умират в посочения затвор, при това в много странни и непознати обстоятелства.

1280px-CJNG_map_2020

По време на чистката, властите получават един много приятен подарък – Исмаил Алмада, страхувайки се за живота си, решава сам да се предаде на властите, прехвърляйки вината на брат си, който така или иначе вече е мъртъв и вече няма никакво значение. Резултатът от тази информация е минимален. На този етап Нова Генерация не само засилва своето влияние, но и продължава с убийствата, нека не забравяме, че никой не е сигурен колко точно оръжие е било поръчано на този момент. Направени са общо операции на 24 от 32-та щата в Мексико и според анализа – операцията не е дала някакъв резултат. Новият картел не просто демонстрира сила, той налага нов стандарт в организираната престъпност.

Очаквано, технологията и начина за набавяне на необходимите ресурси става все по-лесен. Поне сега е ясно, че ще има мораториум върху покупката на оръжия от eBay. Странно е, че близо 12 години все още няма никакъв резултат при разследването и издирването. Миналата година като финанси са замразени около 1.1 милиарда долара, но това е само капка от финансовия ресурс, с който се разполага, все пак не трябва да забравяме с какви финанси разполагаше Пабло Ескобар. Впрочем не трябва да забравяме, че Нова Генерация успява да задържи дори двама от синовете на Ел Чапо, демонстрирайки впечатляваща сила. Според независими източници, този картел е успял да измести по-добрените играчи и на този етап продължава да контролира в сянка, макар и да се подготвя с арсенал за война

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име