Intrigi.bg Актуално Какво ще бъде времето през януари

Какво ще бъде времето през януари

177
0

Температурите през януари ще варират между минус 15° и минус 10° и между 12° и 17°. Очаква се градусите, както и месечната сума на валежите да бъдат около нормата – за Северна България и високите полета е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4°, в планинските райони – между минус 10° и минус 3°, а валежите ще са между 30 и 70 л./кв.м, съобщават синоптиците от Националния институт за метеорология и хидрология, цитирани от БНТ.

Януари започна със сравнително топло и ветровито време. Облачността ще е променлива, често значителна, на отделни места ще има и слаби превалявания от дъжд, в планините над 2000 м – от сняг. По-малка е вероятността за валежи към 3-4 януари. През втората половина от първото десетдневие ще преобладава облачно време. Повишена вероятност за валежи има около 6-7 януари, отначало от дъжд, който с краткотрайното застудяване в ниските планински райони и високите полета в Западна България ще премине в сняг. Към края на периода ще се затопли.

През първите дни от второто десетдневие температурите отново ще се понижат. Запазва се тенденцията за предимно облачно време с валежи от дъжд и сняг. По-голяма вероятност да са на повече места и по-значителни по количество има около средата на десетдневието. Относително по-малка е вероятността за валежи към 17-18 януари, когато и температурите за кратко ще се повишат.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за валежи има през периода 22-24 януари. През последните дни от месеца вероятността за валежи намалява, изгледите са за облачно и мъгливо време в равнинната част от страната и повече слънчеви часове в планините и планинските райони.

Обикновено в началото на месеца слънцето в София изгрява минути преди 08:00 и залязва около 17 ч. Продължителността на деня е 9 ч и 7 мин. В края на месеца слънцето изгрява около 7:40 и залязва около 17:40. Продължителността на деня е 9 ч и 56 мин. Фазите на Луната през месеца са: 02.01 – новолуние, на 10.01 – първа четвърт, 18.01 – пълнолуние и 25.01 – последна четвърт.

Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината при нахлувания на арктичен въздух след стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38.3 ˚С, измерен в гр. Трън на 7 януари 1947 г.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име