Intrigi.bg Политика Какво се крие зад хода на Борисов с партийните субсидии?

Какво се крие зад хода на Борисов с партийните субсидии?

611
0

„Ха сега да ви видя!“ Така може да се преведе акцията на премиера Бойко Борисов и управляваната от него партия ГЕРБ, внесла законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори. Предвидено е да влезе в сила още от 1 юли 2019.

В случай че се приеме, икономията за оставащите шест месеца от годината ще е 14,6 милиона лева. Това означава, че политическите партии и коалиции, които имат право на средства от бюджета, ще получат общо 1 460 402 лева за половин година. „Парите, които ще се спестят, ще се дадат за строителството на детски градини (…) надявам се всички да го подкрепят“, обяви днес министър-председателят.

Темата за партийните субсидии бе отново извадена на дневен ред, след като шоуменът Слави Трифонов разкри, че партиите са получили повече от полагащите им се средства от бюджета – вместо по 11 лева на глас, са им били изплащани по 13,25 лева. Факт, който не е бил… забелязан от нито една от партиите-бенефициентки през последните три години – времето, през което са консумирали повече от полагащото им се.

Преди четири години пак Трифонов и екипът му получиха „да“ от 2 516 957 българи, гласували за това партийните субсидии да станат 1 лев за 1 действителен глас. Тази тема беше един от въпросите на организирания от „Шоуто на Слави“ национален референдум, заедно с мажоритарния избор, намаляване на броя на депутатите и др.

Пет важни извода

От сегашните действия на управляващите могат да се направят поне пет извода.

Първо, колкото повече популизъм, толкова повече демагогия. Формално предложението за актуализация на държавния бюджет е заради БСП, които са „решили да печелят позитиви с темата – нека видим как може да се прави политически модел с 1 лев“, както обясни министърът на финансите Владислав Горанов. От БСП определиха хода като „кризисен пиар“.

Но ГЕРБ вече са играли хода с предложението за 1 лев партийна субсидия – след изборите през 2017. Тогава, „в изпълнение на волята“ на гласувалите на референдума, партията предложи левче за глас и мажоритарни избори. Парламентът обаче отхвърли законопроекта с предложенията.

Сега управляващите начело с Борисов отново се опитват да „надцакат“ популистите с техните аргументи. „Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия и в много страни милиардерите да са и премиери – няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените… Затова (…) вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Няма да търпя да се прехвърля всичко на ГЕРБ. Толкова са ми ясни тези игрички – те да са хубавите. Аз бих на изборите, помните, като кмет, без 1 лев, без партия, без нищо“, заяви Борисов в парламента.

Второ, ходът на ГЕРБ легитимира Слави Трифонов като личност, която, макар и извънсистемен играч, може да променя системата. Шоуменът, чието телевизионно шоу приключва след няколко седмици, набира все повече симпатии и извлича дивиденти от действията си. Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди правотата му, разпореждайки проверка по сигнала за надплатените партийни субсидии, за да се разбере спазен ли е бил законът при изплащането им.

Трето, този законопроект елиминира какъвто и да било разговор за същинския проблем, който не е намаляването на субсидиите, а контролът върху тях, както и инкриминиране на двойното дъно на партийните каси. Решението на този проблем минава през решение на големия – за корупцията, а той е отбелязан и в огласените вчера препоръки на Европейската комисия в рамките на т.нар. Европейски семестър през 2019 година. Една от тях гласи: „На риска от корупция трябва да бъде обърнато по-сериозно внимание, тъй като той представлява предикатно престъпление за изпирането на пари. Българските органи ще трябва да покажат конкретни и трайни резултати, демонстрирани чрез окончателни решения по дела за корупция по високите етажи на властта. Използването на финансовите разследвания и финансовото профилиране е ограничено“.

Признанието на управляващия ДПС Ахмед Доган, направено преди 14 години отново в „Шоуто на Слави“, за обръчите от фирми, които има всяка партия, не е опровергано до ден днешен. Бизнесът финансира партиите, които се отблагодаряват с обществени поръчки, а част от спечеленото отново се връща.

А примери за партии, собственост на бизнесмени, в България има(ше) предостатъчно. ЛИДЕР на Христо Ковачки, „Воля“ на Марешки, „България без цензура“ на Цветан Василев и Корпоративна търговска банка.

Субсидиите „прикриват“ други важни теми

Четвърто, демагогията е заразителна. ВМРО, които на два пъти са предлагали намаляване на партийната субсидия, подкрепят идеята на ГЕРБ и дори са готови да върнат надвзетите партийни субсидии за три години назад. НФСБ предложи, в случай на намаляване на бюджетната издръжка, да се легитимират други методи за финансиране. Защо не лобизмът? Време е да стане публично известно кой си поръчва законопроекти и на кого плаща за тях.

Пето, темата за левче субсидия „прикрива“ други по-сериозни актуални теми – доклада на ЕК, предстоящите от 1 юли повишения на цените на ток, парно и топла вода, както и изразходването на огромни държавни средства, които се раздават под една или друга форма преди местните избори.

Левчето за глас обаче няма да върне изгубеното доверие в политическата класа в България.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име