Intrigi.bg Политика Какво каза Доган в речта си, иска рестарт

Какво каза Доган в речта си, иска рестарт

355
0

„Доган прави доста критичен анализ на 30-те години на прехода и формулира какво трябва да се случи. Какво точно означава рестарт на демократичния модел и как да се случи, лидерът на ДПС не отговаря. Той беше много критичен към всички политически партии на прехода. Възлага надежди на гражданското общество” това каза Валерия Велева за речта на Доган, която ДПС разпространи вчера пред „Здравей, България” по NOVA.

Резултат с изображение за Валерия Велева

Обръщението му е традиционно и в него той дава добра оценка за представянето на партията на местните избори, което давало капацитет за по-добро представяне на парламентарните избори. Доган говори и за рестарт на демократичния модел у нас.

„Идеята е всички ние да не бъдем пасивни. През последните години се организират все повече групи от активни граждани”, заяви политологът Стойчо Стойчев. Може да става дума и за Велико Народно събрание, каза той. 

„Ние сме на опашката на ЕС. Миналата година в словото си Доган каза, че е необходимо създаването на програма за ускорено развитие. Това не се случи. Има недоволство сред хората, а партиите не могат да се справят с него. Стигнали сме до един етап на развитие, от който не сме доволни. Трябва да се променят нещата, но не знаят как”, каза още  Велева.

Такъв рестарт може да е и промяна в Конституцията, каквито консултации започна президентът. 

Какво каза Доган 

Към днешна дата в политическия спектър на България няма нито желание, нито готовност за предсрочни парламентарни избори. Всяка политическа сила се надява за нормално приключване мандата на управляващото мнозинство с очакване максимално да се възползва от парламентарното време за прелегитимиране, позициониране и евентуално за конструиране на нетипични коалиционни формати. Целта им е гарантирано участие във властовата система на държавата. И тъкмо затова, ако волята им за власт надделее над идеята за собствената им сигурност като политически партии, предсрочни парламентарни избори са възможни.

Това заяви в традиционната си реч Ахмед Доган, почетен председател на ДПС. Той говори на тържество пред елита на партията по случай настъпването на новата 2020 година.

Доган отчете, че ДПС утвърждава и разширява присъствието си в местната власт, но посочи, че има неудачи и проблемни ситуации в някои региони, за които ще бъдат взети мерки.
Основен акцент в речта беше мотото „30 години Преход – 30 години ДПС”. 

„Оказва се, че в някои случаи да пишеш история е равносилно, дори по-значимо, от това да правиш история”, заяви Доган.

Според него фундаменталният въпрос, който виси в публичното пространство, е не толкова кой каква роля има в прехода, а какво ни дадоха тези 30 години от началото на демократичните промени в България? 

„Едно е сигурно, като система на отчитане на постигнатото и изпортеното, от днешна гледна точка преходът ни даде възможност за демократични промени, но без програмирана визия за технологията на реформите: кое, как, доколко и с каква скорост да се извършат във времето”, заяви Доган.
Според него сблъсъкът между внесените отвън различни модели и наличните реалности вътре в страната е довел до „мътна политическа среда”.

„Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност. Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ”, заяви Доган.

Източник: Гергана Костадинова/БГНЕС

Той посочи, че „липсата на визия се подменя с абстрактни политически реторики на европейски теми, което е индикация, че не се познават реалните проблеми на хората. Изправени сме пред сериозен дефицит на реформаторски идеи, защото стремежът към властта и властовата система на обществото се превърна в самоцел за елита със силата на опиат. Подобна социално-политическа ситуация поражда умора, апатия и демотивация в обществото, а по правило политиците се превръщат в гръмоотводи на цялата натрупана негативна енергия в национален и международен мащаб.”

„Според мен една от основните причини за избуяването на национализмите и популизмите, както и на техните спонтанни противодействия в европейски мащаб, е умората от инерцията и рутинността на демократичната система на управление”, каза Доган.

„Всички партии ще станат малко по-социални и ще заговорят за социалния вектор на обществото. Това безспорно е нов политически портал за левите партии в Европа, но доколко те са готови да се възползват от преобразуването на парадигмата за стабилността на финансовата система и тази на властовата система, е друга тема”, посочи още Доган.

„Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на „ критичната точка” на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество”, коментира лидерът на ДПС настоящата ситуация в България.

Разделение в ГЕРБ коментира Велева – по думите й много хора в партията са склонни да последват Цветан Цветанов в негов политически проект. Бившият зам.-шеф на ГЕРБ напусна след скандал за имотите му. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име