Intrigi.bg Мистерии Какво изчезва от ковчега на Сталин

Какво изчезва от ковчега на Сталин

108
0

На 9 март 1953 г., на четвъртия ден след смъртта му, балсамираното тяло на „бащата на народите“ Йосиф Сталин е поставено в мавзолея на Ленин, който набързо е преименуван на „мавзолей на В. И. Ленин и И. В. Сталин“. Там генералисимусът почива до 1961 г. – и всеки гражданин на СССР може да дойде и да види легендата – човекът, който за милиони хора е здраво свързан с победата над нацистите.

Защо първият секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов решава да отстрани на тялото на Сталин от мавзолея не е ясно. Вероятно народното почитане към неговия предшественик изгаря сърцето му, нечисто от репресиите, които сам е извършил. Логично е тялото на вожда да бъде извадено от мавзолея след XX конгрес на КПСС, на който Хрушчов развенчава култа към Сталин, но това не се случва през 1956 г. И не защото не искат, а защото почитането на Сталин сред хората е още свежо. Едва след като се уверява, че премахването на тялото няма да доведе до народни вълнения, Хрушчов се заема с плана си. 

На Ленин му е „неприятен“

На 22-ия партиен конгрес всичко е оформено като „инициатива отдолу“, която уж идва от работниците на два ленинградски завода. Решението е прието с всеобщо „одобрение“ и е подкрепено от първия секретар на Московския градски комитет на КПСС Пьотър Демичев, който пламенно възкликва, че „оставянето на тялото на Сталин в мавзолея е голямо богохулство!“
Говори се дори че „недъгавата Дора“ – Дора Лазуткина, член на партията от 1902 г., която при Сталин прекарва 18 години в ГУЛАГ и е явно нездрава – привиждат й се агенти на НКВД навсякъде, заявява (и това е записано в материалите на конгреса), че Ленин наскоро й се явил (като жив) и поискал тялото на наследника му да бъде извадено от мавзолея. „Неприятно ми е да съм до Сталин, който донесе толкова много неприятности на партията“, твърди покойният Илич пред Дора.

Подготовката

Но, разбира се, главният инициатор за отстраняването на тялото на Сталин е самият Хрушчов. Предварително е създадена комисия за препогребване. Интересно съвпадение: решено е да отстранят тялото в деня, когато се празнува Хелоуин на другия край на земното кълбо – в САЩ. Тази нощ всички зли духове са на свобода.

Думи на обвинение срещу Сталин вече се чуват от трибуните, а в икономическия отдел на 9-то управление на КГБ чукат чукове – коват нов ковчег за вожда. Според спомените на генерал-полковник Захаров, той е покрит с креп – черен и червен; дори се оказва скъп. 

Спешно се подготвят бетонни плочи за подреждането на гроба и мраморна надгробна плоча. Надписът върху нея е лаконичен: „Сталин Йосиф Висарионович 1879-1953“. Препогребването е решено да се извърши под прикритието на репетиция за военния парад по повод 7 ноември. Заради репетицията Червеният площад е освободен от зяпачи, туристи и минувачи.

Избрани са най-надеждните хора, които да участват в изнасянето на тялото. Шестима войници трябва да изкопаят гроб близо до кремълската стена, а осем офицери да извадят саркофага на „бащата на народите“ от мавзолея. Служители на икономическия отдел на девети отдел покриват пространството зад мавзолея с щитове от шперплат, така че никой да не вижда какво се случва.

Изнасянето

Саркофагът с тялото на Сталин е изнесен от мавзолея в лабораторията на Кремъл. Тук генералисимусът е символично „развенчан“ – от износената униформа на лидера, комендантът на мавзолея Машков сваля Златната звезда на „Героя на социалистическия труд“ и отрязва златните копчета от униформата, заменяйки ги с прости – от месинг. Според някои сведения от униформата са свалени и златните пагони на генералисимуса. И ако отнемането на наградата и пагоните може да се обясни по някакъв начин, то смяната на златните копчета най-вероятно е акт на унижение.

След тези манипулации, присъстващите офицери преместват тялото на Сталин в ковчег, покриват го с черен воал, оставяйки само лицето и гърдите му открити. Шефът на дърводелски цех „Арсенал“ Шанин затваря ковчега с капак и го заковава. Офицерите го изнасят от Кремъл, донасят го в гроба и го поставят върху дървени подпори. 

Ковчегът на вожда е спуснат в гроба и всички офицери хвърлят шепа пръст. Гробът е заровен и върху него е положена мраморна плоча. Скоро вече няма никакви признаци, че в близост до стената на Кремъл се извършва някаква дейност. Докато щитовете от шперплат се демонтират от Червения площад, офицери инсталират отново саркофага на Ленин в центъра на мавзолея. На сутринта той е отворен, сякаш нищо не се е случило. Въпреки това, служители на КГБ, маскирани като цивилни, чуват хората да се чудят и да говорят помежду си, недоумявайки защо властите не са се посъветвали с тях по такъв въпрос? Всеки може сам да си отговори.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име