Intrigi.bg Свят Какво е нужно, за да бъдеш истинска първа дама на САЩ

Какво е нужно, за да бъдеш истинска първа дама на САЩ

427
0

С влизането си в Белия дом съпругата на новия президент на САЩ Джо Байдън – Джил – вече създаде създаде прецендент. Тя е единствената в историята първа дама, избрала да продължи да работи, докато съпругът ѝ е начело на страната.

69-годишната Джил втората съпруга на Джо Байдън, след като първата му жена и малката им дъщеричка умират в автомобилна катастрофа. С годините обаче тя се утвърждава като негов доверен съветник и равнопоставен партньор.

С Джо тя преминава през две неуспешни кандидатури за президент, осем години като вицепрезидент и беше до него, когато синът му Бо губи битката си с рака.

Госпожа Байдън има две магистърски степени и докторска степен, а от 2009 година е професор по английски език в Общинския колеж на Северна Вирджиния. Тя също така е основател, съосновател и активен участник в различни организации и програми с идеална цел, в някои от тях в сътрудничество с бившата първа дама на САЩ Мишел Обама.

Кариерата ѝ обаче няма да я отклони от обществената и политическа роля, които са характерни за една първа дама. 

Какво обаче се изисква от една първа дама? Отговорът на този въпрос се променя през историята. 

Традициите и обществената ангажираност, свързани с тази позиция, започват още от първата президентска съпруга – Марта Вашингтон.

Когато мъжът ѝ става държавен глава, няма точни правила, които жената до него е трябвало да спазва. Но понеже САЩ са следвали примера на британската монархия, подчинените започнали да се обръщат към съпругата на президента с лейди (дама б.р.).

Снимка: Getty Images

Нейната наследничка Абигейл Адамс проправя пътя на първите дами към обществените каузи. Съпругата на Джон Адамс е активен застъпник за правата на жените, настоява за премахване на робството и за разлика от предшественичката си Марта Вашингтон, се интересува действително от политика.

„Много първи дами са разчитали на „нежната“ власт, която им осигурява мястото до президента“, казва Дюбуа Шоу, куратор в Национална портретна галерия във Вашингтон.

След Абигейл Адамс и Мери Линкълн се проявявала интерес към политиката. В Белия дом тя имала лоша репутация на властна и напориста жена – поведение, което днес се проявява в почти всяка бизнес сфера, но за времето си е скандално.

За разлика от г-жа Линкълн съпругата на Джеймс Мадисън – Доли е много по-дипломатична. Умеела е да събира опоненти на една маса и да създава стратегически приятелства както с мъжете политици, така и с техните съпруги. В исторически план обаче е позабравена.

Същото не може да се каже за Джулия Тайлър, втората съпруга на президента Джон Тайлър. Наричана е и „Прекрасната лейди президентс“ заради атмосферата, която създавала в Белия дом.

От пищни партита с повод и без повод до „приветствието на началника“, което изисквала всеки път, щом се появи на публично събитие, лейди Тайлър знаела как да създава лукс около себе си, подобно на Версайския дворец по времето на Луи XIV.

С настъпването на XX век образът на първата дама в САЩ става все по-публичен. Макар че ролята ѝ останала недефинирана, пресата и общественото мнение все по-често обръщали внимание на жената до президента.

Елинор Рузвелт несъмнено е сред най-влиятелните първи дами на века. Тъй като подвижността на съпруга ѝ Франклин Рузвелт е ограничена заради полиомиелит, се налагало тя да чете публичните му речи.

Елинор често се изявявала публично вместо съпруга си. По време на Голямата депресия пътувала и давала оценка на програмите за помощ по време на Втората световна война. Заедно с това започнала и кариера като писател.

„Хората я обичали, защото е представяла бялото семейство от средната класа. И въпреки образа си, тя не се страхувала да оспори конвенцията и да настоява за включването на афроамерикански деца в традиционното търсене на великденски яйца в Белия дом“, споделя Шоу пред BBC.

Снимка: Getty Images

Бети Форд е била дори по-прогресивна в борбата за равни права. Тя не се е страхувала да изрази гласно политическите си убеждения и да говори по теми, които до онзи момент се смятали за табу. Първа Бети Форд обръща внимание на рака на гърдата и насърчава милиони жени да си правят профилактични прегледи като превенция.

Набляга на нуждата от лечение при зависимост от алкохол и наркотици и по тази причина първата комуна за пристрастени в САЩ носи нейното име.

Хилари Клинтън също не е консервативна в убежденията си. Някои казват, че е надменна, но други смятат, че е жена, уверена в своите способности. Дотам, че става първата съпруга на президент, която впоследствие се кандидатира за поста.

Бунтът при първите дами на САЩ продължава с първата чернокожа съпруга на американския президент Барак Обама – Мишел, символ за спортна грация и интелигентност.

След нея идва Мелания Тръмп, която ще бъде запомнена от мнозина основно със стоманена усмивка и коледната украса на Белия дом.

Джил Байдън отваря нова страница за първите дами на САЩ. Нейната роля в Белия дом предизвиква голям интерес, но не по-голям от предположенията за нейния наследник. Защото ако Камала Харис се кандидатира за следващите избори и спечели, Америка ще има първият в историята си джентълмен.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име