Intrigi.bg Свят Какви промени ще донесе сделката за Брекзит след себе си

Какви промени ще донесе сделката за Брекзит след себе си

204
0

Както би казал основният преговарящ за Брекзит от страната на ЕС – Мишел Барние: Часовникът вече не тиктака. На Бъдни вечер Лондон и Брюксел постигнаха договорка за отношенията между Великобритания и Европейския съюз след окончателния край на Брекзит.

Обединеното кралство официално напусна ЕС през януари 2020-а, но преходният период след това излизане принуди британските власти да спазват за още една година повечето съществуващи правила на Общността.

На 31 декември 2020 г. перходният период изтича и тези стриктни правила, така мразени от много британци, престават да се прилагат за Обединеното кралство.

Установяването на нови отношения между двете страни на Ла Манша беше предмет на сериозни преговори през цялата година по различните специфики за търговията, риболовните права, стандарта на храните и т.н. Целият този напрегнат процес беше съпроводен със съответното количество гръмки фрази, заплахи, обещания и пропуснати срокове.

Но тази мъка почти свърши. Остава постигнатата сделка да бъде гласувана от британския парламент, от Съвета на ЕС и Европейския парламент. Разбира се, и трите институции могат да отхвърлят договореностите, проваляйки по този начин постигнатото споразумение, но според експертите това е малко вероятно да се случи.

Какво обаче ще се случи след 1 януари 2021 г.? Какво ще е въздействието на окончателното излизане на Великобритания от ЕС върху хората, правото на пребиваване, пътуванията и т.н.?

Край на свободното движение

Едно от нещата, които и британци, и европейци ще усетят най-ясно след януари 2021 г. ще е краят на свободното придвижване към и извън Обединеното кралство. Така гражданите на страни от ЕС вече няма да имат право свободно да се местят във Великобритания, за да работят и да се установяват, както и обратното.

Напротив, те ще се третират като трети страни – подобно САЩ, Австралия, Русия и т.н. Добре де, не съвсем като Русия. 

Великобритания въвежда нова имиграционна политика от януари 2021 г., след като вече прие ново законодателство за това. Съгласно планираната базова система за привличане на квалифицирани работници, гражданите на страни от ЕС вече няма да бъдат третирани преференциално.

Още през февруари 2020 г. правителството си постави за цел да сложи край на системата, в която Великобритания разчита почти изцяло „разчитането на евтина работна ръка от Европа“.

Що се отнася до правото на британски граждани, живеещи в страни от ЕС, да се движат свободно между страните от общността, то ще приключи с настъпването на 2021 г. Така, ако до момента, някой англичанин, живеещ постоянно във Франция, реши да посети Италия, той ще трябва да има предвид всички правила, които се прилагат за англичани в Европа, а не просто да може да си вземе куфара и да тръгне само с личната си карта за страната. 

ЕС предупреди, че за посетителите от Обединеното кралство влизането в ЕС вероятно ще бъде малко по-трудно след началото на 2021 г.

В документ, публикуван от Европейската комисия през юли, на британците е казано, че ще бъдат „обект на задълбочени проверки“ на границите при влизане в страни от ЕС (освен по тази с Ирландия) и Шенгенското пространство, тъй като ще бъдат „третирани като граждани на трети държави“.

Те няма да имат нужда от визи, за да останат в страните от ЕС до 90 дни на всеки 6 месеца, стига, разбира се, да не се наемат на работа, както е в съответствие с Кодекса на шенгенските граници.

Британското правителство съветва британските туристи, преди да пътуват към дадена европейска държава, да се уверят, че паспортите им ще са валидни през следващите поне 6 месеца.

Снимка: БГНЕС

Гражданите на страни от ЕС ще могат да остават малко по-дълго във Великобритания като туристи. За престой до 6 месеца в страната няма да се изисква виза, съгласно имиграционните правила за чуждестранни посетители.

През това време обаче те няма да могат да работят в страната, нито да се опитват да се установят там чрез чести или последователни посещения.

Международните паспорти на гражданите трябва да са валидни по време на престоя, а граничните служители ще разпитват посетителите за подробности относно условията за настаняване, финансова подкрепа и обратното им връщане към родината.

Национална лична карта ще бъде достатъчна за влизане във Великобритания до октомври 2021 г., след което ще е необходим международен паспорт. Жителите на ЕС във Великобритания и някои други категории пътници могат да влизат с национална лична карта до края на 2025 г.

Европейското законодателство обаче вече няма да може да защитава правата на пътуващите между ЕС и Великобритания, както досега.

Права на пребиваване

Гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания към края на 2020 г., както и британците, живеещи на континента, запазват правото си да останат. Също така те ще продължат да се ползват със същите права, както досега що се отнася до заетост и социално осигуряване. Това е една от важните точки в споразумението между Лондон и Брюксел.

Тези, които тепърва ще търсят работа на Острова, или за британците, които сега искат да търсят късмета си в Европа, ще трябва да се сдобият с разрешителни за пребиваване.

Всички граждани на страни от ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство, с изключение на лицата с двойно гражданство, ще е необходимо да кандидатстват за статут по Схемата на уседналост. По нея е необходимо да кандидатстват и онези граждани, които притежават удостоверение за постоянно пребиваване.

За придобиване на Статут на уседналост ще бъде необходимо лицата да са пребивавали на територията на Обединеното кралство в продължение на 5 последователни години. Ако лицата не са натрупали 5 г. пребиваване, то те ще могат да кандидатстват за Временен статут на уседналост. Крайният срок за кандидатстване за статут по Схемата е 30 юли 2021 г.

Здравни грижи в чужбина

Досега програмата за Европейската здравноосигурителна карта (EHIC) на ЕС даваше възможност на гражданите на Великобритания и Общността да имат достъп до държавно здравно обслужване, докато пътуват в чужбина.

Това обхваща вече съществуващи условия, както и проблеми с раждане и по време на бременността. Това обаче не гарантира безплатно лечение, нито е равносилно на застраховка за пътуване.

След 31 декември 2020 г. EHIC картите вече няма да са валидни за британци, посещаващи континента, нито граждани на ЕС, посещаващи Великобритания. Освен ако гражданите на ЕС не са установили във Великобритания или не са си осигурили статут на постоянно пребиваващи, те ще се нуждаят от частно здравно осигуряване, тъй като да бъдат лекувани в рамките на националното здравно осигуряване на Великобритания вече няма да бъде безплатно за тях.

Съветът на британското правителство казва, че повечето британци, пътуващи до страни от ЕС, ще трябва да сключат туристическа застраховка с медицинско покритие.

Разбира се, има и изключения. Определени групи британски граждани имат право да кандидатстват за EHIC карти, докато пътуват в Европа. Тук попадат пенсионери, които вече живеят в ЕС, британски студенти, които към момента вече учат в европейски университети, и граждани, които живеят във Великобритания, но работят в някоя друга държава от ЕС и съответно се осигуряват здравно в нея.

Обединеното кралство се опитва да договори с ЕС взаимно споразумение за туристи и краткосрочни посетители правото на ползване на местните здравни услуги.

Шофьорски книжки и пътни застраховки

Британците все още ще могат да използват шофьорските си книжки в Европа. Заедно с тях обаче те ще трябва да носят международно разрешително за шофиране (IDP), както и от „Зелена карта“, която да доказва, че имат застрахователно покритие, което би могло да покрие щети при възникнал пътен инцидент.

За европейските шофьори също е нужно да носят със себе си застрахователна „зелена карта“ или друго валидно доказателство за застраховка. Единственото друго, което им трябва – е шофьорската им книжка.

Снимка: БГНЕС

Паспорти за домашни любимци

Британските домашни любимци няма вече да могат да използват паспорти от ЕС. Ако стопаните им искат да ги вкарат на територията на някоя от държавите членки, животните трябва да бъдат чипирани, ваксинирани срещу бяс и проверени от ветеринар, който да издаде сертификат за здравето им. Това обаче като цяло не се различава много от изискванията за издаване на паспорт за пътуване за животно.

Британското правителство съветва стопаните на животни да ги заведат на ветеринар поне 4 месеца преди пътуване, за да има време евентуално да се поставят всички необходими ваксини и да се покрият други здравни стандарти.

Такси за роуминг

Забраната на ЕС за допълнителни такси за мобилен роуминг вече няма да бъде гарантирана за пътуващите между Великобритания и континента, което ще остави на британските оператори и операторите от ЕС свободата да налагат с допълнителни такси върху потребителите си.

Основните британски телекоми вече заявиха, че поне към момента не планират да променят съществуващите договорености и да начисляват допълнителни такси за роуминг. За европейските граждани нещата са малко по-сложни, тъй като всеки телеком решава сам за себе си.

Студентски обмени и програмата „Еразъм“

Великобритания ще се оттегли от популярната европейска студентска програма „Еразъм“ в края на тази година. Схемата помага на младите хора от Обединеното кралство и от ЕС да учат в чужбина. Всяка година над 17 000 британски студенти се възползват от „Еразъм“.

Между 2014 и 2020 г. ЕС е похарчил над 14,7 милиарда евро за стипендии по програмата, като от тях поне 1 млрд. евро са за британски студенти.

През март Университетите във Великобритания излязоха с позиция, според която загубата на достъп до схемата „Еразъм“ ще „пробие дупка в икономическите перспективи на Обединеното кралство“. Според техните изчисления им носи по 243 милиона британски лири (269 милиона евро) всяка година.

Междувременно европейските студенти, които се обучават във Великобритания (около 143 хил. души за учебната 2018-2019 г. според данни на правителството) може да очакват рязко увеличаване на таксите.

Признаване на професионални квалификации

Друг важен момент след края на преходния период неминуемо е признаването на професионалните квалификации между Великобритания и европейските държави. В момента това е оставено на политиката на националните правителства.

Така на практика Обединеното кралство трябва да се разбере с всяка страна членка по отделно (или да не го прави). Очакванията са такива, че за повечето страни това ще стане лесно.

Правни спорове

В момента плановете на Великобритания са да се присъедини към Конвенцията от Лугано, която съдържа правила, подобни на правилата на ЕС, и осигурява трансгранично изпълнение по граждански и търговски спорове. Досега ЕС не е дал съгласието си за това, но все пак страната може да разчита на Хагската конвенция, макар тя да има по-ограничен обхват.

Лицата, търсещи убежище

Регламентите на ЕС от Дъблин позволяват на държавите членки да връщат търсещите убежище в онази страна, през която те първо са влезли. В сегашната ситуация британското правителство ще трябва да разчита на двустранни договори, които вече има с други страни, каквито например има с Франция.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име