Intrigi.bg Свят Казахстан поиска помощ от Русия и съюзниците ѝ срещу „терористична агресия“

Казахстан поиска помощ от Русия и съюзниците ѝ срещу „терористична агресия“

214
1

Президентът на Казахстан поиска тази вечер помощ от съюзниците в отбранителния съюз около Русия за потушаване на безредиците в страната. Според него става дума за терористична заплаха, подкопаваща цялостта на държавата и нападение срещу гражданите ѝ, което му давало основание да се обърне към страните членки на Организацията на Договора за колективна сигурност.

Останалите страни са Русия, Беларус, Киргизстан, Таджикистан и Армения. Засега Москва официално твърди, че събитията са вътрешен проблем на властите в Нур-Султан и те могат да се справят сами с него, стига да не се месят външни сили.

Терористични банди, участващи в протестите, са преминали сериозна подготовка в чужбина и нападението им в същността си следва да се разглежда като международно нападение и акт на агресия, каза още Касим-Жомарт Токаев, но без да предостави никакви доказателства за твърдението си. Терористи вече превзеха големи обекти, включително самолети, продължи той в телевизионно изявление. „Във връзка с това, позовавайки се на Договора за колективна сигурност, днес се обърнах към държавните глави от организацията да окажат помощ на Казахстан в преодоляване на тази терористична заплаха.“

Извънредното положение, въведено в бившата столица Алмати и западната част на Казахстан, вече обхваща цялата страна, обявиха властите преди това. С него се въвежда забрана за стачки, публични събирания, ограничаване на движението, комендантски час и строг режим за оръжие, медикаменти, алкохол и засилени права на полицията да спира и претърсва

На практика с призива си Токаев признава, че губи контрола над страната и не успява да спре протестите. По думите му има поне 8 убити и над 315 ранени служители на реда. Очевидец каза за „Ройтерс“, че в Алмати, където ситуацията изглежда най-хаотична, протестиращи къртят пейки около централния площад и издигат барикади. Полицията се е опитала да ги разпръсне със сълзотворен газ и шокови гранати, но след това се е оттеглила.

Протестите са отчасти насочени срещу предшественика му Нурсултан Назарбаев, когото той лиши днес от последния пост – председател на Съвета за сигурност – на който взимаше някакви решения, и извади от КГБ на Казахстан племенника му, заемал втория по важност пост.

Токаев и Назарбаев (вдясно), който управлява страната повече от четвърт век до 2019 г. и след това продължи да е една от най-влиятелните фигури в политиката и управлението.
Токаев и Назарбаев (вдясно), който управлява страната повече от четвърт век до 2019 г. и след това продължи да е една от най-влиятелните фигури в политиката и управлението.

Сега, формално погледнато, цялата власт е съсредоточена в ръцете на Токаев. Днес той оглави Съвета за сигурност, който има консултативно-съвещателна роля и се занимава с планиране и оценка на държавната политика в сектора на сигурността, отбраната, законността и поддържането на реда. За националната сигурност съветът координира работата на силовите структури, централните и местните изпълнителни органи на властта, правоохранителните и специалните държавни институции.

Като описва протестиращите като терористи, президентът вероятно опитва да вмести ситуацията в новото определяне в Русия на политическата опозиция и особено критични граждански организации като екстремистки структури, заплашващи конституционния ред. За такава бе обявена и ликвидирана организацията на Алексей Навални.

Заради най-масовите протести от независимостта на страната преди 30 години е блокиран интернет, а така са спрени и онлайн и картовите плащания. Протестиращи превзеха най-голямото (Алмати) и третото по големина (Актау) летища в страната и авиокомпании отменят полети към Казахстан.

След телевизионно обръщение по обед на президента Касим-Жомарт Токаев с обещания за най-твърди мерки пред банкоматите се извиха опашки за теглене на пари в брой, но и там още сутринта имаше оплаквания, че банковите карти не се обработват.

Според изданието Zakon.kz в хранителни магазини в Алмати са започнали да приемат само плащания в брой, някои фирми за доставки на продукти са прекратили работа, не може и да се извика такси. Сутринта финансовият регулатор и националната банка настояваха, че финансовите институции работят нормално, а ако има прекъсвания, те са заради интернет връзката. Следобед вече бе напълно спрян интерент, а с него – и сайтовете на медии и институции, но по първоначална информация към 19 часа е започнало възстановяването му.

Казахстан поиска помощ от Русия и съюзниците ѝ срещу "терористична агресия"

В Алмати, бившата столица на Казахстан, бе завзето и най-голямото летище, като пътници и персонал са били евакуирани, а охраната се е оттеглила. Самолети не излитат и не кацат там, като един вътрешен полет от столицата Нур-Султан не е излетял, друг е обърнал и се е върнал, а трети се е насочил към друго летище.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

1 коментар

  1. Не бил показал доказателства !? А ми,то е ясно, че всичко е подготвено и платено от ЦРУ !Русия е трън в очите на янките , правят всичко за да я дестабилизират, но понеже,по природа са тъпи, не им е ясно, че Русия не е хапка за тяхната човка !?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име