Intrigi.bg Актуално Кадри от пленяването на БГ моряците

Кадри от пленяването на БГ моряците

80
0

Йеменските бунтовници хуси разпространиха видеозапис от пленяването на товарния кораб „Галакси лидер“ с 25 души екипаж в Червено море. Сред похитените са двама българи – капитанът на плавателния съд и старши помощник капитана. На кадрите се вижда как над плавателния съд лети хеликоптер, от който скачат тежко въоръжени йеменски бунтовници, които превземат плавателния съд.

Компанията-собственик заяви, че към момента всички комуникации с кораба са изгубени. 

„Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) е управляван от японската компания „Нипон юсен“, но принадлежи на „Рей кар кериърс“, британска компания, контролирана от израелския бизнесмен Ейбрахам „Рами“ Унгар. На кораба има българи, мексиканци, украинци и филипинци, но не и израелци, отбеляза АФП.

Бунтовниците в Йемен не са поставяли искания в замяна на освобождаването на отвлечения кораб. Системата за автоматична идентификация на похитения морски съд с двама българи на борда e изключена. Това потвърждават данните за сателитно проследяване на сайта „MarrineTraffic“. Иран отрече да е замесен в отвличането на кораба, а от правителството в Токио обявиха, че търсят директен контакт с хусите.

От японската компания оператор поясняват, че той е пътувал без товар от Турция към Индия, където е трябвало да натовари автомобили.

Групировките на съпротивата в региона представляват собствените си държави и решават, разследват и действат въз основа на техните интереси. Обвиненията срещу Иран са безсмислени и целят да отклонят вниманието от тежката ситуация, в която се намира ционисткият режим“, заяви Насер Канаани – говорител на Министерството на външните работи на Техеран.

Корабът сега се намира в пристанищната зона на град Ходейда в Йемен, съобщиха от компанията „Галакси маритайм“ – собственик на плавателния съд. 

„Пленяването на „Галакси лийдър“ е голямо нарушение на свободата на движение по море“, се казва още в изявление на фирмата. В него се допълва, че поради опасения, свързани с плавателния съд, компанията повече няма да коментира геополитическата ситуация.

От „Галакси маритайм“ добавиха още, че всички комуникации с кораба са изгубени, а ключовото  безпокойство в настоящия момент е безопасността и сигурността на 25-членния екипаж, който сега е в ръцете на „извършителите на този престъпен акт“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име