Intrigi.bg Политика Кабинет на малциството на Трифонов или нови избори – вариантите след консултациите...

Кабинет на малциството на Трифонов или нови избори – вариантите след консултациите при Радев

379
0

Правителство на малцинството на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ или нови парламентарни избори – това изглеждат възможните варианти след консултациите при президента Румен Радев днес.

И след срещите днес не бе обявено какво втората политическа сила ще прави с мандата за правителство – ще го върне неизпълнен или ще направи опит за правителство. Според нейния зам.-председател Тошко Йорданов, ако изобщо може да се стигне до кабинет, това ще е с партиите на протеста, т.е. „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Трите формации имат общо 92 народни представители, т.е. биха могли да подкрепят правителство на малцинството, като условието на „Демократична България“ е да има програма за промяна, а не да се удължава животът на статуквото.

От БСП и ДПС също казват, че биха подкрепили такъв кабинет, без да участват в него, но „Има такъв народ“ обяви, че няма да се коалира с партиите на статуквото.

Теоретично кабинет може да бъде избран и с 92 гласа, ако те са повече от половината от присъстващите в пленарна зала, тъй като е нужно обикновено мнозинство. Тоест някоя от партиите може да не се регистрира за кворум и да не участва в гласуването, за да даде шанс да има правителство.

Другите варианти

След консултациите днес се разбра, че първата политическа сила ГЕРБ-СДС, която от няколко дни твърди, че има проектокабинет с премиер Даниел Митов, не изключва вариант да върне мандата неизпълнен или да не предлага правителството за гласуване в парламента, за да не се бави процедурата. Според Томислав Дончев ГЕРБ може да даде 2-3 депутати за подкрепа на правителство на партията на Слави Трифонов.

Никоя от другите партии не каза ясно, че иска мандат за съставяне на правителство. Само председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова обяви, че той трябва да отиде при партиите на протеста, за да реализират „Съединението прави силата“. Колегата й от „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че без визия за промяна и решаване на кризите в държавата удължаването на живота на парламента работи само за статуквото.

На ход е президентът

Днес президентът Румен Радев обяви, че няма да бъде архитект на бъдещо управление, но страната се нуждае от отговорно редовно правителство, което има необходимата парламентарна подкрепа. Утре той ще връчи първия мандат на ГЕРБ, кандидатът за премиер на която трябва до седем дни или да предложи кабинет, или да върне мандатът неизпълнен.

Според държавния глава има важни предизвикателства пред страната като усложнената среда на сигурност, пандемията, икономическата криза, внасянето на плана за възстановяване и развитие в срок в ЕС и др., заради които трябва да има правителство. Той обяви, че трябва да се направят промени и в изборното законодателство, за каквито се обявяват и „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име