Intrigi.bg Мистерии Йордановден е – свършват Мръсните дни

Йордановден е – свършват Мръсните дни

229
0

Православната църква на 6 януари традиционно отбелязва Богоявление.

На този ден вярващите отдават молитвена почит към описаното в светото евангелие кръщение на Иисус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Именно тогава Светият дух слиза от небето, за да разкрие, че Иисус е синът Божи. Ето защо Велик водосвет за здраве се отслужва в православните храмове в страната.

Името на празника идва от древността и идеята, че на този ден Бог разкрива тайната на своята същност и се явява на хората в трите си лица – на Отец, Син и Светия дух.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Божидар, Божидара, Богдан, Богдана, Борил, Богомил и производните им.

С настъпването на Йордановден свършват т.нар. Мръсни дни, които в различните краища на страната са с различна продължителност, но най-често става дума за периода между Рождество Христово и 6 януари. Тогава според народните поверия злите духове на земята са по-активни и се появяват караконджули, таласъми и др.

На Богоявление на различни места в страната се провежда и ритуалът по спасяване на богоявленския кръст, при който отец хвърля кръста в близка река, а мъже се втурват да го търсят във водите. Според поверието този, който хване кръста, ще бъде здрав и честит през цялата година.

По традиция в Калофер се извива и ледено мъжко хоро във водите на Тунджа. Тази година проявата отново доведе до спорове заради наложените противоепидемични мерки.

Въпреки пандемията кметът Румен Стоянов коментира, че няма кой да спре хорото и то ще се проведе само с участието на жители на Калофер.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име