Intrigi.bg Куриози И чужденци станаха търсачи на имане, ровят за заровено съкровище в Рила

И чужденци станаха търсачи на имане, ровят за заровено съкровище в Рила

609
0

Чуждестранни групи туристи търсят забравени съкровища в планината над дупнишкото село Бистрица. Районът най-често е посещаван от руснаци и израелци, които са чували за местността „Пазар дере“ в региона.
Селото е разположено в полите на Рила.

„Някога там се е провеждал най-големият пазар през месец август, на който са се продавали стотици животни. Всичко това е ставало по Турско време. От уста на уста се предава, че в този район някога търговците са получавали много жълтици след продажбата на животни. За да не ги пренасят по време на размирните времена, са ги заравяли по пещери и камъни“, разказва кметът на селото Кирил Огненски пред „Монитор“.

По негови думи дори в района имало вдълбана пушка на една от скалите.

„Ако наложиш същото оръжие на самата скала и като изстреляш куршум ще ти покаже къде се намира забравеното злато и имане. Сега това е най-големия хит сред туристите в региона“, разказва още Огненски.

През годините дори имало такива, които са намирали жълтици. Никой обаче не си признавал.

„Няма как да не проличи с течение на времето. Изведнъж като се замогне някой е ясно откъде идва това“, коментират жители на атрактивното селце.

„Най-интересното е, че през последните години при нас идват много чужденци. Често ни посещават израелци. Казват, че идват заради природата. Понеже ние нямаме водачи, много често се обръщат към мен. Познавам добре планината и с удоволствие им показвам забележителностите. И в момента съм с група чужденци, които са впечатлени от този край“, обяснява още кметът на селото.

Сред атракциите в района на село Бистрица е и пещерата на Вълчан войвода, която все още не е ясно къде се намира.

Някога поп Мартин, който бил дясната ръка на Вълчан войвода, направил карта за съкровищата в региона.

„В тази пещера се намират съкровища, според преданията, но къде се намира никой не знае“, коментират жителите на Бистрица.

До месец се очаква в селото да пристигнат и десетки парапланеристи, които отново ще излитат от местността „Остроган“.

„Бистрица стана наистина много привлекателно село за туристите. От уста на уста се предава, че тук природата е уникална и ето, за разлика от другите села при нас има осезаем живец“, обясняват жители на селото.

Към момента единственият проблем за туристите е липсата на места за настаняване.

В Бистрица има изградена само една къща за гости, която почти винаги е с запълнен капацитет и то за седмици напред.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име