Intrigi.bg Политика И финалът на парламента скара партиите на протеста

И финалът на парламента скара партиите на протеста

486
0

И финалът на 46-ото Народно събрание провокира остри реплики между т.нар. партии на протеста (към които се числят „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“). Поводът за това стана въпросът дали да има извънредно заседание, на което да бъде окончателно гласувано прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от подчинение на главния прокурор към Министерството на правосъдието.

Председателят на Народното събрание Ива Митева („Има такъв народ“) отказа още през почивните дни да свика извънредно заседание в понеделник с аргумента, че така би бил нарушен правилникът. Христо Иванов („Демократична България“) и Мая Манолова („Изправи се БГ! Ние идваме!“) са на мнение, че въпросът е важен и трябва да се прояви гъвкавост.

В крайна сметка с известието, че парламентът ще бъде разпуснат на 16 септември (четвъртък), президентът Румен Радев даде яснота, че и без извънредно заседание законовият процес за Бюрото може да бъде завършен. Но със сигурност за другите два сочени за ключови законопроекти – за закриването на специализираните съдилища и прокуратура, както и за намаляване на кръга от хора, които пази Националната служба за охрана (НСО) – време няма да има. Причината е, че единият бе гласуван едва на първо четене в комисия днес, а за второ четене на другия в комисия не се събра кворум.

Обвинения заради отказа за извънредно заседание

На извънредно заседание в петък (10 септември) парламентарната правна комисия реши на второ четене Бюрото за защита на свидетелите да бъде на подчинение на Министерството на правосъдието, а не на главния прокурор. Според правилника на парламента, за да бъде гласуван законопроектът окончателно в зала, трябва да са минали 72 часа (с презумпцията, че депутатите трябва да имат време да се запознаят с текстовете) от обсъждането в комисия заедно с доклада към нея.

С този аргумент Ива Митева отказа пред почивните дни да назначи извънредно заседание за понеделник (13 септември), а заради хоризонта, който даде президентът, на практика отпадна необходимостта да се иска извънредно заседание за утрешния вторник. Според нея е имало възможност „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да се възползват от парламентарни процедури, вместо да искат извънредно заседание през медиите в почивните дни.

„Те не си свършиха работата, не познават правилника, но отправят упреци. Ако бях свикала извънредно заседание, всеки ден някоя група може в следващ парламент да иска извънредно в нарушение на сроковете и това ще се превърне в трайна практика“, заяви Ива Митева пред журналисти в Народното събрание.

„Правилникът е правилник, за да има процедурни възможности, и ако човек има желание да се свърши работа, винаги може да се свърши работа“, коментира Христо Иванов за позицията на Ива Митева, като допълни: „Слава Богу, президентът даде този ден, надявам се да го използваме добре.“ По думите му промяната за Бюрото за защита на свидетелите е сочена за приоритет от трите партии на протеста и затова „не може технологичните срокове да бъдат по-важни от това“.

„Председателката на парламента искаше да започне съдебна реформа, но нямаше желание“, коментира за отказа за насрочване на извънредно заседание Мая Манолова. По думите ѝ, ако Митева наистина е имала намерение да спомогне за сигурното гласува на закона за Бюрото за защита на свидетелите, тя е можела да насрочи пленарен ден, пък мнозинството да реши дали то действително да се проведе или не.

За последно на 15 септември

Последният работен ден на 46-ото Народно събрание ще бъде сряда (15 септември), тъй като президентът обяви, че ще го разпусне в четвъртък (16 септември). Информацията бе разпространена от пресслужбата на президента, като в нея липсват данни в колко часа ще бъдат издадени указите.

Такова сведение би било интересно, защото теоретично съществува възможност решението на държавния глава да бъде обявено в края на работния ден на 16 септември (четвъртък) и така парламентът да има още няколко часа работа. На въпрос дали съществува реална вероятност за такава хипотеза председателят на парламента Ива Митева отговори: „Четвъртък започва от 12 през нощта, така че според мен той ще го издаде в сряда с дата четвъртък за разпускане на парламента.“

Предположението на Митева е логично да бъде потвърдено от действията на президента, защото ако на 16 септември парламентът вече не работи, Централната избирателна комисия има формално основание да уеднакви хронограмите за сроковете по организацията на парламентарните и президентските избори в един ден. В програмата за вота за президент е заложено, че на 16 септември областните управители трябва да обсъдят състава на районните избирателни комисии.

Последни цели

На последното си заседание Народното събрание се очаква да потвърди окончателно даряването на 150 хил. дози ваксини срещу COVID-19 на Норвегия и Босна и Херцеговина. Очаква се да бъде официално представен и гласуван и докладът за работата на комисията, която проучваше полицейското насилие и подслушванията по време на протестите през лятото на миналата година. Според Ива Митева в дневния ред ще бъде включен за първо четене в пленарна зала и законопроектът за закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

Това би довело обаче единствено до политически нападки, тъй като дори и да бъде одобрен на първо четене, законопроектът няма да има време да бъде обсъждан на второ четене от сегашния парламент. „Нека да се види политическата воля и мнозинствата, това е важното“, смята Ива Митева.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име