Intrigi.bg Актуално И след 13 юли ще бъде забранено на чужденци да влизат в...

И след 13 юли ще бъде забранено на чужденци да влизат в България

385
0

Забрана за влизане на чужденци в България, запазване на задължението за карантина за българите, пристигащи от чужбина са част от мерките, които здравният министър Кирил Ананиев иска да продължат да се прилагат и след 13 юли. Това е датата, до която проектозаконът за продължаването на противоепидемичните мерки, предвижда да останат и след края на извънредното положение, предвиден за 13 май.

В интервю за БНР министърът напомни, че медицинските експерти не изключват нови пикове на заразата вбъдеще

Помолен да коментира ограниченията през очаквания туристически сезон, който министърът на туризма Николина Ангелкова планира да започне от 1 юли, Ананиев върна към сегашната ситуация, в която са забранени пристиганията на граждани от трети страни, и на държави от ЕС с голямо разпространение на коронавируса.

Той подчерта, че сред мерките, които трябва да останат в действие и след 13 юли е и временната забрана на чужденци да влизат в България. „Ще остане забранено влизането на чужденци, така ли?“ – попита водещият предаването. „Да на чужди граждани. Ние нямаме право да спираме български граждани, които се прибират“, отговори министърът и припомни правилата за 14-дневна карантина след пристигане. След уточнение на водещия, че това е важно за туристическия сектор, който се надяваше на туристическия сезон, Ананиев каза: „Вижте, засега има моя заповед, и като казвам моя, тя е колективна на всички органи, чужденци от трети държави да не бъдат допускани, а има и държави от ЕС и за тях също важи забраната“.

Според заповед на министъра от 6 април е забранено влизането в България на небългарски граждани от Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург, както и от всички страни извън ЕС.

Ще продължи да действа и изискването пристигащите от чужбина българи да прекарват две седмици под карантина, каза Ананиев. Това на практика означава, че чужденците, пристигащи от страна от ЕС извън забранителния списък, също ще трябва да остават по две седмици в изолация.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име