Intrigi.bg Политика И вторият кабинет на „Има такъв народ“ ще бъде направен без консултации

И вторият кабинет на „Има такъв народ“ ще бъде направен без консултации

391
0

И вторият кабинет на „Има такъв народ“ ще бъде направен без консултации с другите политически сили, каза днес зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. Той допълни, че на парламента ще се представи готово правителство, което да бъде или да не бъде подкрепено. Консултации можело да има само за политиките на предложения кабинет.

Според Йорданов, ако правителството не бъде избрано, по-логично е да има нови предсрочни избори. Филип Станев допълни, че е безумно да се влиза в предварителни разговори с политически субекти кой да бъде министър. За премиерът беше казано, че ще е специалист, експерт, а в правителството нямало да има хора, свързани с НДСВ.

Не искат подкрепа от ГЕРБ и ДПС

„Останалите партии могат да одобрят програмата и целия кабинет, ако искат“, поясни Йорданов. Той припомни, че в предишния парламент лидерите на всички останали партии са искали „Има такъв народ“ да направи кабинет без поставяне на условия. И сега това се прави. „В сряда се събираме в парламента. Вътре ще си говорим и ще имаме информация дали биха подкрепили подобен кабинет. Ако няма такава подкрепа ще е същото като в момента. Не искаме подкрепата на ГЕРБ и ДПС“, каза още Тошко Йорданов. Той предложи на останалите партии на протеста, ако не гласуват за кабинета на „Има такъв народ“, да направят правителство и да потърсят подкрепа от тези две партии.

Тошко Йорданов и Филип Станев

В понеделник лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви състав на Министерския съвет с премиер Николай Василев, но не получи подкрепа от нито една от политическите сили в следващия парламент както заради различни приоритети, така и по повод персоналния състав на правителството. Повдигнаха се и въпроси около липсата на министър на екологията и такъв, отговарящ за еврофондовете.

В социалните мрежи пък тръгна петиция срещу кандидатурата на Станислава Армутлиева за министър на културата, която днес обяви, че не би приела поста. Във вторник лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов обобщи ситуацията с думите „шокиращо предложение за много хора и като начин на действие, и като съдържание, и като персонален състав“.

И вторият кабинет на "Има такъв народ" ще бъде направен без консултации (обновена)

На въпрос кога ще бъде представено правителството с нов премиер и актуализиран състав Йорданов каза: „Когато му дойде времето“. Той не коментира кои министри от сегашния състав ще бъдат сменени.

Николай Василев планирал реформаторско правителство

Тошко Йорданов изрази собственото си вътрешно усещане, че в служебното правителство има хора на ДПС и затова нямало как то да бъде трансформирано в редовно с мандата на „Има такъв народ“. Той отказа да уточни кои са те, но допълни, че това е негово мнение, а не на политическата формация.

От служебния кабинет покани за правителството на „Има такъв народ“ получиха трима от министрите – Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков. Асен Василев не приел да е вицепремиер с ресор еврофондове, защото не бил съгласен с виждането на „Има такъв народ“, че бюджетът на държавата трябва да е без дефицит. След отказа на Василев, министрите на икономиката Кирил Петков и на образованието проф. Николай Денков също не приели, защото искали да са заедно.Попитан защо лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов не е кандидатът за премиер Тошко Йорданов каза, че това е начин да се сложи край на лидерството и месиянството, което води до това, че Министерският съвет се превръща в по-важен от парламента.

В отговор на въпрос на „Дневник“ Йорданов отрече да е имало недоволство в партията от състава на проектокабинета и допълни, че в „Има такъв народ“ има ясно разделение, като никой извън политическото ръководство не се бърка в неговите решения.

На въпрос от „Дневник“ как се е стигнало до кандидатурата на Николай Василев, Тошко Йорданов каза, че това е станало след обсъждане, започнало още преди изборите. Той допълни, че са дискутирани различни имена, а Николай Василев е отговарял на основните критерии – да е добър професионалист и да няма тежки зависимости.

Николай Василев
Николай Василев

Издигнатият за премиер Николай Василев коментира, че ако правителството е било назначено, то е щяло да бъде най-реформаторското в българската история изобщо. Освен това щяло да работим на висока скорост, като бъде кабинет с ДНК на бъдещето. Василев допълни, че е щял да предложи намаляване на данък печалба и данък общ доход от 10 на 9%, да премахне осемпроцентовия данък върху банковите лихви и намаляване на ДДС от 20 на 18%, като за туризма той е 5%. Той планирал и бюджет за следващата година без бюджетен дефицит.

На въпрос, дали тези приоритети ще останат и за второто правителство на „Има такъв народ“, Тошко Йорданов каза, че Николай Василев е добър експерт и с него ще се работи и в бъдеще, но има сблъсък на концепции. Крайното решение щяло да се вземе от икономическия екип на партията.

И вторият кабинет на "Има такъв народ" ще бъде направен без консултации (обновена)

Номинираният за премиер изрази разочарование, че от средите на десните политически партии е дошъл сериозен „приятелски огън“. Николай Василев обяви и че е обиден от това, че е посочен като продукт на ДПС. Тошко Йорданов пък изрази учудване защо най-големите атаки към „Има такъв народ“ идват от „Демократична България“.

Той попита Христо Иванов кой му е враг – Слави Трифонов и „Има такъв народ“, или ГЕРБ и ДПС. Йорданов обаче каза, че отношенията с „Демократична България“ не са развалени окончателно, като двете формации гледат в една посока и имат общи цели.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име